Ligt het aan mij, of is iedereen op dit moment geobsedeerd door cottage cheese? Overal op social media zie ik de ietwat onappetijtelijke, klonterige kaas voorbijkomen – op bagels, als hoofdingrediënt in pannenkoeken of gemengd met een roerei. Is cottage cheese echt zo goed voor je? Vogue vraagt het twee experts: dit zijn de gezondheidsvoordelen van cottage cheese.
Wat is cottage cheese?
Cottage cheese is een gestremd melkproduct (zoals feta, mozzarella en ricotta) en is eiwitrijk en caloriearm, legt diëtist en voedingsdeskundige Megan Rossi uit. Bovendien is cottage cheese geen ultrabewerkt voedsel en een veelzijdig ingrediënt. “Ik denk dat het daarom nu zo populair is”, stelt Rossi. “Mensen houden van iets met weinig calorieën en veel eiwitten, en aangezien we ons allemaal steeds meer bewust worden van het feit dat we zoveel mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen moeten vermijden, valt cottage cheese zo in de smaak.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Daarnaast is het betaalbaar en heeft het een milde smaak, voegt voedingsdeskundige Federica Amati daaraan toe. “Er zit veel proteïne in, en heeft daarom dezelfde eigenschappen als eieren, tofu, vlees en vis.” Wie op zoek is naar een eiwitrijk ontbijt, zou dus eieren met cottage cheese en zuurdesem kunnen eten.
Waarom is het zo klonterig?
Maar het heeft ook een minder aantrekkelijke kant. Zo vraag je je misschien, net als ik, af waarom het zo aanstootgevend klonterig is. Die textuur is te verklaren: “De klonterige textuur wordt veroorzaakt door de proteïne”, legt dr. Rossi uit. “Kwark wordt gemaakt van melk en er zitten twee soorten eiwit in melk: caseïne (80 procent) en wei (20 procent). Als je een zuur toevoegt aan melk, stolt het caseïne-eiwit, dat een klonterige textuur veroorzaakt.”
De verschillende eiwitten hebben verschillende voordelen. Caseïne-eiwitten worden langzamer verteerd, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Wei-eiwitten worden sneller verteerd. “Dat is ook de reden waarom sommigen wei-eiwitten nemen in de sportschool; dit eiwit heb je nodig om spieren op te bouwen”, zegt dr. Rossi.
Is cottage cheese gezond?
Ja, daar zijn beide experts het over eens. “Eén portie (van ongeveer één kopje) bevat 25 gram eiwit, 11 gram koolhydraten (waarvan 9 gram suikers) en een behoorlijke hoeveelheid kalium en calcium”, zegt dr. Amati. “Bovendien is het interessant dat het een goede bron van selenium is, iets wat we nodig hebben voor een goedwerkende, gezonde schildklier. Daarnaast bevat het ook vet, maar in lagere hoeveelheden dan in andere kazen.”
Andere voordelen voor de gezondheid zijn een milde bloeddrukregeling en een kleine hoeveelheid calcium. Als je de juiste soort koopt – van een boerderij of kaaswinkel – is het ook gefermenteerd voedsel, wat betekent dat het goed is voor de darmen. Maar, zo waarschuwt dr. Rossi, sommige fabrieken en supermarkten maken het op slinkse wijze. “Traditioneel gezien heb je melk en een zuur nodig om cottage cheese te maken. Wanneer de bacteriën en de lactose elkaar ontmoeten, produceren ze zuren die vervolgens kunnen leiden tot coagulatie, een essentiële fase in de bereiding van cottage cheese.”