ik-eet-al-2-weken-2-eieren-als-ontbijt-en-dit-zijn-de-voordelen-350090
©Unsplash

Volgens natuurgeneeskundige Juliette Andreau zijn eieren een van de meest complete voedingsmiddelen. “Ze bevatten veel van de voedingsstoffen die we nodig hebben: hoogwaardige eiwitten, goede vetten (vooral in de dooier), vitaminen (A, D, E, B12), choline (essentieel voor de hersenen en de lever) en mineralen zoals selenium en zink.” Daarom raadt ze aan om bij elk ontbijt twee eieren te eten.

Elke dag 2 eieren eten als ontbijt

“Als je ze goed verteert en geen bekende allergieën of intoleranties hebt, hoef je je geen zorgen te maken wanneer je ze elke dag eet”, legt Andreau uit. Lange tijd werd het ingrediënt minder aanbevolen vanwege het cholesterolgehalte, maar we weten inmiddels dat cholesterol uit voeding niet de boosdoener is, vooral als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Dat gezegd hebbende, zoals met alles: het is de kwaliteit die het verschil maakt. Biologische eieren met vrije uitloop, of zelfs eieren van lokale boeren, zijn een heel ander verhaal dan industrieel geproduceerde eieren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat betreft het aantal eieren dat je elke dag moet eten als ontbijt, stelt ze twee stuks voor (of zelfs drie als het de enige proteïne in de maaltijd is, aan te passen aan je niveau van lichamelijke activiteit en specifieke dieetwensen, zoals voor vegetariërs). Waar het goed voor is? “Een beter energieniveau, minder trek ’s ochtends, een betere verzadiging en een positief effect op je humeur”. Volgens Juliette Andreau zijn de voordelen heel snel voelbaar, zeker als het een vervanging is voor een zoet ontbijt. Experts raden een cyclus van veertien tot eenentwintig dagen aan “om te zien of een nieuwe gewoonte effect heeft”.

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid?

  • Meer mentale helderheid: “dankzij choline, een voedingsstof die de hersenen stimuleert”.
  • Betere hormonale balans: “dankzij cholesterol, dat essentieel is voor de productie van hormonen zoals progesteron, oestrogeen en testosteron”.
  • Beter gezichtsvermogen: “dankzij twee belangrijke antioxidanten: luteïne en zeaxanthine, die blauw licht uit de ogen filteren om ze te beschermen tegen beeldschermen.
  • Sterker, glanzender, zijdezacht haar: “dankzij zwavel, een mineraal dat zeer rijk is aan keratine. Eieren zijn ook rijk aan biotine, een B-vitamine die gezond haar, gezonde nagels en een gezonde huid ondersteunt. Het ingrediënt bevat ook zwavelhoudende aminozuren zoals methionine, die helpen om de lever te ontgiften en keratine te produceren.

De juiste bereidingswijze

“Zachtjes koken is de sleutel. Zachtgekookte of gepocheerde eieren zijn ideaal: de dooier blijft vloeibaar, zodat je vitamine A, D en choline behoudt, die gevoelig zijn voor warmte. Als je ze te lang laat koken of bakken, in de vorm van hardgekookte eieren of omeletten, verlies je een deel van deze waardevolle voedingsstoffen en kunnen de vetten oxideren”.

4 ideeën voor ontbijtrecepten met eieren

1. Gebakken eieren + 1 sneetje zuurdesembrood + 1/2 geprakte avocado + 1 kneepje citroen over de avocado en een paar pompoenpitten (of zonnebloempitten of maanzaad)

2. Zachtgekookte eieren + gebakken tomaten en champignons met kruiden + een beetje feta + een handje walnoten

3. Gepocheerde eieren + 2 handenvol spinazie + 1 plakje zalm (wilde of biologische zalm, indien mogelijk) + 1 kiwi

4. Voor wie het bij iets zoets wil houden: eiwitpannenkoeken met banaan en eieren

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.