voorkom-brain-fog-deze-5-voedingsmiddelen-zijn-goed-voor-je-hersenen-272534
©Spotlight

Of het nu wordt veroorzaakt door te veel stress of te weinig slaap, brain fog – een gebrek aan mentale helderheid (denk slechte concentratie en vergeetachtigheid) – kan ons allemaal overkomen.

Hoewel het geen erkende medische term is, is het elimineren van brain fog en het stimuleren van je concentratie iets dat we allemaal serieus moeten nemen. Zoals bij bijna alles wat met gezondheid te maken heeft, speelt voeding een grote rol. Daarom hieronder vijf belangrijke voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen.

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor de hersenen

“Als het gaat om hersengezondheid ben je wat je eet”, zegt huid- en welzijnsexpert Marie Reynolds. “Waar je je lichaam mee voedt, heeft directe invloed op je hersenfunctie. Je hersenen hebben altijd energie nodig.”

Hoe kun je brain fog vermijden? De vijf voedingsmiddelen hieronder helpen je een heel eind op weg.

Kies voor donkere bladgroenten 

Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet zitten boordevol antioxidanten. Twee specifieke carotenoïden die voorkomen in deze groenten (luteïne en zeaxanthine) verbeteren de verwerkingssnelheid, bevorderen het visuele geheugen, stimuleren de bloedtoevoer naar de hersenen en de cognitieve flexibiliteit.

Eerdere onderzoeken bevestigen ook het verband tussen het eten van donkergroene groenten en verminderde cognitieve achteruitgang. Uit een onderzoek waarin specifiek naar ouderen werd gekeken, bleek dat er minder luteïne en zeaxanthine aanwezig is in de hersenen van ouderen met milde cognitieve stoornissen, vergeleken met mensen die regelmatig bladgroenten eten.

Eet vette vis om ontstekingen te verminderen

De hersenversterkende voordelen van vette vis zijn ongeëvenaard. Dit dankzij de grote hoeveelheden omega-3 (of meervoudig onverzadigde vetzuren) die voorkomen in vis zoals sardines, makreel en haring. Twee van de belangrijkste omega-3-vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn vooral goed voor de hersenen. Ze helpen onder andere de gezondheid van de celmembranen te behouden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Omega-3 kan ook helpen bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, een aandoening waarvan deskundigen denken dat deze verband kan houden met hogere ontstekingsniveaus in de hersenen dan normaal. Zowel DHA als EPA zijn zeer ontstekingsremmend, wat betekent dat ze symptomen kunnen verminderen en voorkomen.

Kies voor dierlijke eiwitten

Na water bestaan de hersenen voor het grootste deel uit eiwitten. Om te kunnen functioneren zoals het hoort, hebben de hersenen voldoende aminozuren (moleculen die eiwitten vormen) nodig.

Aminozuren in eiwitrijke voeding zoals onbewerkt rood vlees, eieren en gevogelte, worden door de hersenen gebruikt om neurotransmitters te produceren die verantwoordelijk zijn voor emotionele regulatie en algemene cognitieve functie. Hoewel plantaardige bronnen ook aminozuren bevatten, staan dierlijke eiwitten bekend als complete eiwitten. Ze hebben alle aminozuren die we nodig hebben.

Eieren om hersenkrimp tegen te gaan

Naarmate we ouder worden, ondergaan de hersenen veel functionele en structurele veranderingen. Het volume van de hersenen neemt na je 40e met maar liefst vijf procent per decennium af. Dit kan leiden tot verminderd denken en geheugen. Naast een heleboel voordelen bevatten eieren veel B-vitamines, waaronder B6, B12 en foliumzuur.

Die verlagen allemaal de hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Homocysteïne is een aminozuur dat het risico op dementie en beroertes kan verhogen.

Een slecht geheugen is een andere reden om eieren te eten. Choline, een voedingsstof die voorkomt in eierdooiers, is essentieel voor het zenuwstelsel. Het helpt bij het reguleren van de stemming en het geheugen. Dezelfde B-vitamines helpen ook om de hersenfunctie soepel te laten werken. “Alle voedingsmiddelen met B-vitamines, zijn gunstig voor de hersenfunctie”, zegt Reynolds.

Eet bessen voor je hersenen én darmen

Bessen zoals bosbessen, bramen en rode bessen hebben veel gezondheidsvoordelen. Vooral hun potentieel om de gezondheid van de hersenen te bevorderen en te behouden is interessant. Verborgen in de wanden van het spijsverteringsstelsel staat het enterische zenuwstelsel (ENS) bekend als het ‘tweede brein’. Dit dankzij de constante communicatie met de hersenen. Wat er in ons hoofd gebeurt, heeft dus invloed op onze darmen, en omgekeerd.

Bessen zijn belangrijk omdat ze boordevol polyfenolen zitten, prebiotische plantaardige stoffen die de goede bacteriën in de darmen voeden. Vanwege deze sterke verbinding tussen de hersenen en de darmen zijn polyfenolen ook belangrijk voor het versterken van de gezondheid van de hersenen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.