een-makkelijke-truc-voor-glanzend-haar-gebruik-conditioner-voor-je-shampoo-298891
©Getty Images

Waarschijnlijk was jij je haar net als iedereen: eerst shampoo, dan conditioner. Dit is natuurlijk volkomen normaal en correct. We weten tenslotte allemaal dat conditioner vocht aanvult en de haarschubben afsluit om breuk en beschadiging te voorkomen. Het is een belangrijke behandeling na het wassen die ervoor zorgt dat je haar zacht en soepel blijft en er niet uitziet als een uitgedroogde puinhoop. Maar conditioner overslaan is niet de fout die we hier willen bespreken. Je kunt proberen shampoo over te slaan, maar conditioner? Nooit. En dat is prima, want er is een manier om je haar te wassen waarbij je geen conditioner overslaat, maar conditioner vóór de shampoo gebruikt. Ja, vóór! Shocking! En misschien ook wel levensveranderend?

Lees verder om erachter te komen waarom, hoe en wat dit hele idee inhoudt. En nog belangrijker: of het de moeite waard is om de conditioner voor shampoo-methode zelf uit te proberen.

Conditioner vóór shampoo gebruiken

Een conditioner voor je shampoo gebruiken heeft eigenlijk al een naam: de zogeheten CWC-methode. De C staat voor conditioner, de W voor wassen met shampoo en de volgende C weer voor conditioner. En ja, conditioner aanbrengen vóór shampoo kan een echte gamechanger zijn, vooral als je droog, beschadigd haar hebt dat de neiging heeft om te splijten of te breken. De CWC-methode spreekt voor zich, maar we leggen het nog even voor je uit.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Om de CWC-methode toe te passen, breng je eerst conditioner aan op alleen de lengtes en punten van je haar voordat je het met shampoo wast. Dit is de sleutel en de kern van de methode. Maar waarom zou je dit doen, vraag je je misschien af? Conditioner beschermt het haar tegen de detergenten in de shampoo en voorkomt dat het haar uitdroogt. Vergeet niet dat zelfs de zachtste shampoo een reinigingsproduct is: geweldig voor een vieze, zweterige, vette hoofdhuid, maar niet zo geweldig voor je kwetsbare lokken.

Breng daarom eerst conditioner aan op de uiteinden van het haar, zodat het reinigende effect van de shampoo minder agressief is voor je gevoelige punten. De conditioner omhult het haar als een beschermende sluier en voorkomt dat het stroachtig wordt en uitdroogt.

De CWC-methode in de praktijk brengen

Nu we de basis hebben behandeld, gaan we verder met de details. Er is namelijk een methode om de CWC-techniek te perfectioneren.

Op je haarwasdag borstel je je lokken grondig voordat je onder de douche springt. Maak het vervolgens nat zoals je normaal zou doen, maar grijp nog niet naar de shampoofles – dit is waar business as usual een nieuwe weg inslaat. Voordat je de shampoo aanbrengt, wrijf je een kleine hoeveelheid conditioner tussen je handen en verdeel je het met je vingertoppen over de lengten en punten. Zorg ervoor dat je de wortels en de hoofdhuid vermijdt – onthoud dat dit de plek is waar de shampoo naartoe gaat.

Als je klaar bent met de conditioner, schuim dan een kleine hoeveelheid shampoo in je handpalmen en verdeel dit over de haaraanzet. Neem ook het haar boven de oren en achter in de nek mee (plekken die vaak vergeten worden, maar wel vaak boosdoeners zijn achter snel vet wordend, slap uitziend haar). Spoel vervolgens gewoon alles uit. Verdeel de conditioner vervolgens opnieuw over de lengten en punten. Laat de conditioner ongeveer een minuut intrekken en spoel alles daarna nog een keer goed uit. Voor extra glans eindig je met een scheut koud water.

Als je klaar bent onder de douche, wring je haar dan voorzichtig uit en droog het zachtjes met een handdoek. Style zoals gewoonlijk – en geniet van je supergezonde haar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.