het-is-cherry-girl-season-dit-zijn-alle-gezondheidsvoordelen-van-kersen-298492
©Jacquemus

In Japan is de jaarlijkse bloei van de kersenbloesem een gelegenheid voor feest en verwondering: de bloesem symboliseert het aankomende zomerseizoen. Maar voor liefhebbers van de vrucht beginnen de festiviteiten pas echt wanneer de kersen in de winkels en op markten verschijnen. De heerlijke kleine rode vrucht is een echte seizoensdelicatesse die alleen verkrijgbaar is van mei tot juli. Voor wie ervan houdt, is het onmogelijk om te stoppen met het eten ervan; jezelf beperken tot slechts één exemplaar is een ware karaktertest. Gelukkig is er ook geen reden om je al te veel in te houden: de gezondheidsvoordelen van kersen zijn talrijk. Ze zitten vol antioxidanten, hebben een grote positieve impact op het algehele welzijn, hebben de nodige beauty-voordelen (ze stimuleren onder meer de aanmaak van collageen) en stimuleren een lang en gezond leven. Hallo cherry girl summer, en hallo prachtige huid.

De gezondheidsvoordelen van kersen

De kersenboom (met de wetenschappelijke naam: Prunus Avium) is lid van de Rosaceae-familie en komt oorspronkelijk van het Aziatische continent. Er zijn honderden varianten kersen – van superzoet tot zuur – maar in de VS en Europa zijn de Bing-kers (groot, donker, mollig) en de Rainier-kers (met een ombre geelrode schil) het meest verkrijgbaar. Je kent ze wel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De afgelopen jaren zijn echter ook zure kersen – vooral in de vorm van sap – populairder geworden, dankzij recente onderzoeken die hun indrukwekkende voordelen aantonen. We zetten de gezondheidsvoordelen van kersen op een rij.

12 redenen waarom kersen gezond zijn

1. Kersen bevatten veel vitamines

Kersen zijn rijk aan vitamine C, A en E, antioxiderende flavonoïden zoals anthocyanen (die kersen hun rode kleur geven) en mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.

2. Ze vertragen het verouderingsproces

Dankzij de aanwezigheid van antioxidant polyfenolen, carotenoïden en vitamine C – die allemaal de aanmaak van collageen stimuleren – zijn kersen goed voor de huid en kunnen ze vroegtijdige veroudering helpen bestrijden.

3. Ze zijn goed voor het zicht

Dankzij antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine zijn kersen (vooral de zure soorten) goed voor de ogen en in het bijzonder het netvlies.

4. Kersen werken ontstekingsremmend 

Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen van ziekten zoals artritis helpen verminderen.

5. Ze zijn goed voor je bloedspiegel

Kersen hebben een lage glycemische index en kunnen daardoor helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

6. Ze zijn goed voor je lever

Kersen hebben ontgiftende eigenschappen en kunnen de leverfunctie helpen.

7. Ze helpen een hoge bloeddruk tegen te gaan

Kersen helpen de bloeddruk te reguleren en zijn nuttig voor mensen met een hoge bloeddruk.

8. Ze zijn goed voor je hart 

Kersen beschermen tegen hart- en vaatziekten.

9. Ze zijn goed voor je cholesterol

Kersen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren.

10. Kersen verbeteren het immuunsysteem

Ze helpen het immuunsysteem te versterken dankzij de flavonoïden.

11. Ze helpen je om beter te slapen

Kersen zijn rijk aan tryptofaan en melatonine, die de slaap ondersteunen.

12. Kersen stimuleren spierherstel

Dankzij hun ontstekingsremmende eigenschappen bevorderen ze spierherstel.

Smoothierecept met kersen

Je kan kersen het best vers eten, in hun rijpingsperiode. Zoek naar kersen met een stevige, dikke schil en vruchtvlees om versheid te garanderen. De vrucht is ideaal als ontbijt, toegevoegd aan Griekse yoghurt en granola of havermout. Of voeg verse kersen – of sap van zure kersen – toe aan een smoothie, gemaakt met proteïnepoeder, voor een energierijk ontbijt. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.

Ingrediënten

  • Een kopje rijpe, ontpitte kersen
  • 1 rijpe banaan
  • Een theelepel hennep- of lijnzaad
  • Een theelepel erwten- of lupine-eiwit
  • Een theelepel notenboter (optioneel)
  • Plantaardige melk
  • IJs

Bereidingswijze

Mix alles samen in een blender of mixer, en drink de smoothie terwijl hij lekker vers is, ideaal voor of na een sportles.

Kersen buiten het seizoen

Natuurlijk zijn kersen ook geweldig voor in cakes, taarten, muffins en pannenkoeken. Het kersenseizoen is kort (net als dat van asperges) maar maak je geen zorgen: je kan kersen makkelijk invriezen, met of zonder pitten. Een andere manier om buiten het seizoen van de voordelen van kersen te genieten, is door kersensap te drinken dat vrij is van toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en additieven – bij voorkeur biologisch. Ook bestaan er kersensupplementen, meestal gemaakt van zwarte of acerola-kersen. Kortom, ongeacht de tijd van het jaar is er altijd wel een manier om de voordelen van kersen tot je te nemen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.