zo-maak-je-de-perfecte-kir-royale-het-iconische-franse-drankje-uit-emily-in-paris-239465
©Netflix

Dat Emily in Paris een grote hit is, valt niet te ontkennen. De Netflix-serie loopt over van zoet escapisme, theatrale modemomenten en hilarische snarky comments (meestal gemaakt door fan favorite Sylvie, gespeeld door Philippe Leroy-Beaulieu). Geen wonder dat we meer willen van de show. Gelukkig kunnen we uitkijken naar het vierde seizoen (en wie weet zelfs een Sylvie-spin-off). Hoe je de Emily in Paris-beleving thuis in de tussentijd nog even voortzet, naast het non-stop beluisteren van Mindy’s Mon Soleil? Door een Kir Royale te maken, het iconische Franse drankje waaraan Emily geïntroduceerd wordt in het derde seizoen.

Kir Royale in ‘Emily in Paris’

In de vierde aflevering van het derde seizoen van Emily in Paris strijken Julien (Samuel Arnold), Luc (Bruno Gouery) en Emily (Lily Collins) neer op een terras met uitzicht op het grote reuzenrad op het Place de la Concorde. Daar bestellen ze een Kir Royale, waarvan de Amerikaanse Emily geen idee heeft wat het is. Luc – nog zo’n absolute fan favorite – spijkert haar kennis van de Franse cultuur bij door haar in te lichten. Als gevolg weet Emily het drankje uiteraard weer succesvol in te zetten voor een Savoir-campagne. ‘Chamère’ is geboren.

Iconisch Frans drankje

Een Kir Royale is een variatie op Kir, een traditionele Franse cocktail gemaakt van crème de cassis (een likeur van zwarte bessen) en witte wijn. “Kir is vernoemd naar de Franse priester Felix Kir die van 1876 tot 1968 leefde”, vertelt Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Netherlands, aan Vogue. “Felix Kir werd later burgemeester van Dijon, waar hij besloot om zijn naam aan deze drank te geven die als aperitief gedronken werd bij officiële gelegenheden. Dit was het begin van de internationale bekendheid van de cocktail.” Bij een Kir Royale wordt de witte wijn vervangen door champagne.

Kir Royale maken

Dus hoe kun je thuis een Kir Royale maken? Omdat het legendarische drankje slechts uit twee ingrediënten bestaat, kunnen zelfs de slechtste cocktailshakers ‘m serveren. Uiteraard willen we de beste van de beste, dus vroegen we Bron om het ultieme recept met ons te delen: “Neem een mooi wijn glas. Schenk hier 20 ml crème de cassis in en voeg er dan 120 ml brut champagne (zoals de Brut Impérial van Moët & Chandon) aan toe. Roer met een lepel de inhoud voorzichtig door elkaar. Garneer het glas met bijvoorbeeld aalbesjes.” That’s it.

Liever een Kir? Vervang de champagne dan door Bourgogne Aligoté, een witte wijn van de Aligoté-druif uit de wijngaarden van Bourgogne. Proost!

De Kir Royale in Emily in Paris
©Netflix