deze-voedingsmiddelen-zijn-essentieel-voor-een-gezonde-lever-355796
©Jouke Bos, Vogue Living, januari/febrauri 2023

Voedingsmiddelen die je lever ondersteunen zijn onmisbaar in een gebalanceerd dieet. En gelukkig zijn ze makkelijk te vinden. Dit zijn tips om jouw levergezondheid te verbeteren.

Levergezondheid verbeteren

De lever is een van de belangrijkste organen voor onze algehele gezondheid, zegt diëtist Leah Kaufman (MS, RD) van NYU Langone Health. “De lever heeft veel functies, waaronder het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam via gal”, legt Kaufman uit. “Daarom is het essentieel om je lever gezond te houden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een ongezonde lever kan op de lange termijn tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Kaufman raadt dan ook aan om overmatig alcoholgebruik, vetrijke voeding en simpele suikers te vermijden. Regelmatig bewegen en gezonde voeding kiezen is minstens zo belangrijk. Dit zijn haar favoriete voedingsmiddelen voor een gezonde lever.

Blauwe bessen

Antioxidanten zijn belangrijk om je lever te beschermen tegen vrije radicalen en schadelijke stoffen af te voeren. Blauwe bessen bevatten niet alleen veel antioxidanten, ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Je levergezondheid verbeteren met bessen? Het kan dus.

Bladgroenten en kruisbloemige groenten

Bladgroenten zoals boerenkool, rucola en kool bevatten veel antioxidanten en chlorofyl. Een natuurlijk stofje dat de leverfunctie kan ondersteunen. Ook kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes zijn goed voor de lever. Uit onderzoek bij muizen blijkt zelfs dat broccoli het risico op vervetting van de lever kan verminderen.

Tomaten

Tomaten zijn rijk aan antioxidanten die de lever beschermen en helpen bij het afvoeren van onzuiverheden. Bovendien tonen studies aan dat tomaten het risico op leververvetting kunnen verlagen, een aandoening die kan leiden tot littekenvorming of zelfs leverkanker.

Bieten

Bietensap is een andere krachtige bron van antioxidanten. Het beschermt de lever tegen oxidatieve stress en vrije radicalen, en helpt vetopbouw rond het orgaan te verminderen.

Lijnzaad

Lijnzaad staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, van het verlagen van cholesterol tot het verminderen van ziekterisico’s. Wat de lever betreft, is vooral het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren interessant. Die kunnen vetopbouw rond de lever helpen tegengaan.

Zalm en andere vette vissoorten

Vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en tonijn, is een uitstekende bron van omega 3-vetzuren, die bekendstaan om hun ontstekingsremmende werking. Kaufman raadt vooral zalm aan om je lever te ondersteunen. Deze vis staat bekend als hét anti-aging voedingsmiddel bij uitstek. Het is niet alleen goed voor je hersenen en darmen, maar helpt ook om vetophoping rond de lever te verminderen.

Koffie

Heb je een excuus nodig voor je dagelijkse kop koffie? Je levergezondheid verbeteren kan ook met koffie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koffie het risico op verschillende leveraandoeningen kan verlagen. Een onderzoek uit 2016 toont aan dat koffie de kans op leververvetting kan verkleinen. Een andere onderzoek uit datzelfde jaar suggereert dat twee koppen koffie per dag zelfs kunnen beschermen tegen blijvende leverschade bij mensen met een chronische leverziekte.

Olijfolie

Een van de beste oliën om mee te koken. En je kunt het zelfs dagelijks drinken. Olijfolie is een echte gezondheidsheld, met voordelen als het verlagen van de bloeddruk, versterken van de botten, verbeteren van darmgezondheid en het tegengaan van diabetes. Voor de lever is vooral interessant dat olijfolie ontstekingen en vet rond de lever kan verminderen én verhoogde leverwaarden helpt verlagen.

Knoflook

Behalve dat het veel smaak geeft aan je gerechten, zit knoflook boordevol gezonde stoffen: mineralen, zwavelverbindingen, vitamine A en C en vezels. Het versterkt je immuunsysteem, beschermt tegen ontstekingen, en kan het risico op bepaalde kankers en een hoge bloeddruk verlagen. Voor je lever is het ook een aanrader: uit onderzoek blijkt dat knoflook vet rond de organen helpt afbreken en het risico op leveraandoeningen verlaagt.

Citrusvruchten

Of je nu dagelijks sinaasappelsap drinkt of citroen toevoegt aan je water, citrusvruchten zijn ideaal om je lever te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks sinaasappelsap drinken het risico op leververvetting kan verlagen.

Noten

Walnoten, hazelnoten en amandelen zitten boordevol voedingsstoffen zoals antioxidanten, vezels, vitamine E en gezonde vetten. Ze zijn een ideale snack of topping en kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol, het verminderen van ontstekingen en het behouden van een gezond gewicht.

Als het gaat om je levergezondheid verbeteren, laten eerste onderzoeken zien dat noten mogelijk een positief effect hebben op het verminderen van het risico op niet-alcoholische leververvetting. Wel is er nog meer onderzoek nodig om dat definitief te bevestigen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.