van-thee-naar-trend-dit-zijn-de-voordelen-van-matcha-voor-je-gezondheid-262621
©ANP

Gwyneth Paltrow drinkt het graag warm en met melk, Ashley Olsen in smoothievorm en op Google verzamelt de term bijna zestienmiljoen resultaten. Het is duidelijk dat men in de ban is van matcha. Er worden veel mooie dingen gezegd over het groene spul: dat matcha voordelen voor de gezondheid heeft, dat het ontspant, dat het vol antioxidanten zit. Omdat we willen weten of we te maken hebben met dé superfood van ons leven, spreken we Tacha’s psychonutritionist, Itziar Digón over matcha. En ja, we beloven de hele waarheid te vertellen en niets anders dan de waarheid.

De voordelen van matcha

Het houdt je bloedsuikerspiegel onder controle

Zoals Digón ons uitlegt, heeft matcha thermogene eigenschappen. Met andere woorden bevordert het de oxidatie van vetten en verhoogt het daarom het verbruik van meer energie door meer lichaamswarmte af te geven. “Bovendien heeft matcha een eetlustregulerend effect dankzij het vermogen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden”, zegt de Tacha-expert.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het bevat veel antioxidanten

Sommigen durven zelfs te zeggen dat een glas matcha thee gelijk staat aan tien glazen groene thee in termen van antioxidanten – over voordelen gesproken. “Het is waar, of in ieder geval, het komt heel dicht in de buurt, want door het hele theeblad te malen en het heel te consumeren, wordt het potentieel van vitamines, mineralen, antioxidanten en aminozuren volledig benut”, zegt Itziar Digón. Bovendien bevat matcha catechinen, chlorofyl (een geweldige bloedzuiveraar), vezels, mineralen en vitamine B2, C, D, E en K.

Het ontspant

Als de zenmonniken het innamen tijdens hun lange uren meditatie, zegt dat genoeg. Matcha thee is het perfecte alternatief om te ontspannen, maar zonder slaperigheid te veroorzaken, om stressniveaus te verminderen, maar toch energie te leveren zonder uitputting. En ook om de concentratie te bevorderen, maar zonder je nerveus te maken. Het komt allemaal door het gehalte aan L-theanine: een aminozuur dat een staat van ontspanning en welzijn bevordert. Dit werkt als tegenwicht tegen de nerveuze effecten van cafeïne, omdat matcha meer cafeïne bevat dan andere theesoorten, maar minder dan koffie. “De cafeïne in matcha wordt heel langzaam geassimileerd. Dat wil zeggen dat wanneer we het als thee drinken, het de bloedspiegels niet abrupt verhoogt zoals het gebeurt met koffie. Daarom veroorzaakt het geen nervositeit”, vertelt Digón.

Het is super makkelijk om mee te nemen

Hoewel er verschillende soorten matcha zijn, komen de meeste in poedervorm dat gemakkelijk op te lossen is met water wanneer het als drankje wordt gedronken. Hoewel het veel voordelen heeft, is het natuurlijk belangrijk om het niet te overdrijven met de inname. Die mag nooit hoger zijn dan zes kopjes per dag (of vier in het geval van mensen die gevoelig zijn voor cafeïne). In Japan raden ze aan om het de hele dag door in kleine doses te drinken. Digón attendeert ook de noodzaak om eerst je arts te raadplegen wanneer je lijdt aan hartaandoeningen, nieraandoeningen of maagzweren.

Je kunt koekjes maken

Recepten met matcha zijn een hit op het internet. Je kunt binnen een paar clicks heerlijke recepten voor koekjes en soepen met matcha vinden. “Door de fijne poedervormige textuur kan het worden gecombineerd met melk, yoghurt, groenten, zout. Bovendien geeft de natuurlijke intens groene kleur de gerechten een exotisch vleugje”, legt de Tacha-expert uit. Haar eigen favoriete recept? Een smoothie met matcha thee, gemalen ijs (een half glas) en een halve banaan.

En gezichtsmaskers

Dermatoloog Judith Hellman vertelde Allure dat het aanbrengen van matcha rechtstreeks op de huid zelfs effectief is. Het recept om een masker te maken? Meng matcha in een kom met honing, yoghurt en de dooier van een ei. Breng het aan op je gezicht en laat het mengsel veertig minuten intrekken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.