zin-in-iets-lichts-deze-recepten-met-ricotta-zijn-lekker-en-voedzaam-351997
©Getty Images

Er zijn ontzettend veel varianten van ricotta: het kan gemaakt zijn van koeien-, schapen-, geiten- of buffelmelk en komt in gezouten, gebakken en gerookte versies. Heerlijk en veelzijdig, maar ook een enorm ondergewaardeerd gezondheidsproduct. Wie naar de voedingswaarde van ricotta kijkt, ontdekt dat het een van de gezondste kazen is die je kunt eten. Vergelijkbaar met de populaire cottage cheese, bekend om zijn hoge eiwitgehalte. Verderop in dit artikel delen we handige recepten met ricotta.

Recepten met ricotta

Geloof het of niet: ricotta is technisch gezien geen kaas. Het is een zuivelbijproduct dat al sinds de bronstijd wordt gegeten, en wordt gemaakt van wei: de vloeistof die overblijft na het maken van andere kazen. Deze wei wordt verhit en daar wordt zuur aan toegevoegd, waardoor er vlokken op het oppervlak ontstaan. Die vlokken zijn ricotta. De smaak is mild en de structuur licht en romig.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom is ricotta een gezonde keuze?

Volgens de British Heart Foundation bevat ricotta weinig zout en vet. Slechts 10 procent vet, waarvan 6 procent verzadigd. Het eiwitgehalte hangt af van het type melk waarmee het gemaakt is (vol, halfvol of mager), maar gemiddeld bevat 100 gram ricotta; 7 tot 8 gram eiwit bij volle melk, 8 tot 9 gram eiwit bij halfvolle melk, 10 tot 11 gram eiwit bij magere of vetvrije ricotta. Daarnaast zit ricotta boordevol vitaminen en mineralen, zoals vitamine K en calcium – belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling.

De voordelen van ricotta

  • Het is makkelijk verteerbaar
  • Het laat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen
  • Het bevat minder vet dan andere verse kazen zoals feta, mozzarella en mascarpone
  • Het is caloriearm (140 kcal per 100 gram)
  • Het zit boordevol eiwitten, wat helpt bij spieropbouw en -herstel
  • Dankzij het calcium en de vitamine K is het goed voor je botten
  • Het is rijk aan vitamine B12, die belangrijk is voor een gezond metabolisme, de aanmaak van rode bloedcellen en een goed werkend zenuwstelsel
  • Door het hoge eiwitgehalte geeft het lang een verzadigd gevoel
  • Je kunt ricotta in tal van recepten gebruiken
  • Ricotta bevat zowel wei-eiwit als fosfor, wat kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk

Wanneer is het beter om geen ricotta te eten?

Tenzij je van je arts het advies hebt gekregen om voedingsmiddelen met het voedingsprofiel van ricotta te vermijden, is er eigenlijk maar één groep voor wie ricotta niet geschikt is: mensen met lactose-intolerantie. Hoewel ricotta een bijproduct van zuivel is, bevat het nog steeds lactose en is het dus ongeschikt voor mensen met een intolerantie of allergie.

6 manieren om ricotta te eten

  1. Lepel verse ricotta in een kom en garneer met bessen, vers fruit en noten voor een verzadigend, eiwitrijk ontbijt.
  2. Meng ricotta met havermout en een beetje melk of water en laat dit een nacht weken. Voeg ’s ochtends vers fruit en kokossnippers toe voor een heerlijke protein-rich overnight oats.
  3. Voor een eenvoudig toetje: besprenkel een schaaltje ricotta met honing of ahornsiroop en wat kaneel.
  4. Maak een proteïnemousse door ricotta te pureren met cacaopoeder en een paar dadels.
  5. Smeer het op zuurdesembrood, rijstwafels of maïswafels en top af met extra vergine olijfolie, zout, peper en cherrytomaatjes.
  6. Gebruik ricotta in zelfgemaakte pastasauzen, zoals in het recept hieronder.

Pasta met ricotta en zongedroogde tomaat (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 200 g pasta, bij voorkeur volkoren en biologisch
  • 150 g verse ricotta
  • ½ kopje zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • Een handvol walnoten
  • 6 tot 7 Taggiasca-olijven
  • Verse basilicum, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Doe de ricotta in een blender en voeg een eetlepel warm water toe, samen met de andere ingrediënten, behalve de zongedroogde tomaten, basilicum, zout, peper en pasta.
  2. Mix tot er een gladde crème ontstaat.
  3. Kook de pasta beetgaar en giet af, maar bewaar wat van het kookwater.
  4. Meng de pasta met het ricottamengsel.
  5. Voeg de fijngehakte zongedroogde tomaten en basilicum toe en breng op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en eventueel wat Parmezaanse kaas.