veganistisch-dineren-dit-zijn-de-beste-vegan-restaurants-door-heel-nederland-273568
©Le Jardin

Of je nu veganistisch eet of voorneemt om minder dierlijke producten te eten: er is tegenwoordig genoeg keus als het gaat om vegan restaurants. Inspiratie nodig? Wij selecteren een aantal locaties in Nederland voor je.

Vegan restaurants in Nederland

Tegenwoordig zijn er – gelukkig – steeds meer vegan restaurants te vinden in Nederland. Waar je ook woont –  van het hoge noorden tot het diepe zuiden – dit zijn de beste veganistische restaurants in Nederland.

Mama Gaia

Bij Mama Gaia wil je gegarandeerd een keer gegeten hebben. Er wordt hier gekookt met één missie: jou de veelzijdigheid van de plant-based keuken laten proeven. De gerechten bestaan uit zoveel mogelijk lokale en verse producten waarbij zero waste centraal staat. Want dat is niet alleen heel smakelijk, maar ook beter voor jezelf en Moeder Aarde (ofwel: Mama Gaia). Toch liever de Franse keuken in Haarlem proeven, ook daar zijn genoeg opties voor in Haarlem.

Mama Gaia, Gonnetstraat 26, Haarlem

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mama Gaia (@mamagaiahaarlem)

Bonboon, Amsterdam 

Dit fine dining restaurant zit gevestigd in de Jordaan, waar je naast de lekkere vegan gerechten ook kunt genieten van de bruisende binnenstad. Bonboon geeft je een culinaire beleving waar je kunt kiezen uit een drie, vier of vijfgangenmenu. Je raakt niet snel uitgekeken op de plantaardige kaart van Bonboon: het restaurant wisselt elke zes tot acht weken van kaart. Zo kun je keer op keer opnieuw genieten van de smaken uit Bonboons keuken.

Bonboon, Rozenstraat 12, Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bonboon (@bonboon_amsterdam)

Bij Albrecht, Eindhoven

We reizen af naar het zuiden. Plantaardig eten op topniveau doe je bij restaurant Bij Albrecht. ‘Plantbased is het nieuwe vlees en vis’ is de slogan van het restaurant. Alle gerechten worden gemaakt door een chef met een passie voor groenten. Manfred Albrecht wordt ook wel de nieuwe ‘haute cuisine vegan master’ genoemd. Vegan eten is hier kunst op je bord. Je kunt kiezen uit een vier- of vijfgangendiner. “Gerechten die passen bij het seizoen samengesteld met de puurste producten die het beste zijn in hun smaak.”

Bij Albrecht, Gagelstraat 6, Eindhoven

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bij Albrecht (@bijalbrecht)

Le Jardin, Utrecht

De kunst van lekker eten en drinken met groenten en kruiden als uitgangspunt, daar staat Le Jardin – de naam zegt het al – ook bekend om. Je laat je bij het restaurant verrassen met een twee tot zesgangenlunch of diner geïnspireerd door het seizoen én met producten uit de omgeving. Alle gerechten zijn in de basis vegetarisch en de meeste ook veganistisch. Je kunt hier namelijk een speciale vegan reservering plaatsen.

Le Jardin, Mariaplaats 42, Utrecht

De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Als je plantaardig wil eten op topniveau, moet je hier zijn. Het restaurant is een verborgen juweel in de binnenstad van Nijmegen en bevindt zich in een voormalig weeshuis, inclusief prachtige entree die uit de veertiende eeuw stamt. Botanische gastronomie is hier het concept, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van allerlei soorten eetbare planten. En die wil je proeven nadat chef-kok Emile van der Staak zijn magic erop heeft losgelaten.

De Nieuwe Winkel, Gebroeders van Limburgplein 7, Nijmegen

Zèta, Den Haag

Tijd voor ontbijt, lunch of diner? Bij restaurant Zèta kan dit allemaal, honderd procent plantaardig. Elke dag ben je van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds welkom om te genieten van het uitgebreide vegan menu. Als je na het dineren nog niet klaar bent om naar huis te gaan zit je hier óók goed: Zèta is open tot na middernacht voor drankjes. Good to know: in het weekend draaien er DJ’s, dus ook leuk voor een dansje.

Zèta, Grote Markt 28, Den Haag

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cafe Zèta Den Haag (@zetadenhaag)

Backyard, Rotterdam

Dit restaurant wil het stereotype rondom veganisme doorbreken, door vegan gerechten te serveren die aantrekkelijk zijn voor alle type eters. Het restaurant zit in hartje Rotterdam, maar heeft toch een rustige sfeer en is – letterlijk – dus de ‘achtertuin’ midden in de stad. De kaart is veganistisch, maar je kunt add-ons toevoegen voor gasten die niet geheel vegan wensen te eten.

Backyard, Korte Hoogstraat 14, Rotterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BACKYARD (@backyardrotterdam)

Achterwerk, Groningen 

Fine dining, but make it vegan. In de binnenstad van Groningen kun je langskomen voor een vier of vijfgangen verrassingsmenu. Mét de optie voor een bijpassend drankarrangement. Leuk voor de mensen die geen alcohol drinken: er is ook een passend non-alcoholisch drankarrangement. Het menu is helemaal een verrassing, de perfecte plek dus als je van veganistisch én verrassingen houdt.

Achterwerk, Oosterstraat 13A, Groningen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Achterwerk (@lekkerachterwerk)