in-gesprek-met-model-leia-sfez-ah-non-non-ik-heb-een-hekel-aan-het-cliche-van-de-parisienne-244256
©Jouke Bos, Vogue Living

De nonchalant-chique stijl waar model Leia Sfez op social media bekend om staat, schittert ook in haar Parijse appartement. Een familiehuis vol charme, eigenzinnigheid en een vleugje humor. “Je moet jezelf niet té serieus nemen. Gewoon doen wat bij jou past, dan blijft het leuk en oprecht.”

In gesprek met model Leia Sfez

Waar de Opéra Garnier pronkt met haar vergulde zalen, waar dure warenhuizen hun deuren openslaan naar brede winkelboulevards en waar vele celebrity’s een thuis hebben gevonden, het negende arrondissement van Parijs, woont model Leia Sfez (30). Met haar lange kastanjebruine haren, Jane Birkin-pony en elegante uitstraling lijkt Leia de ultieme iconische Parisienne.

Maar zodra we het daarover hebben, zwaait ze met haar hand. “Ah, non, non, non! Ik heb een hekel aan het cliché van de Parisienne.” Ze glimlacht, maar ze meent het. “Dé Parisienne bestaat niet. Het is een concept, een verzinsel. Met zo’n beeld sluit je vele Parijzenaren uit.  Mensen met uiteenlopende achtergronden en stijlen die hier kriskras door elkaar bewegen, en elkaar ook inspireren. Voor mij is dát het ware Parijs.”

Leia kan het weten: ze is geboren en getogen in de stad, groeide op met een jongere broer en zus in het rustige, kindvriendelijke zeventiende arrondissement. Vier maanden geleden verhuisde ze met haar echtgenoot Gary (31) en hun drie kinderen, India (10), Leeo (6) en Gaspard (1,5), vanuit een buitenwijk naar het artistieke negende arrondissement. Eigenlijk waren ze op zoek naar een groot huis met tuin buiten de stad.

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Ondemocratisch ingedeeld

“Gary wilde vooral meer ruimte, bomen, groen”, vertelt Leia. “Maar toen we dit appartement zagen, was er geen weg meer terug. Ik was op slag verliefd. Ik dacht nog dat ik Gary urenlang zou moeten ompraten, maar hij was die tuin bij binnenkomst al vergeten.” Ze lacht onbevangen. Leia praat zoals ze is: snel, gepassioneerd, met humor.

Het Parijse appartement is wat Leia noemt ‘klassiek Haussmannian’ – naar de bekende Boulevard Haussmann. Een woning vol geschiedenis, met hoge plafonds, gipsen rozetten en een open haard. Toch werd het zeven maanden lang grondig verbouwd voor ze er hun intrek namen. Leia: “Ik vond het vooral ondemocratisch ingedeeld: er was een enorme slaapkamer voor de volwassenen en piepkleine kamers voor de kinderen. Zo zit onze familie niet in elkaar. Eerlijk is eerlijk: als wij een ruime kamer hebben, dan krijgen de kinderen die ook.”

Tijdens de verbouwing zijn talloze muren gesneuveld. De woonkamer loopt nu over in de keuken, van waaruit je ook andere ruimtes in het appartement kunt zien. Leia: “Wij houden graag een oogje op elkaar, dat voelt knus. Mijn favoriete plek in huis is de stoel in de hoek van de woonkamer. Van daar heb je een prachtig uitzicht op de zithoek en de keuken. Zo kan ik zien hoe iedereen zijn eigen dingen doet. Voor mij voelt ons gezin als een team. Mijn man en ik zijn niet alleen geliefden, we zijn beste vrienden.”

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living
Leia
©Jouke Bos, Vogue Living
Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Touwtjes zelf in handen

Leia’s carrière begon in 2008, toen ze een inkoper van een high-end warenhuis leerde kennen die haar de kneepjes van het vak leerde. Ze bezocht talloze fashionweeks in binnen- en buitenland en werd aangestoken door de kleurrijke, creatieve vibe van de modewereld. In 2011 begon ze een kledinglijn voor kinderen met de naam Diapers & Milk.

Sinds 2016 legt ze zich toe op vrouwenkleding en is ze bijzonder succesvol op Instagram, waar ze haar stijlgevoel en inspiratiebronnen met haar 865K volgers deelt. Ze werkt samen met uiteenlopende modemerken, van Louis Vuitton tot Mango, en onlangs liep ze in Monaco over de catwalk voor Chanel. Toch is ze naar eigen zeggen géén fotomodel. “Ik hou best van poseren”, zegt ze. “Maar het liefst als mezelf. Toen ik jong was, heb ik een tijd standaard modellenwerk gedaan. Dat voelde niet goed. Het was alsof ik mijn gezicht en lichaam voor de foto’s uitleende; ik moest zo onpersoonlijk mogelijk zijn en dat past niet bij me. Ik wil mijn imago zélf kunnen regisseren. Ik ben blij dat ik in mijn huidige werk helemaal Leia kan zijn, met al mijn eigenaardigheden en mijn eigen stijl.”

Oog voor kwaliteit

Want stijl: dát heeft ze. Leia’s appartement staat vol zorgvuldig uitgekozen unieke designerstukken. Veel strakke lijnen en aardetinten, tot de verbeelding sprekende ontwerpen die tot hun recht komen in de statige kamers. Door de ramen stroomt het licht van deze zonnige Parijse middag binnen. Warm, levendig en relaxed – zo omschrijft ze het gevoel in huis. Als ze hard gewerkt heeft, doet ze zichzelf graag een bijzonder meubelstuk cadeau dat zeker niet perfect bij de rest van de inrichting hoeft te passen.

Leia: “Ik ben groot fan van fautes de goût, een beetje wansmaak geeft een huis juist karakter. Een interieur moet eigen zijn, ik wil niet in een showroom wonen.” Geen showroom, maar alles wel graag op de juiste plek en netjes opgeruimd? Ze lacht. “Ja, ik ben een maniak! Altijd in de weer met mijn chiffons, met doekjes achter de kinderen aan. Ik weet wel dat het onbegonnen werk is, en dat er met drie kinderen in huis altijd troep zal zijn, maar ik kan het niet laten.”

Gaat dat eigenlijk wel samen: kleuters en design? Ze knikt overtuigd. “De kleintjes weten heel goed welke spullen zeldzaam zijn, daar hebben ze respect voor.” Zelfs meer dan dat: Leia’s kinderen krijgen van jongs af aan een gevoel voor vorm en stijl mee, net zoals Leia’s ouders dat destijds aan haar hebben overgebracht. “Mijn vader verkocht boeken, mijn moeder luxeartikelen. Van haar heb ik l’oeil gekregen, een oog voor kwaliteit, voor wat waardevol en smaakvol is. Ik merk dat ik dat oog nu aan mijn dochter doorgeef. Op vintagemarkten weet India feilloos speciale ontwerpen te herkennen, dat maakt me blij.”

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living
Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Schakel in een lange lijn

De meeste meubels in huis zijn vintage of antiek: tweede-, derde-, vierdehands. “Elk stuk is voor mij een coup de coeur, een object waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik vind het een prachtgedachte dat ik de zoveelste ben die van een bepaald meubelstuk houdt. Dat ik een schakel ben in een lange lijn van mensen die door de jaren heen hetzelfde object hebben gekoesterd en verzorgd. Dat is toch een eer? En ik ben me ervan bewust dat ik alles straks ook zal doorgeven.” Dat doorgeven speelt een belangrijke rol in Leia’s leven en stijlkeuzes, ook qua mode. “Voordat ik een nieuw kledingstuk koop, vraag ik me altijd twee dingen af: zal ik het over een paar jaar nog met plezier dragen én zal ik het met trots doorgeven aan mijn dochter? Als het antwoord nee is, dan past het niet bij mij.”

De beelden die Leia op social media post zijn stuk voor stuk elegant: warme kleuren, sterke poses, opwindende reizen. Inmiddels staat ze bekend als een Instagram-star. Hoe klinkt dat voor haar? Ze fronst. “Ik vind het maar raar. Wat is dat eigenlijk: een influencer? Het voelt niet als de essentie van wat ik doe. Het is nooit mijn doel geweest om een bepaald aantal volgers te halen. Voor mij is Instagram een middel, een medium dat ik gebruik om de aandacht te vestigen op mooie of interessante dingen.”

Daarnaast moeten de beelden op Instagram voor Leia zo veel mogelijk stroken met het échte leven. “Spontaan en natuurlijk vind ik het mooist. Geen gekunstelde, eindeloos geretoucheerde foto’s. Uiteindelijk is social media een spel. Je moet jezelf niet te serieus nemen. Gewoon doen wat bij jou past, dan blijft het leuk en oprecht.”

Het moederschap

Op haar feed zijn haar fotoshoots te volgen, maar ook momenten buiten het werk. Hoe beslist ze wat ze wel en niet op social media deelt? Ze beweegt haar handen nadrukkelijk uit elkaar. “Er is een Leia op Instagram en een Leia privé. Die twee zijn gescheiden.” Hoe weet ze waar de scheidslijn ligt? “Gek genoeg voelde ik dat van het begin af aan. Ik weet instinctief wat ik wel en niet wil tonen. Ik besef goed welk type foto’s me nóg meer likes zou opleveren, die trucs zijn voorspelbaar, maar het gaat me niet om de likes. Wat ik doe, is me bij elk plaatje de vraag stellen: is dit hoe ik wil dat mijn dochter haar moeder later ziet? Wat op het internet komt, verdwijnt niet. Met mijn foto’s en video’s hou ik ook India een beeld voor. Daar moet ik achter kunnen staan – als professional, maar ook als moeder.”

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living
Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Heeft het moederschap veel veranderd in haar leven? Met grote ogen antwoordt ze: “Alles! Mijn kinderen hebben mijn leven totaal veranderd. Vroeger was ik het centrum van mijn eigen universum, nu zijn zij dat. Onvoorwaardelijk. Ik kan over de fraaiste catwalks lopen, maar uiteindelijk kom ik thuis. Mijn kinderen houden me met beide benen op de grond. Een grand tête is onmogelijk met die drie.”

Doorgegeven talenten

Van moeder op dochter, generatiestukken, doorgegeven talenten: ze vormen een rode draad in Leia’s leven. Ook haar grootmoeder Wallis Franken was model en zowel muze als echtgenote van wereldberoemd couturier Claude Montana. Wallis stond net als Leia bekend om haar donkere haren en eigenzinnige androgyne look. “Mijn moeder zegt altijd dat ik op oma lijk, dat ik haar genen heb. Dat maakte het extra speciaal dat ik onlangs de catwalk mocht lopen voor Chanel: ongeveer dertig jaar geleden deed mijn oma exact hetzelfde. Zij heeft haar carrière zelf opgebouwd; dat heeft me geïnspireerd en de kracht gegeven om hetzelfde te doen.”

De show was voor Leia een absoluut hoogtepunt. “Ik vond het een eer om zoiets te mogen doen en kwam thuis met een dikke blos op mijn wangen: ‘Waaaah, jongens! Ik heb net de catwalk van Chanel gelopen!’ Dan zijn ze hier blij voor me, maar gaat het ook wonderlijk snel weer over op de orde van de dag.”

Leia werkt op dit moment hard aan een nieuw project rond kunst en design dat ze over enkele maanden zal onthullen en waar Instagram een rol in speelt. Meer wil ze er nog niet over loslaten, behalve dat ze het fijn vindt om opkomende designers een podium te geven. Het publiek op Instagram laat zich maar al te graag ‘inspireren’ door Leia’s smaak, en dat is niet altijd even leuk. Een tijd geleden beloonde Leia zichzelf met een vintage Groovy Chair van Pierre Paulin, een knuffelige, beige stoel. “Ik was helemaal dol op haar”,vertelt ze. “Want voor mij was het een vrouwelijk ontwerp. Alleen, toen ik een foto had gedeeld op Instagram, kwam ik haar ineens overal tegen, in zo veel huizen. Daardoor ging ik toch anders naar haar kijken. Ik wil graag unieke stukken verzamelen en niet wat iedereen al heeft.” Krijgt de stoel nog steeds een plekje in haar huis? Leia wijst: Groovy staat een tikje verweesd voor het raam. “Bijna het raam uit”, zeg ik. Ze grinnikt.

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Mensen observeren 

Leia is een harde werker en zelfbenoemd perfectionist. Op de vraag hoe ze het liefst ontspant, valt er voor het eerst tijdens het gesprek een stilte. “Ik lees graag over nieuwe designers of laat me inspireren op beurzen”, zegt ze. “Wat ik doe om lekker uit te rusten? Gary zegt dat ik mezelf af en toe een professionele massage zou moeten gunnen, maar dat kan ik niet – geen tijd. Zodra ik iets heb afgemaakt, duik ik meestal meteen in het volgende project. Ik moet mijn best doen om genoeg rust te nemen. Dat moet ik nog leren.”

Ze glimlacht, haast verontschuldigend. “Er is wel iets wat ik in mijn eentje doe en waar ik intens van geniet. Ik wandel graag door de stad met muziek op mijn hoofdtelefoon en kijk dan rustig om me heen. Ik hou van mensen observeren: de joggers langs de Seine, de obers op de terrassen van de bistro’s, de toeristen die hun ogen uitkijken in de stad. Tijdens die wandelingen ervaar ik Parijs als een grote film.”

Welke muziek hoort daarbij? “Er is een nummer … hoe heet het ook alweer? Ik kan er eindeloos naar luisteren. Wat was de titel toch? Ik heb het geheugen van een vis!” Ze scrolt op haar telefoon. “Vienna!” roept ze. “Van Billy Joël. Ook zo’n betoverende stad.”

Polaroids als dagboek

Het appartement staat vol geliefde meubelstukken, maar niets gaat boven de eenvoudige zwarte doos die ze zorgvuldig bewaart: een doos vol polaroids. “Mijn zwarte doos”, vertelt Leia. “Eigenlijk is het mijn dagboek. Er zitten zo veel herinneringen in: de geboorte van mijn kinderen, verjaardagen, feestjes. Maar ook kleine, vluchtige momenten. Soms kan ik ineens geraakt worden door de glimlach van mijn zoontje; dan pak ik de camera en maak gauw een foto.”

Op de salontafel staat een glazen wissellijst waarin ze steeds een andere polaroid plaatst. Ze toont het plaatje van vandaag: een warme, beetje korrelige familiefoto. Opvallend is dat de ‘Instagram-star’ zo’n grote liefde koestert voor een vorm van fotografie waar weinig te selecteren of te retoucheren valt. Leia knikt. “Eén klik, dat is wat het is. Je moet wachten op het resultaat en daar valt niets meer aan te veranderen. Dat maakt het onvoorspelbaar, maar volkomen oprecht. En dus helemaal perfect.”

Leia
©Jouke Bos, Vogue Living

Styling: Charissa Hogerheijde