van-je-winteroutfits-naar-een-lentegarderobe-zo-zorg-je-voor-een-duurzame-seizoenswissel-in-je-kledingkast-293152
©Paul Bellaart, Vogue Living

We zitten middenin een seizoenswissel van de winter naar de lente. Dat vraagt om veel dingen – een strandwandeling in de zon zou bijvoorbeeld leuk zijn – evenals een voorjaarsschoonmaak. Waar te starten? In je kledingkast is een goed idee. Die dikke wintertruien liggen waarschijnlijk al weken stof te happen en ook de warme laarzen kunnen de komende maanden wel opgeborgen worden. Omdat dit typisch zo’n klusje is dat veel mensen uitstellen (geloof me, ik heb het uitgevonden) hier wat tips om je op weg te helpen bij een voorjaarsschoonmaak in je kledingkast.

Seizoenswissel in je kledingkast

Hoe maak je de transitie van een winter- naar een lentegarderobe in je kledingkast, zonder dat bij die voorjaarsschoonmaak te veel of weinig stukken sneuvelen? En hoe berg je kleding netjes en duurzaam op, om het volgend jaar weer liefdevol te dragen? Een stappenplan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kledingkast-truc: hangers omdraaien

De eerste stap van de voorjaarsschoonmaak in je kledingkast, begint eigenlijk al in de herfst. Dan maak je namelijk de transitie de andere kant op, van een zomer- naar herfstgarderobe. (Net zoals het voorwerk voor de herfstschoonmaak dus al in de lente plaatsvindt.) Als alles mooi klaar hangt voor het warmere weer, kun je alle klerenhangers met de bolle kant naar je toe hangen. Wanneer je iets hebt gedragen, keer je de hanger om – het gaat dan dus om dat ijzeren gedeelte bovenin.

Bij een ander soort hanger, uit één stuk, kun je het hele kledingstuk 180 graden draaien – zodat een jasje bijvoorbeeld niet de opening aan de linker- maar aan de rechterkant heeft. Het komt uiteindelijk hierop neer: alle stukken die je aan het eind van de winter niet hebt aangehad, hangen dan ‘de verkeerde kant’ op. Deze stukken in je kledingkast draag je dan kennelijk een heel seizoen niet, en kun je verkopen of doorgeven. Ruimt lekker op.

Afgedragen items 

Dat brengt ons op de volgende stap van de grote garderobe-voorjaarsschoonmaak. Kijk aan het eind van de winter kritisch naar welke items je denkt volgend seizoen weer te dragen en welke niet. Zijn bepaalde stukken afgedragen of kapot, dan is repareren een optie; een nieuwe knoop of nieuwe zool eronder is de investering bijvoorbeeld vaak waard. Geen redden meer aan? Soms kun je een oude sok of top nog gebruiken om schoenen mee te poetsen. Ook geen optie? Dan kun je de gang naar de kledingbak inzetten. Realiseer je wel dat niet alle donaties daarin altijd goed terecht komen; hier schreven we al over de enorme bergen kledingafval en wetgeving daarover. Altijd goed om even bij stil te staan: kledingstukken zijn gebruiksvoorwerpen, maar geen wegwerpitems.

Stukken uit je kledingkast doorverkopen

De stukken in je kledingkast die prima nog een ronde mee kunnen, wil je wellicht weggeven of verkopen. Dat het ver- en aankopen van tweedehands mode de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen, mede dankzij platforms als Vinted en Vestiaire Collective, is duidelijk. In onze rubriek Daadwerkelijk Duurzaam schreven we hier al over, met de vraag of al dat tweedehands shoppen wel zo duurzaam is als we denken.

De groei van de ’tweedehands markt’ heeft er helaas nog niet toe geleid dat er minder nieuwe kleding wordt geproduceerd en gekocht”, stelde expert Susan Sjouwerman, die onlangs voor ons schreef over wetgeving rondom fast fashion. “En als we dat niet weten te realiseren, zal ook de hoeveelheid textielafval niet of nauwelijks afnemen.” Wel een goed punt om je te realiseren, ook voordat je items koopt – want dan komt die kast wellicht niet zo vol. Dat gezegd hebbende: doorverkopen is waarschijnlijk toch nog beter dan weggooien, en het ruimt ook lekker op.

Voorjaarsschoonmaak in kannen en kruiken

Als je eenmaal de schifting hebt gemaakt tussen ’take’ en ’toss’ – zoals in de beroemde Sex and the City-scene – is het tijd voor de volgende stap. Naast de stukken bestemd voor de kledingbakken / kringloop / vriendinnen / (online) verkoopplatformen, is er hopelijk een groter deel dat het wél haalt tot volgend jaar. Het is tenslotte altijd fijn te investeren in stukken die meerdere jaren meekunnen. Die items pak je goed in, in luchtdichte bakken bijvoorbeeld. Grote jassen als puffercoats kun je uitstekend opbergen in vacuümzakken, waar je bijvoorbeeld ook je winterdeken in opbergt. Omdat de lucht hier uitgezogen wordt, wordt alles compact – fijn als je niet veel bergruimte hebt.

Een andere optie is truien voor de winter opslaan in een grote koffer, of in een luchtdichte tas. Nog een tip voor het opbergen van bijvoorbeeld wollen truien: berg ze schoon op en met een anti-mottenzakje of -houtje erbij, om mottengaten volgende winter te voorkomen. Motten en hun larven houden namelijk van natuurlijke materialen als wol, leer, bont en zijde, zeker als ze een beetje vuil zin.

Vernieuwde kledingkast

Dan komt het leukste gedeelte. Als alles wat je de komende maanden niet meer draagt opgeborgen is, is er ruimte in je kast voor het nieuwe seizoen. Alles wat je eind vorige zomer in de berging of achterin de kast hebt gelegd mag de spotlight weer opzoeken. Ook al ben je toen waarschijnlijk al kritisch door je garderobe gegaan: voor de zekerheid kun je dat nu weer doen. Is alles nog schoon en zonder gaten? Ga je het komend seizoen weer dragen?

Dan is het weer tijd voor het ingenieuze kledinghanger-systeem uit de eerste stap hierboven. En vervolgens begint de fashion circle of life weer van voren af aan. ‘Mis’ je nog iets in je garderobe dat je heel graag wilt hebben komend seizoen, maak dan een verlanglijstje met items. Laat je ondertussen inspireren door onze selectie van luchtige lenteschoenen of juist praktische sandalen, bikinitrends, fijne basics als witte jurken en longsleeves, en kleurentrends als kobaltblauwe items en rode broeken.

Items voor een voorjaarsschoonmaak

Hay kledinghangers

Mooie kledinghangers zijn niet lelijk: deze van Hay zijn van 100 procent gerecycled plastic. Het seizoen voorafgaand aan je voorjaarsschoonmaak, kun je alle hangers dezelfde kant op hangen, wat je gedragen hebt keer je om.

Hay kledinghangers voor seizoenswissel grote voorjaarsschoonmaak kledingkast
©de Bijenkorf

Coat Hanger kledinghanger set van 4, € 30

Urban Nature Culture opbergmanden

Deze set van opbergmanden in verschillende maten is ideaal voor het opbergen van accessoires, zoals leren tassen en schoenen waar je de doos niet meer van hebt, of voor sjaals en riemen.

opbergmand bijenkorf urban nature culture seizoenswissel voorjaarsschoonmaak
©de Bijenkorf

Cesti opbergmand set van 4, 219,80

Senz opvouwbare koffer

Niet veel bergruimte in huis? Deze koffer van Senz, bekend van de stormparaplu, is opvouwbaar met een harmonicasysteem. Als je hem niet gevuld hebt met dikke truien, neemt hij dus ook minder plek in. En je kunt hem ook gewoon gebruiken voor op reis natuurlijk.

Senz koffer
©Senz

Senz grote incheck koffer in midnight blue, € 300

Vacuümzakken

Handing voor het opbergen van bijvoorbeeld puffercoats: in deze zakken trekt je kleding vacuüm, zodat het compacter wordt en veel minder ruimte inneemt.

Vacuumzakken voor seizoenswissel kledingkast grote voorjaarsschoonmaak
©Bol.com

Vacuumzakken, set van 6, € 21,99

The Cedar House anti-mottenballen

Als je je kleding opbergt, vooral wollen truien en leren jassen, wil je ze beschermen tegen motten en dus mottengaten. Deze cederhouten balletjes doen precies dat.

cederhouten ballen tegen motten handig tijdens voorjaarsschoonmaak
©Holland & Barrett

Cederhouten balletjes, € 4,79

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.