de-favoriete-spots-van-hoofdredacteur-yeliz-in-het-marokkaanse-fez-stad-met-duizend-en-een-nacht-allure-257729

In de zomer deelt hoofdredacteur Yeliz haar geheime adressen, favoriete spots en best kept secrets. Van plekken waar ze het liefst tot rust komt, surft, zont of zwemt. Dat zijn soms bijzondere bestemmingen of bestemmingen die je wellicht al kent én waarvan ze haar shortlist deelt. Inclusief bijbehorende garderobe.

De favoriete spots van hoofdredacteur Yeliz in Fez

Als je mij volgt, weet je dat ik een groot liefhebber van Marokko ben. Ik ben er sowieso elke winter te vinden, in Taghazout. Een klein vissersdorp omgedoopt tot surfdorp, boven Agadir en onder Essaouira. Ik ben al ontelbaar vaak in Marrakech geweest en heb de woestijn inmiddels ook al een paar keer gezien. Tijd om iets nieuws te ontdekken. Bovenaan mijn lijstje met Marokkaanse bestemmingen: Fez.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Fez (of Fès) is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Marrakech, Meknes en Rabat. Daarnaast is het ook een van de oudste steden van het land en dat voel je. De stad heeft een rijke geschiedenis, waardoor je uren kan struinen door kleine straatjes en in bijzondere gebouwen.Vooral de laatste jaren zijn er nieuwe, stijlvolle hotels, coole restaurants en levendige café’s in de stad bijgekomen, maar nog altijd overheerst die authentieke, mysterieuze, knusse sfeer waar je op hoopt als je Marokko bezoekt.

Parel van de stad 

Mijn favoriete slaapadres: Palais de Fes Dar Tazi. Ik heb mij nog nooit zo thuisgevoeld als daar. Het hotel is, zoals de naam doet vermoeden, eigenlijk een 14-eeuws paleis, omgetoverd tot hotel, midden in de medina. Wanneer je een grote houten deur met houtbewerkingen en grote klingels opent, kan je niet vermoeden dat hierachter een luxueus hotel – en binnenkort ook een spa – verscholen ligt. De ontvangsthal – bezaaid met mozaïek en verse bloemen – alleen al lijkt een decor van een duizend-en-een-nacht-film.

Ghita en Nacer Tazi, eigenaren van het hotel, ontvangen alle gasten hoogstpersoonlijk, en vertellen je het liefst álles over Fez. Ooit namen ze deze parel van de stad over van hun vader, die op zijn beurt allerlei prominenten ontving in het hotel. De foto’s aan de muur zijn hier het bewijs van en te zien is dat niet alleen ik me hier thuis voel.

©Palais de Fes Dar Tazi

Koken, pottenbakken en honderden tinten oranje 

Het dakterras van het hotel is waar je wil zijn. Hier bekijk je de skyline van de stad, bestaande uit huizen en gebouwen in honderden tinten oranje. Ze organiseren ook kookcursussen, gegeven door de vrouwen uit de keuken van ‘Dar Tazi’, een van de oudste fine dining-restaurants van Marokko. Hier leer je Marokkaanse gerechten koken zoals tagine en pastilla.

In de avond kan je neerploffen in de grote witte loungebanken, om de zon achter de Abdelkader al-Fassi-moskee te zien zakken. Op datzelfde terras serveren ze trouwens ook het Marokkaanse ontbijt, inclusief mijn favoriete ontbijtpannenkoeken: baghrir en veel meer lekkernijen.

Fez
©Eigen archief

Wat je absoluut niet mag overslaan is een bezoek aan de Al-Qarawiyinmoskee, de oudste universiteit ter wereld. In 859 werd de universiteit opgericht door Fatima El-Fihriya, een vrouw. Vanuit Palais de Fes boeken ze graag tours voor je, om de stad te ontdekken. Wij kregen een rondleiding van een van de eerste vrouwelijke tourguides uit Fez: Amina Lebbar.

Ook niet missen: een pottenbakles. Fez staat bekend om zijn keramische kunsten, en heeft de beste vakmannen in huis. Zij leren je graag hoe je die beeldschone wit met blauwe schalen en potten bakt. Ook mochten we tijdens ons bezoek aan de universiteit stiekem even naar het dak om het uitzicht over Fez te bewonderen. Wat een droom.

Een garderobe met duizend-en-een-nacht allure

Wikkeljurk van Les Coyotes de Paris

les coyotes de Paris wikkeljurk
©Les Coyotes de Paris

Satijnen wikkeljurk, €270

Badpak van Christopher Esber

Christopher Esber cutout badpak
©MyTheresa

Cutout zwempak, €305

Jurk van Malene Birger

by malene birger jurk
©By Malene Birger

Maisa midi-jurk, €360

Muiltjes van House of Surée

house of suree
©House of Surée

Pierrot mules, €279,95

Strandtas van Loewe

Loewe strandtas
©MyTheresa

Slit Tote large raffia tote bag, €1500

Meer reistips? Check deze op Lanzarote of deze in Nice.