7-mooie-plekken-in-de-bossen-van-de-veluwe-voor-een-perfecte-getaway-260334
©Heyfritsstudio

Als je even de stad wil ontvluchten is de Veluwe de perfecte getaway. In de uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen – de Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa – zijn talloze plekken waar je blij (en zen) van wordt. Wij zetten de leukste plekken op de Veluwe op een rij.

De leukste plekken op de Veluwe

Er zijn veel bijzondere plekken op de Veluwe die je eigenlijk niet mag overslaan. Denk aan Radio Kootwijk, het Kröller Muller Museum en Paleis en Loo en het landgoed (plus het Aardhuis) daaromheen. Om je wat extra tips te geven hebben we deze lijst gemaakt. Of je nu wil eten, slapen, inspiratie opdoen of gewoon eindeloos wil dwalen door dit mooie stuk natuur in Nederland; deze plekken zijn de moeite waard.

Pop-up huis van De Wever Lodge

Midden in het bos, dichtbij de verborgen lodge (hotel en bistro De Wever Lodge) vind je een pop-up woonhuis dat je met z’n tienen kunt afhuren. Dit is dé plek als je met je vrienden de echte Veluwe wil ontdekken: ver weg van de drukte en verborgen tussen de bomen. Het terras heeft uitzicht op de heide, er is een eigen bar, een open haard. Kortom, hier wil je niet meer weg.

De Wever Lodge, Onderlangs 35, Otterlo. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door de Wever Lodge (@weverlodge)

Wildwise Veluwe

Samen met natuurgids Sebastiaan ga je tijdens zonsopkomst of zonsondergang het wilde hart van Nederland ontdekken. Sebastiaan kent dit stuk van de Veluwe als z’n broekzak en tijdens een zo’n vier uur durende wandeling deelt hij al z’n kennis terwijl je ondertussen op zoek gaat naar het wild op de Veluwe. Denk dassen, edelherten, vossen, zwijnen en misschien wel wolven. Geloof me; nadat je met Sebastiaan dit natuurgebied ontdekt hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar de bossen en de heide. Geen zin in een wandeling? Wildwise organiseert ook Land Rover-roadtrips en mini-expedities.

Wildwise, Hoog Buurloseweg 104, Ugchelen 

Landgoed Schovenhorst

Dat er een fijne brasserie is, is natuurlijk mooi meegenomen, maar het leukste op dit landgoed zijn de bomentuinen. Er zijn er vijf waaronder het Arboretum. Deze is aangelegd door broer en zus Oudemans in 1938 met als doel na te gaan hoe bomen in gesloten bosopstanden groeien. Bomen van een soort (en uit hetzelfde land of streek) staan bij elkaar en daarom loop je hier zo van Europa via Azië naar Noord-Amerika. Een wereldwandeling op de Veluwe dus. Leuk voor een zondagmiddag, met daarna natuurlijk een borrel in die eerdergenoemde brasserie.

Landgoed Schovenhorst, Garderenseweg 93, Putten 

Garage Royal

Deze leuke plek is te vinden op de culturele enclave Buitenplaats Koningsweg, een voormalig defensieterrein midden op de Veluwe. Een plek die verrast, inspireert en verwondert, zeggen ze zelf (en daar zijn we het mee eens). Extra leuk zijn de maandelijkse table d’hotes. Deze aanschuifdiners worden door verschillende koks gehost met iedere keer een ander verrassend of inspirerend thema.

Garage Royal, Koningsweg, Arnhem

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Garage Royal (@garageroyal)

Noma Veluwe 

In het noordoosten van de Veluwe vind je twaalf design natuurhuisjes. De tiny houses zijn in het bezit van twaalf koppels die gezamenlijk aan dit unieke project begonnen en nu hun natuurhuisjes verhuren. Een fijne plek creëren omringd door de natuur, dat was hun doel. En dat is gelukt. In de buurt ligt natuurgebied Renderklippen, met bossen en heide waar je helemaal tot rust kunt komen.

Noma Veluwe, Epe 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Noma Veluwe (@noma_veluwe)

Restaurant Woodz 

Op Landgoed Beekhuizen vind je dit festivalachtige restaurant. Een fijne sfeer, een meer dan goede menukaart en een verwarmd en overdekt terras zodat je in welk seizoen dan ook volop kunt genieten van ‘buiten’. Woodz ligt midden in nationaal park Veluwezoom. Als je een fijne wandeling wil maken en even geen zin hebt in een terras, dan haal je hier gewoon een goedgevulde picknicktas. Krijg je er meteen een wandelkaart van de omgeving bij.

Woodz, Bovenallee 1, Velp

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WOODZ (@woodz_beekhuizen)

Landgoed Winfried 

Een nacht (of een paar) bij deze B&B en je komt helemaal tot rust. Hier geniet je van het buitenleven en de natuur en spot je herten en zwijnen in de Veluwse bossen. Op het landgoed – dat ruim honderd jaar oud is – vind je een kwekerij, fazanterie, boomgaard, natuurvijver en dieren zoals bijvoorbeeld schapen. Er is ook een paardenstal, dus je kunt zelfs je eigen paard meenemen. Een unieke plek in de Veluwse bossen en op vijf kilometer van het pittoreske hanzestadje Hattem.

Landgoed Winfried, Groteweg 15, Wapenveld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Landgoed Winfried (@landgoedwinfried)