vergeet-taormina-deze-plekken-op-sicilie-wil-je-bezoeken-na-het-zien-van-the-white-lotus-236583

The White Lotus-fan? Dan heeft Sicilië je hart waarschijnlijk gestolen. Aan het overwegen zelf het eiland te bezoeken en wil je tips voor de mooiste plekken op Sicilië? Hoewel prachtig, kijk verder dan het bekende en toeristische Taormina, de plek waar de serie zich voornamelijk afspeelt.

Het eiland kent de meest bijzondere en authentieke steden en dorpen waar cultuur, historie en traditie samenkomen. Vooral in de zuidoostelijke regio van het eiland vind je de mooiste plekken door een dichte concentratie van UNESCO-werelderfgoedlocaties. Met een elegante en soms rouwe eenvoud verovert vooral deze kant van het eiland ieders hart.

Mooiste plekken op Sicilië

Die unieke combinatie van cultuur en historie is vooral zichtbaar in de indrukwekkende architectuur, keuken en cultuur. Romeinen, Byzantijnen en Arabieren hebben hun sporen op het eiland achtergelaten waardoor Sicilië bijna als een land apart aanvoelt. Als half-Siciliaanse kom ik al jaar en dag op het eiland en ervaar ik de bijzondere architectuur, ruige natuur en overheerlijke keuken op de mooiste plekken – vooral in het zuidoosten. Van het historische Catania tot het pittoreske Modica en Scicli, déze plekken op Sicilië zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke trip.

Catania

De tweede grootste stad van het eiland wordt gekenmerkt door typische Siciliaans chaos in drukke straten omringd door prachtige architectuur. De vismarkt mercato storico, beter bekend als la piscarìa, is de ontmoetingsplek voor lokale bewoners. Mensen uit de hele regio komen speciaal naar deze markt voor hun verse vis, groente en fruit. Bekend is de Duomo di Sant’Agata, de grote dom uit 1062. Midden op het aangrenzende Piazza del Duomo staat de Fontana dell’Elefante. Een fontein met een olifanten obelisk, het symbool van de stad. Loop over de elegante hoofdstraat Via Etnea, die dwars door de stad loopt vanaf de Piazza del Duomo. Loop ook zeker even over de Via Crociferi, waar je de mooiste palazzi en voormalige aristocratische villa’s vindt.

Siracusa

In Siracusa bewonder je de mooiste overgebleven Dorische tempels en theaters uit de oude Griekse tijd waardoor de stad niet voor niks het epicentrum van de barokstijl wordt genoemd. Dit vind je vooral op het eilandje Ortigia, het oude centrum van de stad en ooit de hoofdstad van het oostelijke Romeinse Keizerrijk. Een van de belangrijkste trekpleisters is dan ook het Griekse amfitheater in het archeologisch park van Neapolis dat uit de 5e eeuw voor Christus stamt. Op het eiland zijn talloze gezellige eettentjes en cafétjes omringd door smalle straatjes. De leukste vind je in de wijk La Giudecca, waar je minder toeristen en meer locals tegenkomt. Bezoek ook de Duomo, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sicilie.nl (@sicilie.nl)

Scicli

Wellicht het meest pittoreske stadje van het hele eiland is Scicli. Het relatief compacte historische centrum staat vol met oude barokke kerken en gebouwen. De volledige stad is onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed. Scicli’s oorsprong gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus. In 1693 werd deze kleine stad door een aardbeving verwoest – net zoals vele andere steden – en vervolgens volledig opgebouwd met barokke gebouwen. De beroemde Italiaanse schrijver Elio Vittorini noemde Scicli in zijn boek De steden van de wereld ‘de mooiste stad van de wereld’. Het charmante paleis Beneventano is een van de meest betekenisvolle en originele barokke monumenten van Sicilië.

Noto

De oplettende The White Lotus-kijker weet dat de stad Noto voorkomt in de serie. Deze kleine, maar befaamde plek staat bekend om haar klassieke Siciliaanse barok en wordt gezien als een van de mooiste baroksteden van heel Italië. De straten zijn gevuld met een verbazingwekkende concentratie van kerken, privépaleizen en openbare gebouwen in de weelderige stijl. Loop vanaf de Porta Reale, de stadspoort van het oude centrum, over de Corso Vittorio Emanuele waardoor je automatisch langs alle bijzondere gebouwen komt en de unieke sfeer van Noto ervaart. Ga vooral naar het 126 jaar oude Caffè Sicilia, waar patissier Corrado Assenza de lekkerste granita en brioches maakt. Elke derde zondag van mei wordt in Noto de Infiorate gevierd waarbij de straat Via Corradi Nicolaci voor enkele dagen wordt omgetoverd tot één groot bloementapijt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sicilie.nl (@sicilie.nl)

Modica

Deze stad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De twee bekendste kathedralen van de stad liggen op slechts 200 meter afstand van elkaar. De plaats is niet groot, maar als je alle heuvels en trappen bent opgeklommen verwacht dan een fenomenaal uitzicht over de gehele stad. Chocolade is een ware specialiteit, die je het beste proeft  in de oudste chocoladefabriek op Sicilië genaamd Bonajuto. Ook de zogeheten scacce is een specialiteit van de streek, een soort focaccia brood gevuld met groentes. Struin rond de kronkelige straatjes in deze heuvelachtige stad waar je op menig straathoek een bijzonder uitzicht kan verwachten.

Ragusa Ibla

De stad Ragusa is gebouwd op de berg Ibla en wordt gescheiden door de diepe vallei in het gebied Val di Noto. De architectonische gebouwen, die zijn gebouwd na de aardbeving in 1639, zorgden ervoor dat ook Ragusa Ibla sinds 2002 op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed staat. De Duomo di San Giorgio torent boven de stad uit met haar befaamde blauwe koepel. Vanaf dit punt wandel je langs de vele trapjes omlaag naar het historisch centrum, dat stamt uit de middeleeuwen en grotendeels vrij van verkeer is. Het hart van het centrum wordt omringd door vele restaurantjes en winkeltjes en het grote stadspark – de plek waar locals elkaar ontmoeten.

Vizzini

Vizzini is een klein en rustig dorpje in het binnenland en tevens een van de oudste plekken van het eiland. Hoewel minder toeristisch dan bovenstaande dorpen en steden, is dat juist een van de aantrekkingskrachten van deze plek. Hier ervaar je de Siciliaanse barok in alle rust, terwijl je ronddwaalt in het doolhof van middeleeuwse straatjes en steegjes. De stad is gebouwd op een berg op zo’n 580 meter boven de zeespiegel, waardoor je op de hoogste punten de meest waanzinnige uitzichten hebt. Vizzini kent eeuwenoude kerken als de Chiesa Madre en Chiesa dei Cappuccini. Breng ook een bezoek aan de bijzondere palazzo’s zoals de Palazzo Comunale en het Palazzo Cafici.