wereldwijd-de-liefde-vieren-kende-jij-deze-15-unieke-trouwtradities-al-289408
©Kevin Tachman Studio - @kevintachman

Over de hele wereld gaat trouwen gepaard met tradities. Hoe die eruitzien, kan echter nogal verschillen. Zo zijn een bruid die wit draagt, ringen uitwisselen en geloften die eindigen in ‘ja, ik wil’ lang niet overal aan de orde. Vogue dook in opvallende trouwtradities die verder reiken dan de ‘gangbare’ bruiloft op Nederlandse bodem. Tradities die generaties lang doorgegeven worden door grote religies of juist door kleine regionale gemeenschappen. Van het breken van porselein tot het nuttigen van bonbons; deze unieke trouwtradities ken je wellicht nog niet.

Unieke trouwtradities

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Duitsland – Polterabend

In Duitsland kan het bruidspaar op de avond voor de trouwdag een polterabend organiseren. Hierbij slaan de gasten porselein kapot – meestal voor het huis van de bruid – om het huwelijkspaar geluk te brengen. Na het feest ruimt het koppel de gebroken scherven op om kwade geesten af te weren. Dit symboliseert het vermogen om in hun getrouwde leven tegenslagen te trotseren. Na de bruiloft lopen de pasgetrouwden vervolgens over een spoor van sparrentakken, die hun gelukkige en vruchtbare toekomst moeten voorstellen, en gaan ze baumstamm sägen. Oftewel: een boomstam doormidden zagen. Net als bij het opruimen van de polterabend staat deze huwelijksgewoonte voor de gebundelde kracht van het paar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een 'polterabend' op een Duitse bruiloft met scherven op de grond
©Getty Images

Cuba – gelddans

De gelddans is een huwelijkstraditie die in veel culturen voorkomt en zich, afhankelijk van de regio, anders voltrekt. Op Cubaanse bruiloftsfeesten wordt vaak van elke man die met de bruid danst verwacht dat hij geld op haar jurk speldt. Dit is een feestelijk gebaar dat bijdraagt aan de huwelijksreis en andere huwelijksuitgaven van het pasgetrouwde stel.

Griekenland – Kuombaro

Tijdens een traditionele Griekse bruiloft is de koumbaro, of getuige, verantwoordelijk voor een belangrijke rol van de bruidegom. Hij moet de bruidegom op de ochtend van de ceremonie scheren. Dit is volgens de Grieken een bewijs van het gedeelde vertrouwen dat verdergaat dan een oppervlakkige vriendschap.

Hongarije – Menyecske Ruha

Op een Hongaarse bruiloft kun je de bruid later op de avond in het rood zien. Volgens de traditie trekt de bruid om middernacht een nieuwe jurk aan: de menyecske ruha, ook wel bekend als de ‘jurk van de nieuwe vrouw’. Het symboliseert dat de bruid nu officieel getrouwd is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een pasgetrouwd stel kust elkaar met de bruid in een rode jurk.
©Gábor Eszterle

Schotland – Quaich

Een quaich-ceremonie is een toast die is bestemd voor het pasgetrouwde stel. Dit gebeurt met een beker met twee handvatten: een quaich, ook wel bekend als de Schotse beker der liefde. Het paar neemt om en om een slok, waarbij ieder op zijn beurt de ander serveert. Deze symbolische handeling slaat op de eenheid van de familie van de bruid en bruidegom.

Italië – Bomboniere

Het einde van een Italiaanse bruiloft is vaak een beetje bitterzoet. De pasgetrouwden geven hun gasten vaak kleine geschenken in de vorm van een bomboniere. Dat is een geurig zakje dat vaak wordt meegegeven als cadeautje na een bijzondere gebeurtenis. Als gebaar van dankbaarheid is een Italiaanse bomboniere gemaakt van gesuikerde amandelen en bedrukte linten, gewikkeld in een tule zakje. Ze symboliseren naar verluidt geluk en de gedeelde liefde van het familieleven.

Iran – Sofreh Aghd

Tijdens een Perzische huwelijksceremonie, beter bekend als de Aghd, zit het koppel soms voor een tafel, of Sofreh, vol met betekenisvolle voorwerpen. Deze vertegenwoordigen de gezamenlijke levensreis die het koppel na het huwelijk begint. Traditionele voorwerpen op de tafel zijn onder andere twee kandelaars die staan voor licht, een spiegel die staat voor eeuwigheid, noten en eieren voor vruchtbaarheid en munten voor voorspoed.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een bruidstafel vol waardevolle voorwerpen die de reis van het getrouwde stel symboliseren

Mexico – Lazo

Op een katholieke Mexicaanse bruiloft zie je vaak een eenheidsceremonie met een lasso, of lazo. Tijdens de lassoceremonie worden de handen van het koppel samengebonden met een touw of rozenkrans om hun toewijding aan elkaar te symboliseren en het idee dat hun levens nu met elkaar verweven zijn. Deze traditie komt ook voor in veel Filippijnse en Latijnse gemeenschappen.

China – Pijl en boog

Bij Chinese huwelijksceremonies, in een traditie die voortkomt uit het Oeigoerse volk van de provincie Xinjiang, schiet de bruidegom zijn bruid drie keer ‘genadig’ neer met een boog en pijlen, gelukkig zonder scherpe punt. Daarna verzamelt hij de pijlen en breekt ze samen met de boog doormidden. Dit zou ervoor zorgen dat hun liefdesverhaal voor altijd zal bestaan.

India – Haldi

Een paar dagen voor een Indiase huwelijksceremonie worden de bruid en bruidegom vergezeld door hun naaste familie en vrienden voor een pre-wedding ritueel, genaamd Haldi. Tijdens de ceremonie brengen familie en vrienden een kurkumapasta (haldi genaamd, waarvan de naam van het ritueel is afgeleid) aan op de bruid en bruidegom, terwijl er muziek wordt gespeeld en gedanst. Het wordt niet alleen beschouwd als een middel om boze geesten van het koppel weg te houden, maar het heeft ook zuiverende schoonheidsvoordelen voor de huid.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een Haldi ceremonie tijdens een Indiase bruiloft
©Mili Ghosh

Peru – taart trekken

Op Peruaanse huwelijksrecepties bestaat de bruidstaart uit verschillende lagen, die worden vastgemaakt aan linten met bedeltjes. Eén van de bedeltjes is een nagemaakte trouwring. De traditie van ’taart trekken’ nodigt alle vrijgezelle vrouwen uit om een lint te pakken. De gelukkige die de nepring tevoorschijn haalt, is voorbestemd om als volgende in de rij ‘ja’ te zeggen. In die zin is het vergelijkbaar met het in de lucht gooien van het bruidsboeket.

Marokko – hammam en henna

Tot de Marokkaanse rituelen voor het huwelijk behoort meestal de traditionele hammam. De aanstaande bruid en de vrouwen in haar inner circle genieten dan van een dagje spa met massages, peelings, kleimaskers, parfumvoorbereidingen en harsen. Alle schoonheidsbehandelingen die een bruid zich maar kan wensen om zich op haar best te voelen voor haar speciale moment komen aan bod. Een dag of twee voor de bruiloft is er vervolgens het henna-feest, een Noord-Afrikaans gebruik dat vooral bij moslim- en joodse bruiloften voorkomt. Meestal wordt dit feest gehouden in het ouderlijk huis van de bruid. Gasten begroeten en fotograferen het bruidspaar, en dansen voor geluk terwijl een henna-tatoeëerder de handen en voeten van de bruid versiert. Het beste deel? Iedereen wordt uitgenodigd om zich te laten tatoeëren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een Marokkaans badhuis
©Getty Images

Japan – San-san-kudo

Trouwceremonies in de traditionele Shinto-cultuur kennen een ritueel dat bekendstaat als San-san-kudo, wat vertaald ‘drie-drie-negen keer’ betekent. Tijdens deze ceremonie nemen de bruid en bruidegom drie slokken uit theekopjes in drie verschillende maten. Een symbool voor het samengaan van families, de band tussen het paar en hun individuele levens. Het getal negen wordt in de Japanse cultuur beschouwd als een geluksgetal, waardoor deze traditie een bijzonder betekenisvol onderdeel vormt van de bruiloft.

Korea – Paebaek

De Paebaek is een belangrijk moment in een Koreaanse huwelijksceremonie. Hoewel dit moment van oudsher privé was, doen veel bruidsparen dit tegenwoordig met genodigden. Beide ouders van het bruidspaar zitten dan aan een lage tafel met eten. Het koppel komt binnen, buigt en schenkt vervolgens thee in. In ruil bieden de ouders zegeningen en geld-geschenken aan. Het bruidspaar zal dan buigen en vervolgens gaan zitten. De ouders gooien dadels en kastanjes die het koppel probeert te vangen in een met bloemen geborduurde witte doek. De dadels en kastanjes symboliseren hun toekomstige kinderen. Aan het einde springt de bruid op de rug van de bruidegom om een ritje rond de tafel te lopen, als teken van kracht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een Paebaek ceremonie waarbij de bruid en bruidegom thee inschenken.
©Sarah Falugo

Zweden – kustraditie

Een speels Zweeds ritueel: als de bruid wegstapt, mogen andere vrouwen het moment aangrijpen om de bruidegom een vriendelijk kusje te geven. (Hetzelfde geldt als de bruidegom de kamer verlaat.)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.