dit-accessoire-is-het-stijlvolle-alternatief-voor-de-fannypack-en-perfect-voor-een-festival-of-vakantie-299606
©Spotlight

Fannypacks, ook wel bum bags of heuptasjes genoemd, ken je waarschijnlijk wel. Handig en praktisch zijn ze zeker, maar stijlvol? Niet per se. En dat is zonde, want zeker op vakantie of tijdens een festival is het heerlijk je handen vrij te hebben. Maar zie hier: de leren belt bag en ook utility belt zijn anno 2024 (opnieuw) een hit. Fijn, want dit zijn eigenlijk stijlvolle alternatieven voor de fannypack. En het is natuurlijk meteen een riem, oftewel twee accessoires in één. We zetten de mooiste exemplaren hieronder op een rij.

Fannypacks en bum bags

Nog even over het verschil tussen een belt bag en een fannypack. De definities en daarmee uiterlijk kenmerken zijn namelijk redelijk overlappend, waardoor dit soort tassen regelmatig door elkaar wordt gehaald. Een fannypack, in het Brits-Engels ook wel een bum bag, is wat wij in het Nederlands een heuptasje noemen. Dit soort tasjes was in de jaren tachtig en negentig al populair, liefst in felle kleuren, maar maakte de afgelopen jaren een opleving – en is in bepaalde kringen ook nooit weggeweest (want: handig).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Deze fannypacks zijn meestal gemaakt van stof: soms van katoen, maar vaak ook van nylon of een technisch materiaal dat waterdicht is (opnieuw: praktisch). Hieraan vast zit een riempje dat veelal van stevig gevlochten touw gemaakt is en sluit met een plastic gesp, die verstelbaar is in maat. De afgelopen jaren zagen we fannypacks die ook schuin om de borst heen worden gedragen. Denk aan de populaire variant van Uniqlo.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Tod's show herfst-winter 2024 met belt bag
©Spotlight

Belt bag als stijlvol alternatief

Fannypacks zijn ook verkrijgbaar in leer of faux leather, en dat is eigenlijk de overgang naar de belt bag. Het verschil tussen deze twee soorten tassen is ten eerste het materiaal. De belt bag is gemaakt van (nep)leer, in plaats van stof. De basis is immers, het woord zegt het al, een riem. En dat is dan ook het grote verschil met het heuptasje, waar de nadruk vooral ligt op een zacht, stoffen en boller tasje waar vaak meer in past dan in de belt bag. Er bestaan overigens ook belt bags die wat groter zijn en lijken op fannypacks, maar die hebben vaak een riempje die je zo kunt verstellen dat je ‘m ook als crossbody bag kunt dragen.

Aan een belt bag zit een stevige riem een klein tasje vast, of soms alleen een klein portemonnee-achtig vakje. Er zijn ook belt bags met meerdere tasjes of vakjes, al noemen we die dan weer utility belts, lijkend op een gereedschapsriem van bouwvakkers of andere vakmannen of -vrouwen. Waar deze bij ‘echte’ werklui dan ook weer van technisch materiaal kan zijn, zien we bij modehuizen inmiddels ook belt bags of utility belts van (nep)leer. Bijvoorbeeld bij Tod’s en Baum und Pferdgarten op de catwalk voor komend seizoen, zie respectievelijk de beelden hierboven en onder. Bij Tod’s hingen er ook nog eens, heel handig, handschoenen aan de riem.

De mooiste belt bags

Kortom: er zijn veel verschillende variaties op hetzelfde principe, namelijk dat je een tas om je middel of heupen kunt dragen dankzij een verstelbare riem. Reuze handig, want zo kun je handsfree op pad naar een festival of bijvoorbeeld vakantie. Zeker ook als je gaat reizen is zo’n item fijn, want je draagt waardevolle items dicht op je lichaam. Bonuspunten omdat je belt bag met een beetje geluk niet telt als handbagage, maar als kledingstuk en je dus eigenlijk een extra tas mee kunt smokkelen in het vliegtuig. En dan is er nog het eerdergenoemde voordeel dat een belt bag ook meteen een riem is, die je outfit een fijn silhouet geeft en wat extra’s toevoegt aan je look.

De keuze aan belt bags en utility bags is reuze, wij selecteerden hieronder de mooiste exemplaren van het moment. Kleine disclaimer: ook hier is de grens tussen belt bag, utility belt en bum bag soms dun.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Baum und Pferdgarten herfst-winter 2024 belt bag op de catwalk
©Spotlight

Proenza Schouler

Proenza Schouler belt bag
©Net-a-porter

Leren belt bag in zwart, € 1190

Isabel Marant

Isabel Marant belt bag in suede
©Net-a-porter

Skano suede tas met studs, draagbaar als crossbody tas of belt bag, € 590

Jérôme Dreyfuss

Jerome Dreyfuss belt bag met franjes
©de Bijenkorf

Lino Banane belt bag van kalfssuède, € 430

Mango

Mango studded belt bag
©Mango

Studded leren riem met portemonnee, € 59,99

Bottega Veneta

Bottega Veneta belt bag in zwart leer
©de Bijenkorf

Cassette heuptas van kalfsleer, € 1900

Furla

Furla belt bag ook draagbaar als crossbody bag
©Furla

Sfera leren belt bag, ook draagbaar als crossbody bag, € 335

Mango

Mango leren belt bag
©Mango

Leren heuptas met riem, € 69,99

Loewe

Loewe belt bag in olijfgroen
©de Bijenkorf

Gate Dual belt bag van kalfsleer, € 1600

Mango

Mango suede belt bag
©Mango

Double-pocket leather money belt, € 79,99

Saint Laurent

YSL belt bag in zwart leer
©net-a-porter

Cassandre belt bag van leer met textuur, € 995

Op zoek naar een andere tas? Deze tassen passen bij je sterrenbeeld, dit zijn minimalistische tassen en hier tippen we zeven duurzame tassenmerken.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.