duurzame-denim-op-je-verlanglijst-deze-merken-maken-behoorlijk-groen-spijkergoed-297997
©Spotlight

Over duurzame denim wordt veel geschreven. Of eigenlijk: in de modewereld en erbuiten gaat het meestal over hoe níet duurzaam de productie van jeans is. En dat klopt op zich ook wel. Het maken van een spijkerbroek kost bijvoorbeeld veel water – waarover zo meer. Tegelijkertijd gaan denim items ook lang mee als het goed is, wat an sich al duurzaam is. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer merken die duurzamere denim produceren. Wij zetten hieronder 15 op een rij, inclusief fijne shopopties. (Meer interesse in duurzame mode? Hier highlighten we 7 duurzame modemerken.)

Duurzame denim

Eerder schreven we al dit artikel over duurzame denim, over het maakproces van jeans en de hardnekkige vooroordelen die er leven over het niet-duurzaam zijn ervan. Vaak als er over duurzaamheid en spijkergoed wordt geschreven, gaat het namelijk over de chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van denim items én vooral over de hoeveel water. Van oudsher is er inderdaad veel water nodig om katoen te verwerken. Zo zou het maken van een spijkerbroek wel 7000 of zelfs 8000 liter water kosten volgens sommige onderzoeken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In ons eerdergenoemde artikel over duurzame denim stellen verschillende eigenaren van jeansmerken echter dat er ondertussen – dankzij allerlei innovaties – minder water nodig is voor het maken van een spijkerbroek. Zo zijn er circulaire fabrieken die water hergebruiken tijdens het maakproces. Ook bestaat er Eco Spray, een nieuwe techniek voor het afwerken van kleding waarbij het water geleidelijk aan wordt gebruikt, wat energie, water en chemicaliën bespaart. Daarnaast zijn er innovatieve, waterbesparende verftechnieken en wassingen.

Gerecyclede duurzaamheid

Er zijn meer stappen in de keten waarop merken hun denim duurzamer maken. Om bij de start te beginnen: het soort katoen dat denim-producenten gebruiken, en hoe deze geteeld wordt onder welke omstandigheden, is natuurlijk van wezenlijk belang. Dit als consument controleren is lastig, maar er zijn certificering die kunnen helpen. Denk aan BCI-gecertificeerd katoen, dat bijvoorbeeld Levi’s gebruikt. Het Better Cotton Initiative probeert de volledige katoenproductie te verduurzamen. Ook zijn er duurzame alternatieven voor katoen, zoals hennep, lyocell, gemaakt van houtpulp, en modal gemaakt van cellulose uit beukenhout. Meerdere jeansmerken kiezen tegenwoordig voor het mengen van katoen met dit soort vezels.

Een keurmerk dat checkt of de hele keten duurzamer en bewuster is, zowel voor mens als milieu, is B-Corp. Aan deze strenge richtlijnen voldoen bijvoorbeeld Ganni, Chloé en Patagonia, en de Nederlandse merken Mud Jeans en Fabienne Chapot. Ook iets wat vaak zelf wel te controleren is op een label of bij de informatie staat als je een denim item online bestelt, is of een jeans-item gerecycled materiaal bevat. Denim wordt op verschillende niveaus hergebruikt; zowel garens als complete spijkerbroeken kunnen worden gerecycled. Ja, dit proces is kostbaar en intensief, maar het zorgt er wel voor dat er minder nieuwe grondstoffen aangeboord worden.

Groen spijkergoed

Ook aan het einde van de gebruiksketen, zijn er methodes om denim items een duurzaam afterlife of tweede leven te bieden. Denk aan je eigen gebruikte spijkerbroek en andere denim items inleveren bij merken of kledingbakken. Of merken die aanbieden jeans te repareren. Nog een optie: maak zelf je kapotte denim broeken en jacks. De mate waarin denim duurzaam is, heeft uiteindelijk ook veel te maken met hoe lang je je jeansitem draagt.

En daar zit de crux. Het vinden van duurzame opties voor je kledingkast, is uiteindelijk een balans tussen ‘groene’ keuzes maken én vervolgens goed voor je items zorgen. Voor die laatste optie ben je zelf als consument verantwoordelijk. Bij het maken van de keuze voor een verantwoord producerend merk, ben je afhankelijk van duurzame opties. Maar dan moet je die wel kennen. Daarom hieronder jeans van meerdere merken die hun stinkende best doen zo duurzaam mogelijk te produceren. Echt 100 procent ‘groen’ doen blijft echter een uitdaging; er is nog genoeg duurzaam terrein te winnen.

Tot slot nog een tip: onderstaande denim merken produceren uiteraard ook spijkerjasjes of spijkerrokken, als je daarnaar op zoekt bent.

Duurzame denim items

Levi’s

Levi's denim broek van duurzaam katoen
©de Bijenkorf

501 90’s high waist straight leg jeans met lichte wassing, gemaakt van duurzamer katoen met BCI certificering, € 119,95

Chloé

Chloe spijkerbroek van duurzame denim
©Farfetch

High waist jeans van katoen en hennep, € 545

Lois Jeans

Lois Jeans duurzame denim
©de Bijenkorf

Marlene high waist wide leg jeans van lyocell en gereycled katoen met lichte wassing, € 169,95

Armed Angels

Armed Angels jeans van duurzame denim
©de Bijenkorf

Lejaani high waist slim fit cropped jeans van biologisch katoen, € 119,90

Samsøe Samsøe

Samsoe Samsoe blue denim duurzame jeans
©Samsøe Samsøe

Rebecca Jeans van lyocell en gereycled katoen, € 145

Denham

Denham duurzame denim skinny jeans
©de Bijenkorf

Spray mid waist skinny jeans van biologisch katoen, € 185

Tenue

Tenue witte duurzame denim van biologisch katoen
©Tenue

Bella Mendocino jeans met oversized fit gemaakt van 100 procent biologisch katoen, € 230

Closed

Closed duurzame denim jeans
©de Bijenkorf

Pedal Pusher high waist slim fit cropped jeans van biologisch katoen, € 230

Guess Jeans

Guess Jeans duurzame denim
©Guess

Faye wijd uitlopende jeans van katoen en tencel, gemaakt van modal-vezels van beukenhout uit duurzaam beheerde bossen, € 140

Kings of Indigo

Kings of Indigo duurzame denim ballonjeans
©Kings of Indigo

Non-stretch ballon-jeans van 100 procent biologisch katoen, €150

G-Star

G-Star duurzame denim skinny jeans in donkere wassing
©G-Star

Lynn skinny jeans van katoen, Lyocell en recycled polyester garen gemaakt van gerecycled plastic flessen, € 119,95

Fabienne Chapot

Fabienne Chapot denim witte jeans
©de Bijenkorf

Lola high waist straight leg jeans met gekleurde wassing van 100 procent katoen, € 139,99

Gant

Gant jeans duurzame denim
©Zalando

Jeans met rechte pijp van katoen, € 130

Mud Jeans x Another Label

Mud Jeans Another Label duurzame denim blauwe jeans
©Another Label

Moore denim broek van Mud Jeans in samenwerking met Another Label, gemaakt van biologisch en gerecycled katoen, € 119,95

Agolde

Agolde blauwe jeans duurzame denim
©Zalando

Nineties rechte jeans van 100 procent katoen, € 250

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.