franjes-zijn-opnieuw-populair-bewijst-ook-prinses-amalia-deze-items-wil-je-hebben-266615
©ANP

Franjes: you either hate them, or love them. Feit is dat items met franjes erop (weer) helemaal populair zijn. Zo spotten we prinses Amalia onlangs op het circuit van Zandvoort in een wollen overhemdjas met franjes van Mango. Ook zin in een jas, tas of jurk met franjes? Wij verzamelden goede shopopties voor je.

Prinses Amalia in franjes

Eerst even het ‘slechte’ nieuws: de Mango-jas met franjes die prinses Amalia droeg, was uiteraard meteen erna uitverkocht. Het goede nieuws is dat er nog veel meer fijne items met franjes in de (digitale) schappen liggen momenteel. Vraag is een beetje: waar komt dat nu opeens vandaan?

Een verklaring is dat deze trend in het verlengde ligt van de cowboy-trend die vorig jaar al is ingezet met de cowboy-laarzen. Daar was toen, zoals we hier schreven, koningin Máxima ook al fan van. En nu loopt onder anderen dochter Amalia dus weg met de franjes. Andere verklaring is dat franjes door de jaren heen al symbool hebben gestaan voor een gevoel van vrijheid. Die zwierende franjes, die lekker met je meebewegen, waren op meerdere momenten in de modegeschiedenis ook al populair.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Franjes voor vrijheid

Zo’n honderd jaar geleden was er bijvoorbeeld een opleving van de populariteit van franjes, tijdens de roaring twenties. Flappergirls, de it-vrouwen van toen, liepen met jurken met stoffen franjes eraan die tijdens het Charleston dansen lekker meeswingden. Dit decennium staat natuurlijk bij uitstek bekend als tijdperk waarin vrouwen zicht emancipeerden. Centraal stond de bevrijding van maatschappelijke verwachtingen én modische belemmeringen. De flappers gooiden hun korsetten af, rookten, werkten, dansten dus, protesteerden, mochten langzaamaan stemmen, en vierden het leven. Die franjes deden daar heerlijk aan mij.

Een ander momentum voor franjes was de hippietijd een halve eeuw later. In die periode, eind jaren 60 en begin jaren 70, werd die eerdergenoemde cowboy-stijl populair. Denk aan spijkerbroeken, cowboys-boots en leren jacks met franjes. Ook in die tijd kwamen vrouwen veel op voor hun (seksuele) vrijheid en rechten. Toeval? Ik denk van niet.

Franjes anno 2023

Nu zijn we weer 50 jaar verder. Opnieuw komen franjes om de hoek kijken. En opnieuw zitten we in een tijd waarin vrouwen voor hun rechten opkomen. Gelukkig. (Of is dat altijd nodig?) En, jawel, opnieuw zijn franjes alom vertegenwoordigd in de nieuwe collecties. En dat kan gaan van heel subtiele franjes van stof, tot stoere leren exemplaren. Hieronder fijne shoptips.

Ba&sh schoudertas van suède met franjes

Unleash your inner cowgirl. Of hippie. Deze beige tas van Frans merk Ba&sh heeft aan de zijkant franjes. Niet te veel, precies goed.

Ba&sh tas franjes
©Ba&sh via de Bijenkorf

Zoe schoudertas van suède met franjes, € 250

Other Stories leren riem met franjes

In de nieuwe herfstcollectie van Other Stories zitten meerdere items met franjes, zoals een tas. En ook deze toffe riem die elke outfit meteen naar een zwieriger niveau tilt. Fijne van zo’n riem is dat je elke look makkelijk desgewenst net dat beetje extra franjes geeft.

Other Stories leren riem franjes
©Other Stories

Leren riem met franjes, € 89

Sandro midi-jurk met franjes

Deze zwarte jurk van Sandro heeft lange, contrasterende franjes van groen touw. Een look die vráágt om pirouette draaiend door het leven gaan.

Sandro jurk franjes de Bijenkorf
©Sandro via de Bijenkorf

Jurk met franjes, € 325

Goldbergh jack van scuba met franjes en steekzakken

Deze jas van Goldbergh lijkt wel een beetje op die van Amalia. Alleen is dit exemplaar gemaakt van duikpakkenmateriaal in plaats van wol én heeft een extra rand franjes op de onderkant en mouwen.

 

Goldbergh jas franjes de Bijenkorf
©Goldbergh via de Bijenkorf

Jack van scuba, € 499

Mango asymmetrische jurk met franjes

Een jurk waar ook de flappergirls onder ons blij van worden. Dit rechte model met hoge split en smalle bandjes heeft over de hele jurk subtiele, knalroze franjes. Exclusief online te koop bij Mango.

 

Mango jurk franjes roze
©Mango

Roze jurk met franjes, € 320,00

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.