Net elf jaar was ik, in 1997. Ik zat bij mijn vader in de auto toen er een extra nieuwsuitzending op de radio kwam. Het ging over Prinses Diana, oftewel Lady Di, Princess of Wales, The People’s Princess. Er was een auto-ongeluk geweest en ze was waarschijnlijk overleden. Mijn vader zette de auto aan de kant, haalde even diep adem en vertelde dat dit “echt heel erg” was.
Vandaag is Prinses Diana exact 25 jaar dood – ik ben inmiddels even oud als zij was toen ze stierf – en haar overlijden schokt zowel mij als de hele wereld nog steeds. Talloze boeken, artikelen, films en documentaires zijn er over haar gemaakt. Zo toont ook Net5 vanavond de documentaire Prinses Diana, 25 jaar later. Waarom blijven we zo bezig met een prinses die een kwart eeuw geleden stierf? Een persoonlijk relaas.
Prinses Diana 25 jaar overleden
Even voor de duidelijk: dit gaat niet om mij. Het schrijven van dit artikel mag geen how can I make this about me zijn. En toch is het dat ook wel. Zonder meteen heel cynisch te worden, toch even dit: als iemands dood je raakt, zeker als diegene geen ‘echte’ bekende van je was, dan gaat die pijn vaak (ook) over jezelf. Je identificeert je met de overledene, of juist met de achterblijvers. Prinses Diana was niet mijn buurvrouw, ze was ook geen oud-klasgenoot en we hebben nooit samen geknikkerd. Toch boeit haar dood mij en velen ter wereld al 25 jaar. Om dat te begrijpen, gebruik ik toch maar mijn eigen verhaal ter illustratie.
In 1997 ging ik net naar groep acht. Ik volgde het nieuws zoals de meeste tieners dat doen: je kijkt het journaal mee met je ouders en leest soms een krant omdat dat moet van school – dat werk. Prinses Diana kende ik vooral van televisie. Ze was die blonde, knappe vrouw die het algemeen goed voor elkaar leek te hebben. Dé prins als man, een sprookjesbruiloft, geweldige kastelen om in te wonen, constant op reis, twee lieve zoontjes, fantastische kleding, goed haar. Kortom: een droomleven. Ja er was iets met een vervelende scheiding, er waren roddels over minnaars en er werden wel heel veel foto’s van haar gemaakt, maar wat er schuilging achter die vele flitsen en geweldige outfits was voor de meesten van ons toen nog compleet onduidelijk.
Het artikel gaat door onder de afbeelding.

Een tragisch leven in de spotlights
Inmiddels is het bekend: Diana was een verlegen meisje van adel dat een lastige jeugd had vanwege haar ouders’ scheiding. Dolblij was de onzekere tiener van negentien jaar toen prins Charles aandacht voor haar kreeg, terwijl haar populaire zus Jane eigenlijk achter hem aanzat. Dankzij The Crown (toegegeven: geen objectieve bron, maar toch) weten we dat de kroonprins eigenlijk verliefd was op Camilla. Inmiddels – wat een plot twist – zijn die twee natuurlijk gelukkig getrouwd en is zowel het koningshuis als het volk dol op Camilla, maar toentertijd was iedereen ‘Team Diana’. Totdat ze haar begonnen te zien als een needy, onzekere, manipulatieve en verwende vrouw. Ondertussen ontwikkelde The People’s Princess achter de schermen een eetprobleem en had paniekaanvallen, waar zowel Charles als zijn moeder geen boodschap aan zouden hebben.
De rol van de roddelpers en paparazzi die in Engeland heel invloedrijk zijn, is kwalijk en inmiddels ook alom bekritiseerd. Zij waren het die Diana eerst neerzetten als liefdevol, sympathiek, mooi en verzorgend, en vervolgens als een veeleisende, arrogante, jaloerse vrouw. Ze zou vreemdgaan én het door haar zou het huwelijk mislukken. Waarom de media 180 graden draaiden? Ook daarover is achteraf veel geschreven: het lijkt een combinatie van factoren en speculaties. Onderdeel van de rancune van de roddelpers is waarschijnlijk dat Diana vaak behoorlijk gesloten was.