Ik schreef dit artikel tegen het einde van ADHD Awareness Month, afgelopen oktober. Ik heb mijn werk toentertijd niet halverwege de maand ingeleverd, zoals van mij werd gevraagd. Toen we dit artikel in onze teamvergadering bespraken, maakte een manager hier nog een grap over. Mentaal beloofde ik mezelf dat het niet zou gebeuren. Ik zou mezelf bewijzen. Maar hier ben ik weer.
Schop-onder-de-kont-mentaliteit
Het is moeilijk om aan mensen uit te leggen wat er is gebeurd als ik ze op de een of andere manier teleurstel. Ik ben te laat, alweer. Weken, of maanden, ben ik niet op ze teruggekomen. Of ik ben helemaal vergeten op ze terug te komen. Mijn artikel is te laat ingeleverd. Waarom word je niet eerder wakker? Eerder beginnen? Direct reageren? Waarom kun je niet leren van je fouten?
ADHD heeft de neiging om oogrollen op te wekken als je het ter sprake brengt. Er is een schop-onder-de-kont-mentaliteit: iedereen is eerder te laat geweest, niemand houdt van werken, iedereen verliest dingen… dus get your shit together. Het maakt deel uit van de frustratie. Hoe dwaas het eruit ziet, hoe eenvoudig het zou moeten zijn, des te persoonlijker een mislukking het voelt. Het is een aandoening waarvoor je het tienvoudige betaalt. Niet alleen met de bitterheid je doelen niet te bereiken, maar ook met de schaamte om anderen teleur te stellen. Je ondergaat de straf die je op dit moment krijgt. En uiteindelijk loop je mogelijk op de lange termijn dingen mis – een promotie, een relatie, je dromen, tijd.
Bijziendheid voor tijd
Een voorbeeld: op de universiteit, voordat ik er een verklaring voor had, kreeg ik de meeste weken mijn onderhoudstoelage niet, omdat ik te vaak te laat kwam. En een lerares zou me in de ochtend buiten haar klas laten wachten, terwijl ze buiten gehoorsafstand lesgaf. Met de ogen van mijn klasgenoten in mijn rug, voelde ik vernedering. Ik werd tot een voorbeeld gemaakt. Uiteindelijk kwam ze naar buiten en schreeuwde ze tegen me – een keer zelfs met tranen in haar ogen. Ze zei dat ik haar les niet serieus nan. Ik liep geld mis, haar lessen, mijn tijd. Bovendien was ik elke dag bang om binnen te komen. Ik schaamde me en zou me nog erger voelen bij de gedachte dat ik haar pijn deed. Maar hoe ik ook mijn best deed, ik kon niet consistent veranderen.
Neuroloog Dr. Russell Barkley is een vooraanstaand expert in de aandoening. Hij legt uit dat “mensen met ADHD hun tijdsbesef niet kunnen gebruiken als onderdeel van een tekort in de frontale kwab.” Dat deel van de hersenen is kleiner en de neuronen hebben een zwakkere functie. Dit leidt tot tijdblindheid: niet in staat zijn om het verstrijken van de tijd op dezelfde manier waar te nemen als anderen. Of, zoals Barkley het noemt: “Een bijziendheid voor de tijd die je belet om door de tijd heen te organiseren.”
Emoties reguleren
Onderzoek toont aan dat alle uitvoerende functies van de hersenen worden beïnvloed door ADHD: gedragsremming, visuele beelden en verbaal werkgeheugen (waardoor korte termijn vergeetachtigheid wordt veroorzaakt). Ook beïnvloedt het de mogelijkheid om te plannen en remming van sterke emoties. Deze laatste functie ziet Barkley als een grote sleutel tot de stoornis. Het leidt tot impulsiviteit, maar ook het onvermogen om je emoties te reguleren.
Voor de meesten matigen neurale netwerken van nature de aanvankelijke angst rond een taak, om deze onder ogen te komen. Een brein met ADHD heeft daar moeite mee. De emotie kan zo sterk zijn dat je je tot alles wendt om jezelf te ontlasten – of het nu gaat om het beantwoorden van een bericht van iemand die je leuk vindt, of de zorg over hoe jij of je werk ontvangen worden door anderen. Dit wordt Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) genoemd, een extreme emotionele gevoeligheid voor mogelijke afwijzing of kritiek. Het wordt een paradoxale situatie die, verergerd door focusproblemen, je weerhoudt van het uitvoeren van je plannen waar angst aan hangt. Vervolgens wordt je nog meer gestraft door de onvermijdelijke afwijzing en kritiek die veroorzaakt worden door het niet doen.
Uitstelgedrag
Sommigen vermijden deze taken uiteindelijk helemaal. Zo laten ze hun doelen opdrogen als een spreekwoordelijke rozijn in de zon. Anderen proberen het misschien te bestrijden door middel van cycli van pijn, afleiding en een poging. Dit kan een groter deel van hun dag in beslag nemen als ze proberen bij te blijven. Ik heb de avonden en weekenden doorgewerkt en heb de hele nacht doorgewerkt. Vervolgens kom ik de volgende dag nog steeds naar mijn werk om taken af te ronden die collega’s doorgaans binnen kantooruren voltooien. Werk kan het leven van een ADHD-patiënt overnemen, omdat de zichtbare resultaten beperkter zijn of langzamer aankomen. Toch is er de perceptie dat ze niet hard genoeg werken.