Pofmouwen zijn zo’n typische modetrend die komt en weer gaat. Afhankelijk van hoe oud je bent, heb je vast en zeker één of meerdere keren in je leven meegemaakt dat puffy sleeves on-trend zijn. Nu lijkt dit soms geliefde, soms verguisde silhouet een voorzichtige comeback te maken. Sowieso dankzij de film Poor Things, die deze week gaat draaien, en Chanel en CPHFW. Dit is wat we hebben gespot de afgelopen weken.
Pofmouwen maken een comeback bij Chanel
Het kan zijn dat je pofmouwen nog niet echt in het straatbeeld hebt gezien – behalve dan misschien bij de diehard fans die ze altijd dragen. Dan kan kloppen: ik zou zeggen dat het modeverschijnsel vooralsnog behoorlijk niche is, en voorspel een rustige opmars naar een breder gedragen trend. We spotten pofmouwen de afgelopen tijd namelijk al veelvuldig op de catwalk. Dat begon eigenlijk bij de laatste show van Chanel, tijdens coutureweek eind januari in Parijs.
De lente/zomer 2024-coutureshow, die onlangs werd getoond in Parijs, bevatte meerdere opvallende elementen: van tulen Barbiecore-rokken tot hele prinsessenjurken. En dus, in hetzelfde romantische straatje: pofmouwen. Zo hadden (semi-)transparante blouses poffende mouwen van schouder tot pols, of vanaf het midden van de bovenarm tot de pols – bijna zoals een schapenboutmouw (wat dat precies is, leggen we later uit). Daarnaast waren er colberts met een ronde hals en behoorlijk veel ronde, volumineuze schouderpartijen die je pofmouwen zou kunnen noemen. Gecombineerd met al het roze, tule, opstaande kragen en applicaties, ontstond er een suikerzoet geheel, maar wel alsnog erg Chanel.
De tekst gaat door onder de afbeelding.

CPHFW en pofmouwen
Van Parijs naar Kopenhagen: tijdens afgelopen Copenhagen Fashion Week spotten we meerdere trends, zowel op de catwalk als bij streetstylesterren. Dat waren eigenlijk allemaal behoorlijke ingetogen trends, zoals een behouden kleurenpalet en veel breisels, maar ook transparante rokken, ruches en veel faux fur. Toch vielen ook hier de pofmouwen in verschillende collecties op.
Zo bevatte de collectie van Skall, die verder ook vrij klassiek was, meerdere blouses met zwierige pofmouwen. Deze waren soms ook gedecoreerd met borduursels en kanten ruches. Een andere keer waren ze gemaakt van broderie-stof (een opengewerkt borduursels). En in de kleurrijke collectie van Helmstedt, die sowieso veel uitbundiger was dan van andere merken, zagen we pofmouwen verwerkt in tweed mantelpakjes, en bij jurken van semi-transparante, tie-dye-achtige stof. Bij deze shows startte de pofmouw bij de schoudernaad en eindigde onder de elleboog.
Daarnaast waren er merken die de pofmouw op een alternatieve manier interpreteerden. Zo zagen we in de show van The Garment meerdere looks voorbijkomen waarbij er, óver de mouw van een jas heen, een extra transparante laag zat, beginnend halverwege de bovenarm. En in de show van Rotate spotten we een geweldige top met twee enorme rozen, die als het ware pofmouwen vormden. (Sowieso zijn driedimensionale bloemen een hit, als we de fashion weeks mogen geloven.) Uitleg voor dit alles: we verlangen wellicht terug naar ‘romantische’ tijden, die overigens niet altijd zo geweldig waren voor vrouwen, waarin dit soort pofmouwen en decoraties bon ton waren. Al stylen bijna al deze merken de pofmouw wel op een moderne manier met verder gestroomlijnde silhouetten en rustige tinten.
De tekst gaat door onder de afbeeldingen.
