elke-dag-yoga-doen-een-hele-maand-lang-zo-houd-ook-jij-dat-vol-304355
©Getty Images

Elke dag yoga. Het klinkt als een droom – en bovendien als privilege. Je moet er immers tijd, energie en ook wel de (financiële) middelen voor hebben. Meestal lukt het me dan ook nooit dit vol te houden. Maar één keer per jaar neem ik me voor dit een maand lang vol te houden. En het lukt, nu al tien jaar lang, om in die periode dan wel iedere dag yoga te doen. Hoe? Met wat simpele tips, en die deel ik hier graag.

Elke dag yoga

Voor de duidelijkheid: ik ben van nature geen sportief persoon. Leg een zak chips en afstandbediening op de ene kant van een weegschaal en een yogabroek en -mat aan de andere kant en de balans slaat voor mij metaforisch gezien onmiddellijk positief door voor die eerste categorie. Oftewel: ik verkies een avondje bankhangen voor de tv meestal boven sporten. Het voelt nou eenmaal als een makkelijke, instant geluksbrenger om doelloos naar dat beeldscherm te staren, voorzien van een versnapering en vergezeld door een fijne geurkaars.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat instant geluk is cruciaal in de zin hierboven. Want hoewel het de makkelijkste keuze is om neer te ploffen op de bank na een lange dag voor een dosis quick fix-rust, weet ik wel dat een yogasessie me uitéindelijk meer ontspanning, genoegdoening en ook energie oplevert. Wellicht ten overvloede, maar toch belangrijk om aan te geven: ik yoga niet om af te vallen. Natuurlijk word je fysiek sterker en leniger van bepaalde vormen van yoga, zeker als je ze vaak beoefent, mij gaat het echter vooral om wat het doet voor de binnenwereld.

Effect van yoga

Over het effect van yoga is veel geschreven. Onderzoek is er ook, zowel empirisch – dus meer vanuit persoonlijke ervaringen – als medisch en wetenschappelijk. Dit artikel van Johns Hopkinds, een medische universiteit in Amerika, schrijft bijvoorbeeld over de negen voordelen van yoga. Die variëren van fysieke resultaten als het verhelpen van rugpijn, artritis en hartkwalen, tot mentale effecten als het tegengaan van stress en helpen met beter slapen en een goed humeur. Volgens Yoga Online zou yoga bovendien helpen tegen depressies en angsten en helpt het jong te blijven.

Ik weet en ken uit ervaring de positieve effecten van elke dag yoga, vooral de mentale. Ik beoefen de ‘sport’ (eigenlijk meer een filosofie of levensstijl) nu al een jaar of vijftien, op onregelmatige basis. Er zijn periodes dat ik het één tot drie keer per week doe, maar er gaan ook maanden voorbij zonder yoga. Dan heb ik er geen tijd voor, of maak ik er geen tijd voor. Zo zonde, want het is juist in die periodes het hardst nodig. Toch moet ik me elke keer vóór een sessie weer over een soort drempel heentrekken – puur uit luiheid. Dat komt denk ik toch omdat je het echte effect soms pas op de lange termijn ervaart.

En dus moet je jezelf gedurende een bepaalde periode stelselmatig naar de yogaschool of -mat thuis trekken, om het resultaat te merken. Als ik met mezelf afspreek dat dit ‘maar’ één maand is, lukt het wel. Soms doe ik dit meteen in januari om het jaar te beginnen. Dan lukt het vaak goed. Misschien door het gebrek aan sociale afspraken, het slechte weer en de nasleep van die vaak hysterisch drukke decembermaand. Ook nu, in juli, is een fijne tijd. Vaak hebben mensen dan een hectische periode qua werk of school achter de rug en een zomervakantie in het vooruitzicht. Een rustmoment in de vorm van elke dag yoga is dan heel fijn. Dankzij (gratis) programmareeksen op YouTube is dat echt goed vol te houden. Hoe nog meer? Mijn ultieme tips en handvatten hiervoor deel ik hieronder. Luie fitgirl tested and approved.

Tips voor elke dag yoga

Een goede ruimte (en geurkaars)

Essentieel voor het volhouden van elke dag yoga, is een fijne plek. Het goede nieuws: je hebt hier weinig fysieke ruimte voor nodig. Een mat is in feite genoeg. Voorheen had ik zelf wel de luxe van een aparte kamer waar ik yoga kon doen – die is echter onlangs ingepikt door een kind. (Mijn eigen kind dus, niet een random exemplaar.) Nu ligt er gewoon een yogamat onder mijn bed, die ik er voor een sessie onderuit trek. Wel een tip is om de ruimte om je mat heen opgeruimd te houden. Wegens praktische redenen, want een downward facing dog voelt toch anders met je neus in de vuile was. Maar ook omdat het cliché ‘een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd’ echt opgaat hier. Extra bonuspunten voor een (geur)kaars in een fijne geur als hieronder, of bijvoorbeeld een sfeervolle (zout)lamp. Niet omstoten.

Santal Le Labo geurkaars voor yoga
©de Bijenkorf

Le Labo Santal 26 Classic Candle geurkaars, € 70

Gratis online lesprogramma

Zelf doe ik nu voor het tiende jaar op rij mee met Yoga with Adriene. Deze Adriene Mishler uit Texas (‘get your arms in that Texas-T y’all’) is dé online yogi die miljoenen mensen aan yoga thuis heeft gekregen. Elke januari zet ze de gratis 30 Days of Yoga Challenge op YouTube. Als je je inschrijft, krijg je elke ochtend een mailtje met motiverende tekst en link naar de yogales van de dag. De jaarlijkse reeksen hebben altijd een thema, zoals Center of Home. Dit jaar was het overkoepelende thema Flow. Je kunt deze reeks ook prima na januari doen; nu, bijvoorbeeld.

Fijn aan het programma is dat je echt aan de hand wordt genomen door een les en daarmee door de hele maand. No worries: als je een dag mist, haal je het de dag erna gewoon weer in. Alles vanuit het gemak van je eigen (slaap)kamer. Dit maakt van die drempel om het elke dag te doen, echt een heel laag drempeltje. Een andere fijne online yogi om te volgen vind ik Kassandra. Zij heeft ook verschillende gratis 30 days of yoga challenges online, bijvoorbeeld lessen van 10 minuten, speciaal voor in de ochtend of juist avond.

Juiste device

Wat absoluut geen overbodige luxe is, is het juiste device om je yogales op te kijken. Klinkt als niet heel belangrijk? Think again. Zelf gebruikte ik voorheen mijn telefoon, maar dat is heel onprettig. Niet alleen is het scherm te klein om de bewegingen goed te zien, het scherm staat ook nooit in de juiste stand om mee te kijken. (Als je zit heb je een andere hoek nodig dan wanneer je staat.) En dat is wel belangrijk als je de poses op de juiste manier wil doen. Daarnaast heel irritant: notificaties als mails en appjes die binnenkomen terwijl je probeert te ontspannen. Een laptop neerzetten aan het eind van je mat kan, tot je voeten constant tegen het toetsenbord aan knallen. Geen pretje.

Vandaar dé tip: een tablet die je in de juiste stand kunt neerzetten. Ik gebruik de Google Pixel Tablet, die je in een speaker plaatst die tegelijkertijd je device oplaadt. (Terwijl jij jezelf ook oplaadt, inderdaad.) Zo raakt hij nooit leeg halverwege een les, heb je altijd goed geluid én – vind ik zelf heel belangrijk – heb je dus altijd de juiste hoek om vanuit elke positie je yogales te bekijken.

Google Pixel Tablet voor yoga beoefenen
©Google

Google Pixel Tablet inclusief oplaaddock met speaker, vanaf € 499

Vast tijdstip

Bij het opdoen van nieuwe gewoontes, helpt regelmaat. Er wordt gezegd dat het 30 dagen kost om een nieuw ritueel in je leven te integreren. Nou is dat niet bewezen, maar elke dag gedurende een paar weken iets op hetzelfde tijdstip doen, zorgt er zeker voor dat je het langer volhoudt. Als je elke ochtend na het ontbijt of vlak voor het slapengaan yoga doet, verbinden je hersenen dat moment van de dag met een bepaalde handeling. Denk maar aan tandenpoetsen bijvoorbeeld. In de ochtend yoga doen vind ik zelf een luxe; als je kleine kinderen hebt of buiten huis werkt, is dat lastig. Daarom is voor het slapengaan voor mij een fijn moment – maar dat kan voor jou anders zijn. Misschien is na de lunch bijvoorbeeld wel super. Kies, doe en houd vol.

Spijbeldagen

Dat gezegd hebbende: wees ook niet te streng voor jezelf. Zoals onze Adriene altijd zegt: ‘The hardest part is showing up’. En als dat een keer niet gaat, om wat voor reden dan ook, vergaat de wereld niet. Laatst hoorde ik een moeder vertellen dat ze haar kind elk schooljaar een spijbeldag gunt: één dag per jaar mag dat kind, zonder opgaaf van reden, schoolziek zijn en dan blijven ze lekker samen thuis. Een prachtig concept dat ik graag wil promoten voor deze yogareeks. Geef jezelf één dag om over te slaan, zonder schuldgevoel. Zelf heb ik hem al ingezet tijdens een moment van menstruatiepijn en daar voel ik me precies nul schuldig over.

Beloning

Nog zo’n stukje psychologisch spel met jezelf: geef jezelf een beloning na een les, als dat voor jou werkt. Dat hoeft niet meteen een roze koek te zijn zoals vroeger na zwemles – al is dat ook helemaal oké. Het kan een lekker kopje thee zijn, vijf minuten hersenloos TikTokken (niks mis mee) of alsnog neerploffen op de bank met versnaperingen om de avond alsnog als roerloze aardappel door te brengen. Maar dan wel een zen-aardappel. Wat dan ook werkt voor jou.

Goede yogamat en -outfit

Tot slot, al zou dit ook het startpunt kunnen zijn: investeer in een goede yogamat en -outfit. Het maakt zo veel uit of je basis, dat waarop je staat, goed is. Zorg voor een yogamat die dun genoeg is om makkelijk om te rollen en dik genoeg om je lichaam comfortabel te houden in comprimerende poses. Vooral bij je knieën en polsen is dat belangrijk, je kunt desnoods dan de mat even omslaan of er een dekentje op leggen. Ook fijn: een mat die niet uitglijdt, dus een reliëf heeft.

Dan die outfit. Fijn: een broek die strak genoeg is om niet af te glijden. Een hoge taille voelt prettig; mijn favoriete yogalegging is al jarenlang eentje van het Nederlandse merk Deblon. Vervolgens is een goede yoga-beha of top essentieel en een T-shirt of hemdje dat niet van je schouder glijdt. Bij een shirt wil je dat het niet zo strak is dat het opkruipt, maar ook niet zo wijd dat je hoofd er als in een tent in verdwijnt bij een neerwaartse hond (if you know, you know).  Tot slot: oordopjes zorgen ervoor dat je eventuele omgeving niet meegeniet van je les. Zorg voor exemplaren die niet uitvallen, zoals deze hieronder van Shokz.

Deblon yogalegging
©de Bijenkorf

Deblon Sports High waist cropped sportlegging, € 76,96

 

Yogamat zwart van Bala
©de Bijenkorf

Bala yogamat de Speelmat, € 97,30

Shokz oordopjes voor yoga
©bol.com

Shokz OpenFit Air draadloze oordopjes, € 136

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.