6-denimtrends-die-je-garderobe-beinvloeden-in-2024-290663

Denim, de tijdloze stof die geliefd is bij modeliefhebbers over de hele wereld, staat ook in 2024 weer vooraan in de modewereld. Van klassieke snits tot casual ontwerpen, de denimtrends van dit jaar bieden een frisse kijk op een basisitem dat niet mag ontbreken aan je garderobe. Ontdek hieronder welk spijkergoed de catwalks domineerde en wat de musthave stijlen zijn voor het komende jaar.

Denim op de runway

Een gevoel van realisme lag ten grondslag aan recente catwalkcollecties, met een focus op alledaagse basics die samen fungeren als bouwstenen voor een garderobe. Dit zagen we tijdens de herfst/winter 2023-coutureshows in Parijs, toen Kaia Gerber Valentino opende in het kolossale Chateau de Chantilly met een wit overhemd en een jeans met rechte pijpen en een hoge taille. We hebben het hier over couture, dus deze broek is uiteraard niet gemaakt van doorsnee denim. Hij is gemaakt van zijden gazar, dat zorgvuldig met de hand is geborduurd met duizenden kleine glazen kraaltjes die zijn geverfd om op denim te lijken.

Het was echter veelzeggend dat een van de meest virale couture runway-looks geen jurk ter grootte van je woonkamer was, maar een ontwerp dat (van een afstand) leek op de eenvoudige blauwe jeans die in je eigen kledingkast hing.

kaia Gerber valentino denim
©Getty Images
1/19
Native Share

Klassieke stijlen met weloverwogen ontwerptweaks

Ook voor lente/zomer 2024 kozen ontwerpers voor een terughoudende benadering van alledaagse kleding. Subtiele ontwerpdetails en nauwgezette silhouetten werden gebruikt om zelfs de meest praktische items een luxe uitstraling te geven. Dit geldt met name voor de denimafdeling, die over het algemeen trouw bleef aan de klassieke stijlen die de afgelopen jaren populair zijn gebleken.

Er werden enkel weloverwogen ontwerptweaks toegepast om ze een gevoel van nieuwheid te geven. Bij Proenza Schouler kreeg bijvoorbeeld de geliefde straight-leg denim uit de jaren negentig een upgrade met slimme dubbellaagse taillebanden. Bij Loewe werd baggy jeans tot in het extreme doorgevoerd met oversized denim dat bij de enkels plooide en rimpelde. Aan het andere uiterste pasten de merken de naden, coupenaden en plooien die je verwacht van een maatpak toe op je gewone jeans met rechte pijpen.

Denimtrends 2024

Denim was ook een belangrijke basis bij Sabato De Sarno’s debuut bij Gucci voor lente/zomer 2024. Modellen droegen hier indigo baggy jeans met gebreide kleding met kristallen en slouchy faded jeans met lage taille en versierde Jackie-tassen. Maar het draait niet alleen om jeans, want shorts waren een dominante trend in alle vier de steden. Zo maakten Alexander McQueen, Laquan Smith en Valentino ons weer enthousiast over denim bermuda’s.

Als je erover denkt om wat nieuws aan je denimcollectie toe te voegen, lees dan verder voor de zes denimtrends die de komende twaalf maanden zeker invloed zullen hebben op hoe we ons kleden.

Dark denim

Donkere indigo-wassingen geven denim altijd een meer gepolijste en chique uitstraling, en een aantal ontwerpers ging ermee aan de haal voor hun recente collecties. Gucci, Miu Miu en Helmut Lang zijn allemaal de drijvende krachten achter deze trend. Op de catwalk stylen ze deze donkere denim met een rustig kleurenpalet van nachtblauw en camel.

dark denim trend
©GoRunway.com
2/19
Native Share
Miu Miu, Helmut Lang

Claudie Pierlot

claudie pierlot spijkerjas donkere wassing
©De Bijenkorf
3/19
Native Share

Spijkerjas met sierknopen van Claudie Pierlot, € 245

Max Mara

max mara jeans donkere wassing
©De Bijenkorf
4/19
Native Share

High waist loose fit jeans met donkere wassing van Max Mara, € 365

Nineties straight leg denim

Lichtgekleurde jeans met rechte pijpen, zoals je Kate Moss of Carolyn Bessette-Kennedy begin jaren negentig zag dragen, zijn nu al enkele seizoenen on trend en dit zal ook in 2024 (en daarna) de favoriete snit van minimalisten blijven. De paren van Tove hebben een iets wijdere broekspijp, terwijl Proenza Schouler een interessant detail toevoegt aan deze klassieke stijl met leren veter om de taille.

nineties straight leg jeans trend
©GoRunway.com
5/19
Native Share
Tove, Proenza Schoulder

Levi’s

Levi's straight fit jeans
©De Bijenkorf
6/19
Native Share

Levi’s 501 90’s high waist straight leg jeans met lichte wassing, € 119,95

Jacquemus

jacquets straight fit jeans
©De Bijenkorf
7/19
Native Share

High waist straight leg jeans met gekleurde wassing van Jacquemus, € 420

Shorts in alle vormen

Korte broeken zijn een van de belangrijke denimtrends voor de lente/zomer van 2024. Zo stegen de zoomlijnen bij Prada, Versace, Miu Miu en meer. Bovendien waren ze een belangrijk onderdeel van de nieuwe look van Gucci onder leiding van Sabato de Sarno. De korte broek kwam in een aantal silhouetten en stoffen in de collecties van modehuizen, waaronder baggy denim bermuda’s bij Valentino en micro indigo-wash hot pants bij Alexander McQueen. Beide kwamen met bijpassende denim blazers, waardoor ze meer gepolijst ogen dan de gemiddelde beach shorts.

denim shorts trend
©GoRunway.com
8/19
Native Share
Valentino, Alexander McQueen

Agolde

agolde denim shorts
©Net-a-Porter
9/19
Native Share

Long Parker organic denim shorts van Agolde, € 185

& Other Stories

other stories denim shorts
©& Other Stories
10/19
Native Share

Wide cut shorts van & Other Stories, € 45

Big and baggy

Baggy jeans met wijde pijpen zijn geen nieuw silhouet voor lente/zomer 2024, maar de proporties zijn nog baggy-er geworden, met lange broekspijpen die (bijna) over de grond slepen. Jonathan Anderson perfectioneerde deze look bij Loewe. Hier werden de extra lange jeans gedragen over kristallen ballerina’s. Combineer de look met oversized breigoed om echt in de Loewe-mood te komen.

baggy jeans
©GoRunway.com
11/19
Native Share
Loewe

Mango

mango baggy jeans
©Mango
12/19
Native Share

Wideleg loose low-rise jeans van Mango, € 59,99

H&M

H&M baggy jeans
©H&M
13/19
Native Share

Baggy low jeans van H&M, € 30,99

Naden en plooien

Aan de andere kant van het spectrum van denimtrends is er een stroming denim die met dezelfde precisie is gemaakt als een maatpak. Bij Gucci, Tibi en Toteme zorgden plooien, coupenaden en vouwen ervoor dat alledaagse jeans er meer gepolijst uitzagen. In combinatie met glanzende brogues en een button-down overhemd wordt dit je nieuwe smart uniform voor 2024.

pleated naden plooien jeans trend
©GoRunway.com
14/19
Native Share
Gucci, Tibi

Toteme

toteme pleated jeans
©Toteme
15/19
Native Share

Tapered leg denim in de kleur dark indigo van Toteme, € 260

Benetton

Benetton pleated jeans
©De Bijenkorf
16/19
Native Share

High waist straight leg jeans met persplooi, € 69,95

Hoefijzersilhouet

Het hoefijzersilhouet wint langzaam aan populariteit sinds Alaïa het opnam in de herfst/winter 2023-collectie. De spijkerbroek heeft een ongewone gebogen vorm die vanaf de heup uitsteekt en bij de enkel toeloopt op een banaanachtige manier. “Het hoefijzer voelt een beetje sculpturaal aan, maar kan er toch ontspannen en geraffineerd uitzien. Het refereert aan vintage stijlen, maar voelt toch modern”, vertelde Marianne McDonald, creatief directeur bij Citizens Of Humanity eerder aan Vogue over de trend. “Het is echter een stijl die tot verdeeldheid leidt. Toen de broek voor het eerst op Instagram werd gepost, hadden mensen sterke meningen. Toen realiseerden we ons dat we een bestseller in handen hadden!”

Hoefijzersilhouet jeans trend
©GoRunway.com
17/19
Native Share
Alaïa, Rosie Huntington-Whiteley

Ganni

ganni horsebit jeans
©Ganni
18/19
Native Share

Gewassen zwarte Stary-jeans van Ganni, € 175

Gucci

gucci horsebit jeans
©Gucci
19/19
Native Share
gucci-horsebit-jeans

Horsebit-detailed high-rise wide-leg jeans van Gucci, € 1.100

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.