5-dingen-die-je-wil-weten-over-chemena-kamalis-eerste-show-voor-chloe-288291
©Getty Images

Chemena Kamali is geen onbekende bij Chloé. Het was op de Avenue Percier, het hoofdkantoor van het Franse modehuis in het zeer chique achtste arrondissement van Parijs, waar het allemaal voor haar begon. De in Duitsland geboren ontwerper werkte daar onder de hoede van Phoebe Philo, voordat ze zes jaar lang naast Anthony Vaccarello ging werken bij Saint Laurent. Nu heeft de kersverse creative director haar eerste collectie voor het modehuis getoond. Dit zijn de hoogtepunten van Chloé herfst/winter 2024.

Chloé herfst/winter 2024

“Voor een meisje als ik, dat opgroeide in Duitsland in de jaren negentig, was Karl Lagerfeld echt een icoon, een nationale held”, vertelde ze eerder aan Vogue. “Ik hield van wat hij deed bij Chloé. Toen ik stage moest lopen als onderdeel van mijn studie, wilde ik gewoon naar Chloé – om met Karl Lagerfeld te werken, maar ook omdat het het begin was van Phoebe Philo’s ambtstermijn.” Het is dan ook een zeer persoonlijke collectie, geïnspireerd op haar onbreekbare relatie met Chloé, die Kamali ons laat zien tijdens haar debuutshow voor het modehuis.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Chloé heeft zich altijd gefocust op de vrouw, door middel van creaties met een bohemienachtige sfeer, vloeiende stoffen en flatterende snits. En dat is precies wat Chemena Kamali heeft toegepast in haar eerste collectie voor het huis. Op haar eigen manier bracht ze de liefde op het eerste gezicht die ze twintig jaar geleden voor het merk voelde naar de catwalk. De Chloé van eind jaren zeventig – synoniem voor natuurlijke, sensuele, krachtige en moeiteloos vrije vrouwelijkheid – maar dan in een modern jasje.

Seventies

Comfort en bewegingsvrijheid zijn de sleutelwoorden van Chloé sinds de oprichting in 1952 door Gaby Aghion. Kamali werd geïnspireerd door de jaren zeventig – een spontaan, excentriek tijdperk – toen ze haar eerste silhouetten creëerde. Het resultaat? Moeiteloze stukken met de codes van de seventies: broeken met een nieuwe look in denim en leer, organische kleuren van roze-beige tot dennengroen, en allemaal met een zeker gevoel van sensualiteit.

Felice Noordhoff op de catwalk bij de Chloé-show
©Getty Images

Western

Dit seizoen waait er een westernwind door de modewereld. Na Pharrell Williams voor Louis Vuitton onthult Chloé subtiel haar eigen visie op de westerntrend. We zien onder meer leren jacks en broeken met franjes, en jassen met ruiten.

Chloé herfst/winter 2024
©Getty Images

Een en al lichtheid

Omdat het bij Chloé draait om comfort, maar ook om sensualiteit, werd de catwalk overspoeld met doorschijnende jurken; we zien sensuele creaties die onthullen zonder te veel te onthullen. Kant, ruches, kort, lang – alles kwam voorbij. Sommige ontwerpen straalden extra veel nonchalance uit met de onderkanten van de jurken opzettelijk weggestopt in de dijhoge laarzen die de modellen droegen. Neem bijvoorbeeld de look van Nederlands model Doutzen Kroes, die de show afsloot.

Doutzen Kroes op de catwalk bij de Chloé-show
©Getty Images

De trenchcoat

De trenchcoat kreeg een stijlvolle, ultravrouwelijke make-over tijdens de herfst/winter 2024-show van Chloé. Een perfect voorbeeld daarvan is deze jas van vinyl gedragen door model Mona Tougaard die gesloten is bij de kraag, versierd met een gouden statementketting.

Chloé herfst/winter 2024
©Getty Images

Clogs met een twist

Volgens Chloé staan klompen dit seizoen bovenaan ons modeverlanglijstje. Het bewijs: de hoeveelheid clogs op de catwalk, die eruitzagen als ballerina’s. Reden te meer om je look een boost te geven met precies de juiste dosis retro.

Chloé herfst/winter 2024
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.