Er was een tijd dat het pimpen van je koffie het toppunt van cool was. Het jaar? 2018. Wellness influencers? In opkomst, grotendeels ongereguleerd en gesteund door mensen die houden van fluorescerende, gele kurkumalattes en espresso’s met boter. Er waren violetkleurige lattes met erwtenmelk (ja, dit is een echt drankje) en roze lattes gevuld met bietenpoeder. Kortom, het was een onstuimige en dure tijd.
Daarna leek de trend, net zo snel als hij opgeblazen was, dood te bloeden. Supplementen maakten plaats voor rauwe, ongepasteuriseerde melk en honing. Havermelk ging in ballingschap. Appelciderazijn veroverde de eerste plaats in de koelkasten van influencers en de gedachte om een klontje boter in je americano te stoppen leek opeens belachelijk. Toch is er één koffietoevoeging die alles overleefde, ik heb het natuurlijk over collageen.
Collageen in koffie
Al jaren roer ik collageen door mijn morning drink. Of het nu koffie, matcha of een smoothie is, het smaakloze witte poeder wordt toegevoegd. Ik heb het zo vaak gedaan dat het een tweede natuur is geworden, iets waarvan natuurgeneeskundig voedingsdeskundige en auteur van The Hormone Balance Handbook, Jessica Shand, zegt dat het van belang is. “Omdat collageen een veerkrachtig eiwit is en zelfs intact blijft als het aan hitte wordt blootgesteld, roer ik het graag door mijn ochtendkoffie of mijn matcha. Collageen voegt niet alleen een boost van aminozuren toe, maar kan ook het cortisolverhogende effect van koffie afzwakken.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat doet koffie met collageen?
Naast het verminderen van de post-cafeïne kriebels, heeft het mengen van collageen in je koffie een groot aantal voordelen. “Collageen is het belangrijkste structurele eiwit voor de lichaamsweefsels en fungeert als ‘lijm’,” legt Shand uit. “Ik zie het graag als het middel dat ons bij elkaar houdt – van de stevigheid van onze huid tot onze spieren, botten, vingernagels, haar en zelfs onze darmwanden. Ik raad het vaak aan bij cliënten die willen werken aan een gezonde huid tijdens de perimenopauze en de menopauze. In die periode neemt oestrogeen (het hormoon dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en soepelheid van de huid) op natuurlijke wijze af. Collageen kan ook helpen bij gewrichts- en spierpijn.”
Proef je collageen in koffie?
Nee. Collageen (als het niet gearomatiseerd is) heeft geen smaak. Het kan de moeite waard zijn om de textuur in de gaten te houden. Afhankelijk van hoeveel collageen je toevoegt aan een warme drank, moet je een minuut of twee roeren of opschuimen om klontjes te verwijderen.
Collageen is een eiwit, maar niet op dezelfde manier als een zalmfilet of ander eiwitrijk voedsel. “Iets als een kipfilet is vooral een bron van mager eiwit, terwijl collageenpoeder een geconcentreerde bron is van collageen, een specifiek soort eiwit dat voorkomt in bindweefsel.” Als je je eiwitinname bijhoudt, beschouw het eiwit uit collageen dan eerder als bonuspunten dan als een primair eiwit. Omdat het niet alle negen essentiële aminozuren bevat, ondersteunt het de gezondheid van huid, gewrichten en spieren, maar is het misschien niet het beste voor de spiersynthese.