Het eten van voldoende eiwitten is cruciaal voor het behoud van spiermassa, het bevorderen van een verzadigd gevoel en een constant energieniveau gedurende de dag. Proteïne is een hype en de laatste jaren zijn veel mensen begonnen met het innemen van eiwitsupplementen. Ook ik kon niet meer om de eiwitpoeders en repen heen. Omdat ik hiernaast ook regelmatig naar de sportschool ga werd genieten van een eiwitshake na mijn training een soort ritueel. Toch zitten er een aantal nadelen aan het toevoegen van proteïnepoeder aan je drankje.
Nadelen van proteïnepoeder
Ongeveer een jaar nadat ik regelmatig eiwitshakes begon te drinken, merkte ik echter een aantal lichamelijke veranderingen en wat ongemak. In eerste instantie realiseerde ik me niet dat het te wijten was aan al het extra proteïne in mijn dieet – pas toen ik me ging verdiepen in moleculaire voeding (waarover later meer) realiseerde ik me dat proteïnepoeder de oorzaak kon zijn van mijn opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Wat bleek: zodra ik stopte met het consumeren van proteïnepoeder, verdwenen mijn symptomen.
Dus wat gebeurde er? Laten we eens kijken waarom zo’n essentieel onderdeel van het dieet niet altijd lekker valt. Dit zijn de drie redenen waarom ik ben gestopt met het toevoegen van proteïne aan mijn dieet.
1. Moeilijk te verteren
Eiwitpoeder bevat bijzonder hoge concentraties eiwitten. Hierdoor kunnen ze een efficiëntere manier zijn om eiwitten te consumeren, maar ook moeilijker te verteren.
“Het is vrij normaal om spijsverteringsproblemen te ervaren na het consumeren van bepaalde eiwitpoeders of sterk bewerkte eiwitrepen. Het is zelfs iets wat ik regelmatig hoor van klanten”, legt geregistreerd voedingsdeskundige en auteur van The Hormone Handbook Jessica Shand uit. “Het kan te wijten zijn aan verschillende factoren: eiwit van slechte kwaliteit (zoals wei- of soja-isolaat van lage kwaliteit), toegevoegde suikers, synthetische smaakstoffen of verdikkingsmiddelen die het darmslijmvlies kunnen irriteren.
“Veel poeders bevatten ook eiwitten op basis van zuivel, zoals wei of caseïne, wat problematisch kan zijn voor mensen met zelfs een lichte lactose-intolerantie of gevoeligheid voor zuivel. Daarnaast kunnen eiwitten in hoge doses – vooral in vloeibare vorm – moeilijker te verteren zijn als iemand een verminderde spijsverteringsfunctie of een laag maagzuur heeft.”
Maagzuur is cruciaal voor het lichaam om eiwitten te kunnen verteren, maar sommigen van ons hebben de neiging om bijzonder lage niveaus ervan te hebben, wat leidt tot ongemak en spijsverteringsproblemen. Stress en drukke routines blijken het niveau van maagzuur dat we produceren te verlagen, waardoor het nog moeilijker wordt om eiwitpoeder te verteren. Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid proteïne die we consumeren niet altijd gelijk is aan de hoeveelheid die we kunnen absorberen.
2. Maagklachten
Proteïnepoeder kan maagklachten veroorzaken. Mijn grootste probleem met proteïnepoeder was een opgeblazen gevoel en een maag die regelmatig van streek was. Dit kan gebeuren wanneer eiwitten die niet volledig verteerd zijn in de maag blijven zitten en gas gaan produceren. Als eiwitten goed verteerd worden, worden ze omgezet in aminozuren en peptiden, terwijl onverteerde eiwitten het darmmilieu kunnen veranderen. Ik moest me neerleggen bij het feit dat het consumeren van meer proteïne dan mijn lichaam kon verteren ervoor zorgde dat ik me niet goed voelde.