Als Griekenland dit jaar op je reisagenda staat, ben je vast al bekend met feta. De kaas vormt samen met tomaat, komkommer en olijven de basis van een klassieke Griekse salade, maar je vindt hem ook terug als saganaki – gebakken, met honing en sesam. Tegenwoordig is feta echter niet alleen in Griekenland populair, maar ook ver daarbuiten. In veel landen, waaronder Nederland, staat hij vooral in de zomer vaak op tafel. Maar is feta eigenlijk gezond? Hier lees je hoe voedzaam de witte kaas is, hoe je hem het beste kunt gebruiken. Bovendien delen we twee makkelijke recepten.
Is feta gezond?
Feta is een frisse, halfharde kaas die traditioneel wordt gemaakt van schapenmelk, of een mix van schapen- en geitenmelk. De kaas heeft een stevige maar romige structuur, een uitgesproken smaak en een witte kleur. Dat laatste komt door de bereiding: feta rijpt in een zoutoplossing. Over het algemeen geldt feta als een gezonde kaas. Hij is licht verteerbaar en bevat minder vet dan oude kazen, zoals Parmezaan. Bovendien zit feta vol hoogwaardige eiwitten, vitamines (A, K en B) en mineralen als calcium, selenium, zink en fosfor.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Feta wordt al eeuwen in Griekenland gegeten en heeft zelfs een plek in de mythologie. In Homerus’ Odyssee wordt beschreven hoe de cycloop Polyphemus, die het eten van mensen moe was, in zijn grot feta maakte. In 2002 kreeg Griekse feta van de EU de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB), om zo de naam te beschermen tegen imitaties die vaak van koemelk worden gemaakt.
De voedingswaarden van feta
De precieze voedingswaarden kunnen per producent verschillen, maar gemiddeld bevat 100 gram feta:
-
Eiwit: 14–16 g
-
Vet: 20–22 g (waarvan verzadigd vet: 14 g)
-
Koolhydraten: 1–2 g
-
Cholesterol: 90–100 mg
-
Natrium: 1.100 mg
-
Calcium: 400 mg
-
Calorieën: 260–280
7 redenen om vaker feta te eten
Feta is voedzaam, veelzijdig en past in veel gerechten. Dit zijn zeven redenen waarom je hem vaker op je bord zou willen hebben: