Waarom we zwarte bonen zouden moeten opnemen in ons dieet? Ze verrijken onze voeding met waardevolle eiwitten, mineralen en antioxidanten, en geven onze gezondheid een stevige boost. Dit zijn de voordelen van zwarte bonen.
De voordelen van zwarte bonen
In Zuid-Korea worden zwarte bonen beschouwd als een elixer voor gezondheid en schoonheid: een beautygeheim voor een volle, gezonde haardos, een stevige en stralende huid, en zelfs voor het voorkomen van grijze haren. Niet voor niets vinden we ze terug in skincareproducten, en vooral in haarverzorgingsproducten. Maar zwarte bonen zijn niet alleen een basisvoedsel in de Koreaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse keuken: het zijn echte superpeulvruchten met een rijk en complex voedingsprofiel.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief
Ze bevatten mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium, B-vitamines, foliumzuur (essentieel tijdens de zwangerschap), krachtige antioxidanten zoals anthocyanen, aminozuren en eiwitten die nodig zijn om spieren te versterken. Tegenwoordig ook voor veel vrouwen een prioriteit. Bovendien zijn ze veelzijdig, goedkoop en smaakvol, en ideaal om de hoeveelheid eiwitten in ons dieet te verhogen, zeker als we om ethische of ecologische redenen geen of minder vlees willen eten. Maar wat zijn zwarte bonen precies?
Wat zijn zwarte bonen?
Zwarte bonen (Phaseolus vulgaris) zijn peulvruchten die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika komen, waar ze al door precolumbiaanse volkeren zoals de Maya’s en Azteken werden geteeld en gegeten. Tegenwoordig worden ze ook in Europa verbouwd. Ze zouden zijn meegekomen op de karvelen van Christoffel Columbus, maar ook in Noord-Amerika en delen van Azië. De grootste producent ter wereld is echter Brazilië, waar feijão preto een vast onderdeel is van de nationale keuken en een dagelijks voedingsmiddel voor miljoenen mensen.