isa-hoes-en-dermatoloog-iris-kuijken-in-gesprek-over-de-juiste-huidverzorging-tijdens-de-overgang-272907

Het is een nazomerdag in september als actrice Isa Hoes en dermatoloog Iris Kuijken elkaar in een Amsterdamse fotostudio ontmoeten. Onderwerp van gesprek: hoe kom je, met de juiste huidverzorging, een beetje knap de overgang door?

Welke huidverzorging tijdens de overgang?

Isa: “Zijn er vrouwen die bij jou komen en zeggen: doe iets aan mijn huid! Zelf merkte ik bijvoorbeeld dat de juice uit mijn huid verdween. Nu heb ik wel mazzel, want ik heb een dikke huid. Is het erger als je een dunne huid hebt?”

Iris: “Het heeft ook met aanleg te maken. De dikte van de huid maakt denk ik niet zoveel uit. Genen en levensstijl zijn belangrijk.”

Isa: “Mijn moeder had inderdaad een heel goede huid. Toch kijk ik ook naar producten die de huid voeden. Bij het ouder worden gaat het opeens over rimpels en vochtverlies. Ik vond het shocking.”

Ingrediëntenlijst

Iris: “Kijk vooral naar welke ingrediënten je nodig hebt in deze fase van je leven.”

Isa: “Zweet je dat er niet gewoon van af tijdens een opvlieger?”

Iris: “De huid neemt actieve ingrediënten binnen een halfuur op. Je zweet het er dus niet af. Je moet het zo zien: de bovenste huidlaag vult zichzelf aan en schilfert weer af. Daarbovenop liggen de dode huidcellen en dat zijn in feite de dakpannen van je huid. Het cement tussen die dakpannen wordt steeds een beetje brozer, waardoor water uit de huid makkelijker verdampt. Daardoor voelt de huid droger. Je hebt dus iets nodig wat ervoor zorgt dat de dakpannen weer goed aansluiten. Dat doe je met lipiden, oftewel vetachtige stoffen.”

Wel of niet scrubben?

Isa: “Wordt de huid ook gevoeliger? Vroeger scrubde ik elke dag …”

Iris: “Oh, niet scrubben!”

Isa: “Niet scrubben?”

Iris: “Als het dak lek is, gooi je de dakpannen toch ook niet weg? Dat is wat je in feite doet door het scrubben. Liever lijm je de dakpannen weer aan elkaar.”

Isa: “Oh, maar ik dacht dat dode huidcellen weg moesten. Je noemt het ‘dood’, dan moet het toch weg?”

Iris: “Nee, het is onderdeel van het dak, dat je huis beschermt. Het is onderdeel van je huidbarrière. De huid vult zichzelf gewoon weer aan. Op het moment dat je je huid veelvuldig scrubt, maak je haar kwetsbaarder.”

Isa: “Wat is de oplossing? Vette crèmes?”

Iris: “Niet per se vette crèmes als Vaseline, maar wel crèmes die lipiden bevatten. Dus producten die helpen de huidbarrière te versterken.”

Een crème die bij je leeftijd past

Iris: “Kies in elk geval een crème die bij je leeftijd past. Ik zie ook vrouwen, die nog dezelfde crème gebruiken als twintig jaar geleden. Maar ook huidverzorging innoveert. Van vitamine B3 bijvoorbeeld, ook wel niacinamide genoemd, is wetenschappelijk bewezen dat het goed werkt tegen pigmentvlekken.”

Isa: “Zit dat ook in de Vichy Neovadiol-lijn?”

Iris: “Ja, maar weet wel dat niacinamide ongeveer drie maanden nodig heeft voor je resultaat ziet.”

Maximale ondersteuning

Isa: “Wat heb ik nog meer nodig?”

Iris: “Proxylane. Een stof die onder meer helpt tegen de gevolgen van stress. Ook dat is te vinden in de Neovadiol-lijn. Effectiviteit is belangrijk. Daarom zijn de formules klinisch getest door dermatologen, onder vrouwen in de overgang met een gevoelige huid.”

Isa: “Kan de huid net zo sterk terugkomen als ze ooit was?”

Iris: “Nee, maar je kunt je huid nu ook niet vergelijken met die van twintig jaar geleden. Focus liever op hoe je je huid nu maximaal kunt verzorgen en ondersteunen.”

Huidverzorging tijdens en na de overgang

Vichy Neovadiol is een lijn die speciaal is ontworpen om de gevolgen van de overgang aan te pakken. Om wat perspectief te bieden: het gaat hier om ongeveer een derde van het leven van vrouwen, en klachten omvatten meer dan zeventig symptomen. Om de meestvoorkomende huidproblemen aan te pakken, bevat de lijn maar liefst acht producten, waaronder een serum, diverse dag- en nachtcrèmes, een speciaal product voor de ogen en lippen en een voor de hals, met elk een specifieke werking.

Ook fijn: de lijn bevat duurzame ingrediënten als proxylane en cassia-extract, die het volume en de stevigheid van de huid bevorderen. Hyaluronzuur van plantaardige oorsprong, Vichy-vulkanisch water en vitamine B3 en E, bieden bescherming en helpen de glans herstellen. Omega-3-6-9, gewonnen uit bruine rijstolie, vult het verlies van huideigen lipiden. En glycolzuur, dat celvernieuwing stimuleert, maakt het rijtje compleet.

Wil je nu meer weten over deze huidverzorging of krijg je graag persoonlijk advies? Daarvoor kun je bij de apotheek terecht.

vichy