de-originele-miu-miu-cool-girl-uit-de-jaren-90-loopt-mee-in-de-show-in-parijs-270269
©Spotlight

“Ik heb al heel lang geen echte show meer gedaan”, zegt model turned voedingsdeskundige Rosemary Ferguson. Ze belt vanuit Parijs, aan de vooravond van de laatste dag van de modemaand, terwijl ze zich klaarmaakt voor een terugkeer op de catwalk van Miu Miu. Dertig jaar geleden was ze samen met vriendin Kate Moss een van de meest gevraagde gezichten in het circuit. Haar cameo is een soort thuiskomst voor de moeder van drie kinderen, die – lang voordat mensen als FKA Twigs en Emma Corrin op kitten heels over Miuccia’s catwalk zwierven – in 1994 de originele cool girl en campagne-ster van het merk was.

Rosemary Ferguson voor Miu Miu

Nadat ze in de McDonald’s in Oxford Street was gespot door Corinne Day – een legendarische Britse fotografe en een van grondleggers van de grunge-beweging die in slip dresses en met smudged eyeliner op door de jaren negentig flaneerde – werd Ferguson het eerste gezicht van het nieuwe merk van mevrouw Prada na de lancering in 1993. Day legde de ruige brunette vast in korrelig zwart-wit, afwisselend gekleed in een slip onder een leren jas, een babydolljurkje dat nauwelijks zichtbaar is en een netpanty en Mary Janes. In de lente/zomer-campagne van 1994 lag het model op een onopgemaakt bed in een grauwe flat, met een denim hotpants en een effen grijs T-shirt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Als ik naar de foto’s kijk, zie ik mezelf”, zegt het model over waarom ze destijds zo van de foto’s hield, en nu nog steeds. “Corinne kon soms best moeilijk zijn om mee te werken, maar de energie was echt goed. De herfst/winter 1994-campagne ziet er nog steeds heel modern uit. Het was toen heel pittig om het in zwart-wit te doen, om een jongensachtig lichaam in de schijnwerpers te zetten. Het ging over een jonge vrouw vol attitude en het voelde echt goed. Het maakt me nog steeds gelukkig. Ik ben er nog steeds erg trots op”, zegt Ferguson, die bevestigt dat ze nog steeds Miu Miu-stukken van toen in haar kledingkast thuis in Cotswolds heeft hangen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Miu Miu lente/zomer 1994.
©Corinne Day
Miu Miu lente/zomer 1994.

Comeback op de catwalk

Haar vintage garderobe is ongetwijfeld een grote bron van verleiding voor haar dochters – waarvan er al twee in de voetsporen van hun modellenmoeder zijn getreden. Alle drie (Rose is moeder van Elfie, uit een eerdere relatie met Barry Reigate, en van Bliss en Blythe, haar dochters met haar artiestenechtgenoot Jake Chapman) waren behoorlijk onder de indruk toen ze hoorden dat hun moeder in Parijs op de catwalk zou lopen voor een merk waarvan de ballerina’s en glitterbroekjes bovenaan de verlanglijstjes van it-girls staan. “Ze hadden zoiets van: oh mijn god, mam, ga je Miu Miu doen? Dat is zo cool!”, zegt Ferguson lachend. “Jake komt ook naar de show, dat geeft wel aan hoe belangrijk het is.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Miu Miu herfst/winter 1994
©Corinne Day
Miu Miu herfst/winter 1994.

Als ze heel zenuwachtig zou zijn geweest voor haar eerste catwalkoptreden in jaren, dan zou de steun van haar familie haar ongetwijfeld beter hebben laten voelen. “Maar op een bepaalde manier denk ik dat ik nu meer zelfvertrouwen heb. Ik heb veel meer levenservaring – en ik weet een beetje beter hoe ik moet lopen dan toen ik het de eerste keer deed”, zegt ze. “Het is een groot podium om op te stappen. Ik heb al heel lang een heel ander leven geleid. Maar als je een tijdje met mode bezig bent geweest, of je nu nog actief bent of niet, er is altijd veel liefde. En ik wist dat Guido het haar doet voor de show, dus ik sms’te hem gewoon en zei: ik heb je morgen, wees lief!”

Genieten van het moment

Afgezien van de zenuwen vóór de show besloot Ferguson om het beste te maken van de korte terugkeer naar haar oude leven, bestaande uit Eurostar-ritjes, backstage glamour en met champagne gevulde modefeestjes. “Ik geniet echt van het moment”, zegt ze, terwijl ze haar plannen uitlegt om de avond voor de show door te brengen met het bekijken van John Galliano’s nieuwe Maison Margiela-collectie. Deze keer echter niet feesten tot in de vroege uurtjes in Parijs voor Rosemary. “Ik krijg vanavond mijn schoonheidsslaapje, iets wat ik in de jaren negentig niet deed. Toen kon ik ermee wegkomen. Dertig jaar later weet ik het niet meer zo zeker.”

Rosemary Ferguson op de lente/zomer 1995-catwalk van Miu Miu
©Getty Images
Rosemary op de lente/zomer 1995-catwalk van Miu Miu.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.