vrouwelijk-krachtig-sterk-emily-ratajkowski-over-viktor-rolfs-iconische-geur-flowerbomb-243446
©Viktor & Rolf

Emily Ratajkowski (onder haar social mediavrienden beter bekend als EmRata) is actrice, model, bestsellerauteur, podcastmaker en voegt gezicht van Viktor & Rolfs Flowerbomb nu toe aan haar toch al indrukwekkende cv. Vogue sprak haar exclusief over deze nieuwe fase in haar carrière. 

Emily Ratajkowski is het gezicht van Flowerbomb

Waar was je toen je het nieuws hoorde?

“Het duurde even voor ik het verlossende woord kreeg. Eerst was er het moment dat het misschien zou gebeuren, daarna kreeg ik te horen dat het niet zou gebeuren, daarna toch misschien weer wel. Het hoort bij dit vak. Toen de deal uiteindelijk gesloten werd, was ik in New York. Waar ik precies was weet ik niet meer, maar ik was extatisch.”

Waarom hebben Viktor en Rolf voor jou gekozen, denk je?

“Ik heb verschillende verhalen gehoord, maar toen ik met Viktor en Rolf zelf sprak kwam ter sprake dat ze met tradities wilden breken. Traditioneel worden bloemen gezien als vrouwelijk en dat impliceert iets delicaats. Maar vrouwelijkheid kan ook krachtig en sterk zijn. Zo zie ik mezelf ook graag. Vrouwelijk, krachtig en sterk.”

Als ik vraag of je het parfum zelf ook draagt, zeg je natuurlijk ja, maar wat is je eigen relatie met parfum?

“Ha, ik ben het wel gaan dragen sinds ik het gezicht ben, ja. Ik zie het nu een beetje als mijn parfum. Als kind was parfum voor mij het toppunt van volwassenheid en vrouwelijkheid. Als mijn moeder het opspoot wist ik dat ze de deur uitging en dat er een oppas kwam. De lichaamseigen geur van mijn moeder veranderde, zij stapte als ander personage de buitenwereld in. Dat maakte veel indruk op me.”

Je boek My Body, over objectificatie van het vrouwelijk lichaam, maakte veel los in de pers. Hoe heeft het schrijven ervan je leven veranderd?

“Ik voel me meer vervuld en ik voel meer verbondenheid met de wereld waarin ik leef, omdat ik iets heb gemaakt waarop ik trots ben. Door het maken van mijn podcast voel ik bijvoorbeeld ook meer connectie met mijn fans. Het gaat niet over hoe ik eruitzie, maar over de conceptuele ideeën en gedachten die ik heb. Ik sta nu meer als eigen persoon in de wereld, niet als het idee dat een regisseur of fotograaf van mij heeft.”

Lees het volledige interview met Emily Ratajkowski in het nieuwe maartnummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.