de-beste-solid-shampoos-voor-verschillende-haartypes-getest-door-vogue-227166
©Arran & Jules, Vogue Nederland, oktober 2022

We geven toe: solid shampoo of shampoo bars – oftewel: shampoo in vaste zeepvorm – is even wennen. Veel mensen zijn gewend aan een fles shampoo, bijvoorbeeld deze zilvershampoos, om je haar schoon te houden en te verzorgen. Maar guess what? In flessen shampoo zit veel water, om het zeepproduct vloeibaar te maken. Daarnaast is de verpakking zelf vaak van plastic – en omdat er zoveel water in zit, is de fles snel op, wat nóg meer plastic afval betekent. Mede daarom wint solid shampoo aan terrein.

Vogue testte een paar opties voor verschillende haartypes. Hier zetten we onze bevindingen op een rij. (En als je geen zin hebt om je haar te wassen, gebruik je gewoon deze truc van Bella Hadid.)

Solid shampoo getest

Rowse: The Great Repair

Head of Content Lisa: “Mijn haarbos is lang, dik, droog en van nature krullend. Over nieuwe shampoos ben ik vaak sceptisch, omdat veel soorten mijn haar nog meer uitdrogen. Daarom kies ik vaak voor vloeibare shampoo, speciaal voor beschadigd en gekleurd haar – ik heb ook nog eens highlights. In het verleden had ik niet per se goede ervaringen met solid shampoo, omdat het mijn lokken vaak nog stroever maakt. Maar deze shampoo bar van Rowse van webwinkel By Rogue heeft me aangenaam verrast. Er zitten voedende oliën in en shea-boter, waardoor het mijn haar behoorlijk zacht houdt. Daarna gebruik ik wel nog conditioner, want eerlijk is eerlijk: anders is het niet uit te borstelen. Nog een pluspunt: de bar gaat lang mee.”

Rowse Great Repair
©Rowse via Rogue

The Great Repair, €17

Shea Moisture: Jamaican Black Castor Oil Betonite Clay

Digital editor Susan: “What a girl wants: een shampoo bar met als belangrijkste ingrediënt Jamaicaanse zwarte castorolie. Wie afrohaar heeft en naar een sterke en stralende bos haar verlangt, hoeft niet verder te kijken dan deze shampoo bar van Shea Moisture. Gezien alle producten die je gebruikt voor kroeshaar om uitdroging te voorkomen (haarolie, leave-in-conditioner, detangeling spray…), is het ideaal dat dit product van Shea Moisure ervoor zorgt dat je haar en hoofdhuid in balans blijven. Laat het sop goed intrekken en masseer daarna met je vingers over je hoofdhuid. Spoel alles goed af met lauw water.”

shea moisture
©Voordeeldrogist

Jamaican Black Castor Oil Betonite Clay, €9,99

Lush: Soak and Float 

Digital editor Marjolein: “Ik heb fijn, steil haar. Zonder enige ervaring met solid shampoos probeerde ik de Soak and Float bar van Lush, die mijn geïrriteerde hoofdhuid belooft te kalmeren. De eerste indruk is goed: hij schuimt flink, ruikt lekker en maakt mijn haar net zo grondig schoon als mijn vorige, vloeibare shampoo. Na een paar weken lijkt zelfs mijn hoofdhuid iets rustiger te zijn geworden (hoewel dat ook kan komen doordat ik niet meer zoveel met mijn hoofd in de brandende zon zit). Anyhow, ik ben positief verrast en wil mijn experiment nog graag even voortzetten.”

Soak and float shampoo bar Lush
©Lush

Soak and Float, €11,50

Sabon: Delicate Jasmine

Head of Content Lisa: “Deze shampoo geeft echt een ouderwets gevoel – op een goede manier. Het is een zeepje zoals je dat kent van vroeger, met dito delicate geur. Bloemig, schoon en uiteraard zepig, dankzij de jasmijn. Er zitten twee soorten plantaardige oliën in: arganolie uit Marokko en camelina-olie uit Frankrijk. Die zorgen ervoor dat het haar niet te droog wordt. Ook fijn: de shampoo bar schuimt lekker. Zelf veegde ik hem direct over het haar, zodat er genoeg product op mijn lokken kwam. Ik weet dat anderen de zeep juist tussen de handen wrijven en dan dat schuim op het haar aanbrengen, dat is ook een manier. Juist omdat mijn dikke haar veel product nodig heeft en ik niet wil dat er shampoo achterblijft, spoel ik mijn haar na met deze granaatappelazijn. Ook voor extra glans.”

Sabon solid shampoo
©Sabon

Delicate Jasmine, €18