de-poppenlook-is-de-beautytrend-die-momenteel-de-catwalks-domineert-295893
©Corey Teynold

Het regende poppenlooks op de herfst/winter 2024-catwalks. Misschien te danken aan Barbie, die nog maar kort geleden het witte doek en de straten veroverde, of misschien Ryan Murphy’s dramaserie Feud waarin ‘the doll’ – oftewel de glamoureuze vrouw uit vervlogen tijden – een glansrijke rol speelt. Maar zeker is dat de poppenlook het jaar 2024 strak in de houdgreep heeft. Goed nieuws voor liefhebbers van schoonheid, want de hype zegt óók dat het helemaal oké is om je meest fantastische zelf te zijn.

Perfect-plus

Op de catwalk vertaalde de trend zich naar surreële perfectie in de vorm van strak gelakte nagels, groter dan grote haarstijlen en make-up waar Nikki Tutorials een puntje aan kan zuigen; uiteraard feilloos aangebracht. Bovenstaand wil overigens niet zeggen dat je zonder make-up geen doll kunt zijn. Waar the doll in haar oorsprong voor staat, is namelijk persoonlijke perfectie. Ongrijpbare schoonheid waarnaar je blijft kijken om telkens weer iets nieuws te ontdekken. Waarvan – eerlijk is eerlijk – de ene vrouw het liefst heel hard wegloopt (poppen rennen niet), maar die de andere vrouw gretig omarmt omdat ze zich er graag mee identificeert. Tot welke categorie je ook behoort: neem het allemaal niet te serieus en speel er een beetje mee.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Enorme wimpers en volumineus haar

Op de catwalk van Marc Jacobs was het make-upartiest Diane Kendal die de doll tot leven bracht. Jacobs liet zich voor de look inspireren door living doll van het eerste uur: Diana Ross, de jaren zestig-versie welteverstaan. En dat betekent mascara, heel veel lagen glanzende mascara (L’Oréal Telescopic Lift Mascara is een absolute aanrader). Zowel op de bovenste als op de onderste wimperlijn aanbrengen voor die popachtige blik in de ogen. Kom je wimpers tekort, dan zijn er altijd nog nepperds (bijvoorbeeld van Eylure of LashAddict).

Brits designer Christian Cowan liet zich voor zijn doll dan weer inspireren door de Upper East Side-vrouw, en dat oogt als gigantisch veel volume in het haar (hallo Balmain Texturizing Volume Spray) en strak glanzende huidjes, ongeacht de leeftijd van de modellen. 

Margiela’s porseleinen poppenlook

Maar het was make-upmeester Pat McGrath die dit seizoen de poppenkroon spande met haar poppenversie voor Maison Margiela. McGraths porcelain doll-make-uplook ging subiet viral en Margiela was het enige waarover iedereen nog sprak.

De Nederlandse make-upartiest Naïma Bremer mocht hier getuige van zijn en zegt over de draagbaarheid van de look: “Nee, je gaat misschien niet zo de straat op. Maar deze trend nodigt wel uit tot experimenteren met make-up. Het simpelste wat je kunt doen om je de poppenlook eigen te maken is experimenteren met blush. Ga voor een glowy blush waarin veel glans zit (Pat McGrath Labs, Divine Blush: Legendary Glow Balm). Wil je je gezicht wat smaller laten lijken? Breng dan de blush hoog op het jukbeen aan. Liever een wat speelser of jeugdiger look? Breng de blush dan aan op de appeltjes van je wangen. Je maakt de poppenlook eigen door het accent voornamelijk op de ogen en wangen te leggen.”

Lees het volledige artikel in het meinummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

De poppenlook bij Maison Margiela
©Maison Margiela
Maison Margiela
Backstage bij Marc Jacobs herfst/winter 2024
©Corey Teynold
Marc Jacobs
De poppenlook bij Christian Cowan
©Spotlight
Christian Cowan