de-kournikova-vlecht-is-het-makkelijkste-kapsel-dat-je-deze-zomer-wil-proberen-295850
©Getty Images

Of het nu gaat om de haarbanden van David Beckham of de knot van turnster Simone Biles: er is genoeg haarinspiratie te halen uit de sportwereld. Met de Olympische Spelen van 2024 in aantocht en onze huidige obsessie met alles wat met tennis te maken heeft (met dank aan de nieuwe Challengers-film), duiken we in foto’s van spelers van vroeger voor onze volgende favoriete haarstijl. En zo komt het dat de Kournikova-vlecht – de iconische vlecht van voormalig tennisprof Anna Kournikova die zo’n twintig jaar geleden een vaste waarde was op de tennisbaan – een opleving heeft.

De Kournikova-vlecht

De Russische tennisser, die eind jaren negentig en begin van de zeroes de tenniswereld domineerde, speelde regelmatig met haar geblondeerde haar in een staartvlecht. Vaak gedragen met een zonneklep – een tenniskampioen heeft tenslotte zonbescherming nodig – en precies de juiste hoeveelheid textuur, was Kournikova’s kenmerkende vlecht zowel functioneel (het hield haar lange haar in bedwang en uit haar gezicht) als chic.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Anna Kournikova op de tennisbaan
©Getty Images

Zo chic blijkbaar dat kappers voorspellen dat het een van de grootste haartrends van de zomer wordt. “Een vlecht als deze is vrij minimaal en voelt niet te gekunsteld aan”, zegt haarstylist Luke Hersheson. “De slicked-back look voelt zomers aan, werkt bij bijna iedereen en is een makkelijke look om te creëren.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zendaya – en haar haarstylist Ursula Stephen – probeerden de look uit tijdens de première van Challengers in Londen (het kwam haar garderobe met tennisthema alleen maar ten goede). Zendaya’s ultralange vlecht werd aan de basis vastgezet met een sportieve witte strik. Een gevlochten kapsel als dit werkt vooral goed als het haar bestaat uit verschillende tinten, omdat deze dimensie toevoegen en uiteindelijk de vlecht laten knallen.

Hoe creëer je de look?

“Het eerste wat je moet doen, is het haar in een paardenstaart binden – gebruik veel van onze Almost Everything Cream want je wil dat het haar er op het randje van nat uitziet en mooi en schoon is”, legt Hersheson uit. “Gebruik een tandenborstel om eventuele babyhaartjes aan de voorkant van de haarlijn glad te strijken.” Zorg ervoor dat je het haar zo hoog mogelijk op je hoofd vastzet.

Als je van nature geen lang of dik haar hebt, kun je volgens Hersheson het best een paardenstaartstukje kopen zoals de Super Sleek Invisi Pony van Beauty Works. “Ze worden geleverd met een elastische basis die je over de paardenstaart wikkelt en vastzet. Je kunt dan gewoon een vlecht helemaal naar beneden maken”, zegt hij. Hersheson voegt eraan toe dat je het best een kleur kunt kiezen die iets donkerder is dan je eigen haar, zodat het er natuurlijker uitziet. “Vervolgens kun je de basis van de paardenstaart verhullen door een beetje stof te gebruiken, of een haarstrik, zoals Zendaya’s haarstylist deed met een lint.”

Of je nu op weg bent naar het strand, een zwembaddag, een feestje of een work-out: de Kournikova-vlecht is vrijwel altijd geschikt. Kortom, het ideale kapsel voor de komende zomermaanden.

Zendaya met een Kournikova-vlecht
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.