vogue-nederland-viert-vrijheid-en-verbinding-met-gloednieuw-unhate-issue-292806
©Kate Bellm, Vogue Nederland, mei 2024

We leven in een tijd waarin verbinding belangrijker is dan ooit. Het uitgelezen moment voor Vogue Nederland om een Unhate Issue uit te brengen, een nummer dat gewijd is aan bruggen bouwen, het belang van vrijheid en het creëren van een mooiere wereld.

Vogue’s Unhate Issue

Daarvoor gingen we onder meer in gesprek met zes eigenzinnige makers van Nederlandse bodem: actrice en regisseur Rosa Stil, chef, columnist en ondernemer Samuel Levie, acteur en filmmaker Thorn de Vries, rapper, dichter en creatief directeur Akwasi Owusu Ansah, presentator, actrice en muzikant Dzifa Kusenuh en spoken word-artiest Zaïre Krieger. Of ze nu verenigen of juist verdelen door wie ze zijn en wat ze doen: hun intentie is goed en ze blijven zich uitspreken. Ook als dat voor wrijving zorgt. “De bedreigingen waren alleen maar brandstof om de haat te veranderen in iets moois”, aldus Krieger.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Twee mensen die ook geen blad voor de mond nemen, zijn Lale Gül en Raoul Heertje. In Vogue’s Unhate Issue gaan de schrijver en de stand-upcomedian met elkaar in gesprek over hun overeenkomsten en verschillen in achtergrond, overtuiging en engagement.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zaïre Krieger in Vogue's meinummer
©Zoe Karrsen, Vogue Nederland, mei 2024

Transformers

In dit nummer staan ook ander soort makers centraal: modemakers, uiteraard. Nooit eerder waren er zo veel vrouwelijke modeontwerpers als nu – wat de vraag extra relevant maakt waarom ze soms toch nog moeten vechten voor hun plek onder de zon. Van Chanels Virginie Viard tot opkomende designer Anna October: Vogue zet een aantal vrouwelijke ontwerpers in de spotlights, die hun stempel op het modelandschap hebben gedrukt. En die stuk voor stuk een bijdrage leveren aan de manier waarop we ons kleden en hoe dat in de loop van de tijd verandert.

Die transformerende kracht hebben we ook tijdens de afgelopen modeseizoenen gezien. Zo pleitten ontwerpers eerst nog voor grungy, vuig en vintage, terwijl er voor de lente een ommekeer zichtbaar is met witte, flowy en feeërieke ontwerpen. Modejournalist Alja Bakker vraagt zich af: hoe blijf je jezelf in zo’n constant veranderende modemachine?

Vrijheid

Verder in dit Unhate Issue: modeseries die een en al vrijheid uitstralen. Neem bijvoorbeeld de This ain’t Texas-serie van modefotograaf Kate Bellm met model Stella Lucia, die in een compleet nieuw soort cowgirl met een glam western-vibe verandert. Denk aan shorts met superstoere laarzen of een oversized denim cargobroek met glittertop en satijnen pumps. De beelden zijn een ode aan vrouwelijkheid en doen verlangen naar de ultieme roadtrip.

Dit en nog veel meer vind je in het Unhate Issue, het nieuwe meinummer van Vogue Nederland, dat vanaf 18 april in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Beeld uit het Unhate Issue van Vogue Nederland
©Kate Bellm, Vogue Nederland, mei 2024