de-meest-effectieve-manieren-om-natuurlijke-haargroei-te-stimuleren-261270
©JOUKE BOS, VOGUE NEDERLAND, JULI/AUGUSTUS 2023

Haaruitval kan een grote zorg zijn, vooral voor mensen met afrohaar. De zoektocht naar effectieve oplossingen voor het stimuleren van natuurlijke haargroei blijft dus doorgaan. Hoe ijdel het soms ook lijkt, door alle emoties die verbonden zijn aan haar en wat we als mooi beschouwen, kan haaruitval of achterblijvende haargroei een ramp zijn.

Problemen met haargroei

Hoe bevredigend het ook is om je haar gezond te houden en te laten groeien, kan het ook moeilijk zijn. Er zijn talloze producten op de markt die de zon, de maan en de sterren beloven, maar er vaak niet in slagen om de groei van één follikel te bevorderen. En het is maar al te gemakkelijk om het dan maar gewoon op te geven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Uit het Texture Gap Report van Carra, opgericht door textuurexpert Winnie Awa, blijkt dat ‘hoe meer textuur, hoe groter de kans op meerdere problemen. Zestig procent van mensen met type 4-haar heeft meerdere problemen, vergeleken met vijfendertig procent van type 2.’ In het rapport staat ook dat ’twee van de drie consumenten met type 4-haar worstelen met droogheid en trage groei’ en meer dan twee keer zoveel kans hebben op haarbreuk. (Alles over de verschillende haartypen en krullen lees je hier.)

Als iemand met type 4b-haar die worstelde met haaruitval, vond ik het tijd om uit te zoeken wat echt werkt en wat niet. Nu ik mijn haargroeireis weer heb opgepakt, wilde ik het van experts zelf horen. Vier professionals vertellen hoe je haaruitval kunt voorkomen en haargroei kunt stimuleren.

Wat veroorzaakt achterblijvende haargroei?

Beschadiging door styling

Het is cruciaal om je bewust te zijn van de negatieve effecten van agressieve styling. “Van strakke knotten en ontklitten met kracht tot vlechten die zo strak zitten dat je je gezicht niet kunt bewegen”, somt Charlotte Mensah, haarstylist en bedenker van Manketti Hair Oil, op. “Houd het simpel!” Als je haargroei lijkt te stagneren, bewerk je jouw haar misschien een beetje te veel. Mensah stelt eenvoudige stijlen voor om de druk op het haar en de randen weg te nemen. “Begin met twists met twee lokken en beschermende stijlen die je een paar keer per week kunt dragen”, zegt ze.

Cyndia Harvey, oprichter van This Hair of Mine, is het ermee eens dat overmatige styling met hitte of chemische behandelingen vaak de oorzaak zijn van beschadiging en breuk. “Daarnaast kunnen alledaagse stressfactoren en omgevingsfactoren, samen met agressieve reinigingsmiddelen en productopbouw, het delicate microbioom van de hoofdhuid verstoren en de haargroei belemmeren”, vervolgt ze. “In ernstigere gevallen kunnen deze onbalans en ontstekingen zelfs leiden tot haaruitval.”

Interne factoren

Hoewel externe factoren kunnen bijdragen aan haaruitval of hoofdhuidaandoeningen zoals roos of schimmelinfecties kunnen verergeren, zijn er ook een aantal interne en genetische factoren waar we rekening mee moeten houden. “Hormonale onbalans, chronische stress en psychologisch trauma kunnen het natuurlijke groeiproces ook belemmeren”, zegt Mensah. Een “gezonde geest”, zoals Mensah het noemt, is naast geduld de sleutel tot het behalen van de beste resultaten. Harvey: “Uiteindelijk zijn consistentie, geduld en een goede gezondheid de belangrijkste factoren om een gezonde haargroei te bevorderen.”

“Elk type alopecia heeft zijn eigen specifieke oorzaak, symptomen en behandeling”, zegt Ebuni Ajiduah, natuurlijk haarstylist en auteur van The Healthy Hair Handbook. “Een veelvoorkomende vorm is telogene effluvium, toegenomen uitval. Dit kan het gevolg zijn van weersveranderingen, ziekte, stress, zwangerschap of iets anders waardoor het lichaam uit balans raakt. Andere soorten alopecia kunnen te maken hebben met het immuunsysteem en genetica of een combinatie van al het bovenstaande.”

Uitdroging en tekorten

“Uitdroging is een belangrijke factor bij achterblijvende haargroei”, deelt hairstylist en -specialist Mars Wolf, die ook wijst op de mogelijke gevolgen van het gebruik van bepaalde medicijnen of vitamine- of mineralentekorten.

Hoe kun je natuurlijke haargroei stimuleren?

Juiste diagnose

Het eerste en belangrijkste is om vast te stellen waarom het haar niet groeit. “Het stellen van de juiste diagnose voor haaruitval is de belangrijkste stap in het terug laten groeien van haar”, zegt Ajiduah. “Het bezoeken van een professional die cultureel gevoelig is, kan een verkeerde diagnose voorkomen en helpen om het behandelingsplan geschikter te maken.”

Juiste haarverzorging

Een goede haarverzorging is ook cruciaal bij het stimuleren van natuurlijke haargroei. “Het gebruik van zachte haarverzorgingsproducten die geschikt zijn voor je haartype en opletten bij het ontklitten zijn belangrijk”, zegt Harvey. “Het is ook belangrijk om de hoofdhuid schoon en gezond te houden door deze regelmatig te reinigen om productophopingen, overtollige oliën en vuil te verwijderen.”

“Een hoofdhuidmassage is een geweldige manier om haargroei te stimuleren”, aldus Mensah. “Masseer een paar avonden per week een paar druppels haarolie in je haar – in mijn geval de Charlotte Mensah Manketti Hair Oil. Dit stimuleert de doorbloeding, brengt meer zuurstof naar de follikels en bevordert de haargroei.”

Een uitgebalanceerd dieet

De experts zijn het unaniem eens over de invloed van voeding op haargroei. “Er is iets dat we allemaal over het hoofd lijken te zien, en dat is voeding”, zegt Mensah. “Het verbaast me nog steeds hoeveel mensen hun dieet verwaarlozen. Een gezond en evenwichtig dieet heeft veel voordelen – niet alleen mooi haar. Dit is een goede plek om te beginnen. Haargroei vereist namelijk een gezonde hoofdhuid, een gezond lichaam en gezonde haargewoonten om zo effectief mogelijk te werken.”

Harvey sluit zich hierbij aan: “In de eerste plaats is een evenwichtig en voedzaam dieet essentieel. Het eten van een verscheidenheid aan fruit, groenten, magere proteïnen, volle granen en gezonde vetten zorgt voor de nodige vitaminen, mineralen en proteïnen voor gezond haar.”

Supplementen

“Kies voor supplementen zoals biotine, foliumzuur en vitamine D, maar raadpleeg eerst je arts”, zegt Wolf. “Visolie is ook geweldig voor het bevorderen van haargroei, en zink, omdat het haaruitval helpt verminderen.”

Wat als het stimuleren van haargroei niet werkt?

Als je merkt dat je haar dunner wordt, vooral als zwarte vrouw, heb je misschien tractie alopecia (een aandoening die wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk straktrekken van het haar). De manier om dit te behandelen is van stijl te veranderen en topische stimulerende middelen te gebruiken, of uiteindelijk een haartransplantatie te ondergaan.

“Als je alle bovenstaande dingen hebt geprobeerd en je ziet nog steeds niet veel verbetering, dan zou ik aanraden om te overwegen een haartransplantatie te laten doen”, zegt Wolf. “Voordat je deze beslissing neemt, zou ik met verschillende professionals en dermatologen praten om er zeker van te zijn dat het veilig voor je is. Zoals bij de meeste procedures zijn er gezondheidsrisico’s waar je voorzichtig mee moet zijn. Het kan zijn dat je zelfs na een haartransplantatie nog last hebt van haaruitval.”

Volgens Ajiduah kunnen mensen die kiezen voor een haartransplantatie meestal binnen drie tot zes maanden resultaat verwachten. Maar, voegt ze eraan toe, geen nieuws is goed nieuws. “Als het verlies hetzelfde is gebleven, of in ieder geval niet erger is geworden, kan dit een teken zijn dat het werkt”, zegt ze. Natuurlijk brengt een haartransplantatie een aanzienlijke financiële uitgave plus hersteltijd met zich mee. Het is essentieel om een professional te raadplegen voordat je deze behandeling ondergaat. “Chirurgie is misschien niet voor iedereen de beste optie en een goede arts zal je wijzen op andere behandelingsmogelijkheden”, zegt Ajiduah. “Als je een transplantatie overweegt, kun je het beste een chirurg kiezen die lid is van een professionele organisatie.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.