brad-pitt-onthult-zijn-genderneutrale-skincarelijn-exclusief-aan-vogue-224460
©ANP

Brad Pitt heeft de memo over beautytutorials niet gekregen. We zijn nu 25 minuten bezig met een exclusief interview met de acteur, producent, filantroop, wijnproducent en nieuwbakken oprichter van een skincarelijn. De locatie is Château Miraval, het uitgestrekte landgoed inclusief wijngaard in Zuid-Frankrijk dat Pitt kocht met ex-vrouw Angelina Jolie. Na een paar snelle vragen komen we bij het onvermijdelijke onderdeel van elk interview met een oprichter van een skincaremerk. “Wat is je routine? Kunnen we een productdemonstratie krijgen?”

Pitt aarzelt en lacht. “Dat doe ik niet!”

“Misschien gewoon vertellen hoe je routine is veranderd?”, stel ik voor aan de Academy Award-winnaar, in de hoop dat hij warmloopt voor het idee gezichtscrèmes aan te brengen terwijl hij gefilmd wordt.

“Ik zou niet weten hoe dat moet, tenzij het een komedie is”, zegt Pitt lachend. “Sandy (Sandra Bullock) en ik hebben ooit geprobeerd een idee te ontwikkelen van een man en een vrouw die de meest succesvolle verkopers van skincareproducten waren. We gaan scheiden, haten elkaar en nemen het tegen elkaar op… Verder zijn we niet gekomen.”

Brad Pitt lanceert skincarelijn Le Domaine

Die Pitt-Bullock romcom kwam er helaas niet, wél geeft de 58-jarige acteur ons Le Domaine. Een genderneutrale huidverzorgingslijn die hij ontwikkelde in samenwerking met de Perrin-familie, beroemde Château Beaucastel-wijnboeren die ook Pitts partners zijn in de Château Miraval Côtes de Provence Rose.

Hoewel hij er bewust voor heeft gekozen niet het ‘gezicht’ van Le Domaine te worden (er komen geen campagneportretten, geen Brad op TikTok en heel weinig interviews na deze), is Pitt zo hands-on als maar kan met het concept en de ontwikkeling ervan, gebaseerd op de werking van antioxidanten in druiven.

Le Domaine heeft de wetenschap op zijn eigen manier benaderd door een van ’s werelds meest vooraanstaande specialisten op het gebied van wijn en menselijke gezondheid aan te stellen: Pierre-Louis Teissedre. Hij bepaalde welke dertien druivenrassen die de familie Perrin op hun landgoederen in de Provence verbouwt, de meest antioxiderende eigenschappen hebben.

Le Domaine skincarelijn
©Le Domaine

We spraken Pitt over zijn “kleine, eenvoudige regime”, hoe Gwyneth Paltrow zijn vroege skincaregewoontes beïnvloedde en waarom zelfliefde misschien wel het beste geheim is om gezond ouder te worden.

Hoe is Le Domaine tot stand gekomen?

“We praten er al zo lang over dat ik me niet meer herinner hoe het oorspronkelijk begon. Ik herinner me dat ik las over de gezondheidseigenschappen van druivenschillen. Het oorspronkelijke idee ligt echt bij deze plek in Zuid-Frankrijk. Het is gewoon doordrenkt van creativiteit en zo vruchtbaar. We maken hier olijfolie, truffels en honing. Vrij uitzonderlijk.”

En moest huidverzorging deel uitmaken van deze creativiteit? Heb je al die tijd stiekem gedacht: ‘Ik moet een huidverzorgingsmerk hebben?’

“Nee, en eerlijk gezegd hadden we het niet gedaan als we niet dachten dat het iets goeds was, iets origineels, iets dat werkte. Ik krijg de hele tijd dingen toegestuurd en… ugh. Het is allemaal hetzelfde voor mij. Maar dit laatste jaar hebben we Le Domaine getest en ik was echt verrast door de resultaten. Dat maakte het de moeite waard om door te gaan.”

Heb je altijd een goede skincareroutine gehad?

[Zeer lange pauze]. “Nee.”

Ik was er zo zeker van dat je ja zou zeggen, je ziet er zo verzorgd uit.

“Nou, als ik verzorgd word, heb ik wel een goede huidverzorgingsroutine. Ik wil het gewoon simpel houden, snap je? Dat gezegd hebbende, eigenlijk ben ik best grondig nu. Ik ben in vorm gebracht door mijn lieve visagiste en vriendin Jean Black. Ze is heel bijzonder. Als we aan een film werken, houdt ze me gezond. Dan zegt ze bijvoorbeeld ‘probeer dit’ en ‘probeer dat’.”

Je ziet eruit alsof je een geweldige huid hebt. Ik kan me niet voorstellen dat er veel voor nodig is.

“Nee, niet echt. Ik heb mijn eigen kleine, eenvoudige regime.”

Wat vind je van zakelijke ondernemingen van filmsterren in het algemeen?

“Toen ik begon, leek het om een of andere reden beschamend om een commercial te doen. Je werd een sell-out genoemd. Dat is nu veranderd. Het is spannend om andere kanten van je creativiteit te verkennen. Ik vind het geweldig wat Gwyneth Paltrow heeft gedaan met Goop. Een heel imperium heeft ze opgebouwd. Ze heeft dat altijd in zich gehad en het is een heerlijke creatieve uitlaatklep voor haar geweest. Nu ik erover nadenk, was zij misschien wel de eerste die me zover kreeg om mijn gezicht twee keer per dag te wassen…”

Welke druk heb je gevoeld rond het ouder worden in de filmwereld?

“Ik wil niet weglopen voor ouder worden. Daar kunnen we niet aan ontsnappen. Ik zou graag zien dat onze cultuur het wat meer omarmt en er in die termen over praat. Waar we het bij de oprichting van Le Domaine over hadden, was ‘anti-aging’. Dat is belachelijk, een sprookje. Wat echt is, is je huid op een gezonde manier behandelen. Dát geeft je een beter gevoel. Ik groeide op met een plattelandsmentaliteit, één keer per dag zeep gebruiken en dat was het. Als we leren van onszelf te houden en onszelf wat beter behandelen, heeft dat langdurige voordelen. Ouder worden op een gezonde manier.”

Hoe en waarom is het belangrijk dat Le Domaine genderneutraal is?

“Ik geloof in zoveel mogelijk inclusief zijn. En dat wij mannen hulp nodig hebben om te begrijpen hoe we onze huid beter kunnen behandelen. De geur is neutraal, fris en subtiel. Ik ben iemand die van hotelkamer verandert als ik de cologne ruik van de vorige gast. Houd het subtiel. Voor geuren, bedoel ik dan.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

“Hoe ouder ik word, hoe meer ik nadenk over levenskwaliteit en tijdsbesteding. Ik denk dat veel mensen daar na de lockdown mee bezig zijn. Hoe besteden we onze tijd? Waarom malen we zoveel? Waar wijden we ons leven aan? Ik denk dat familie en vrienden uiteindelijk het enige is dat telt.”

Le Domaine skincarelijn
©Le Domaine

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK. Dit is een ingekorte versie.