new-year-better-skin-5-simpele-manieren-om-je-huid-te-verbeteren-281359
©Lemmie van den Berg, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Als de koude en druilerige januaridagen ervoor zorgen dat je er een paar tinten grijzer uitziet (en je je ook zo voelt), lijkt het misschien een onmogelijke taak om snel weer een beetje te stralen. Maar goed nieuws: dat is het niet. Hier is Vogue’s gids om je huid – en daarmee je glow – te verbeteren, mét minimale inspanning.

Simpele manieren om je huid te verbeteren

Geef prioriteit aan de gezondheid van je darmen

Hoewel we ons tegenwoordig allemaal meer bewust zijn van het belang van onze darmgezondheid, lijkt 2024 het jaar te worden waarin het onderhouden ervan mainstream wordt. Hoewel je een slechte darmgezondheid misschien associeert met een opgeblazen gevoel en ongemakken met de spijsvertering, zijn een slechte huid en verhoogde ontstekingen ook indicatoren die aangeven dat niet alles in orde is. Dat is te danken aan de zogeheten ‘gut-skin axis‘, een verbinding tussen de darmen en de huid, en het feit dat 70 procent van het immuunsysteem in de darmen ligt. Met andere woorden, de gezondheid van de twee is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Om ervoor te zorgen dat beide naar behoren functioneren, zet dan je koelkast vol met darmvriendelijke voedingsmiddelen zoals miso, kefir en zuurkool – vol probiotica die bijdragen aan een goede darmgezondheid. Om de goede bacteriën te voeden heb je ook veel prebiotica nodig, wat betekent dat je uien, bananen, haver en appels aan je dieet zou moeten toevoegen.

Terug naar de basis

Als je last van een doffe huid hebt, is het verleidelijk om meer producten aan je skincareroutine toe te voegen. Maar in plaats van je routine ingewikkelder te maken, kun je beter teruggaan naar de basis en je huid goed reinigen en exfoliëren. Reinigen lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede reiniging van ongeveer twee minuten (en een tweede ronde daarna als je dat voor elkaar krijgt) is cruciaal als je alles eraf wil halen en een brandschone basis wil hebben waarop je huidverzorging kan inwerken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De voorkeur voor textuur is persoonlijk, maar reinigingsbalsems worden over het algemeen geprezen om hun compatibiliteit met de meeste huidtypes en hun vermogen om in de huid te smelten en alle sporen van vuil, vervuiling, make-up en zweet te verwijderen.

Als je je huid weer wil laten stralen, is exfoliëren van het grootste belang om de ophoping van dode huid die dofheid veroorzaakt te verwijderen, verstopte poriën vrij te maken en puistjes op afstand te houden. Gebruik tussen de één en drie keer per week een exfoliant, afhankelijk van je huidtype en huidproblemen. Kies daarbij voor een chemische exfoliant die niet schuurt en snel wordt opgenomen, wat betekent dat je het product makkelijk in een bestaande routine kunt integreren.

Positief denken

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar de kracht van positief denken kan een rol spelen bij het verbeteren van je huid. Volgens een onderzoek dat zich richtte op een groep patiënten met huidaandoeningen zoals acne en eczeem, hielpen mindfulnessinterventies niet alleen bij het verminderen van sociale angst, maar ook bij een zichtbare verbetering van bijvoorbeeld de ernst van psoriasis. Positief denken in stressvolle tijden kan ook helpen om de niveaus van stresshormonen als cortisol te verlagen, die bij overmatige afscheiding ontstekingen en een verslechtering van de huidgezondheid kan veroorzaken.

In plaats van je te richten op wat allemaal slecht is voor je huid, kun je beter een mildere houding aannemen ten opzichte van je huidgezondheid en deze zien als een work in progress. Naast een positieve benadering is het van vitaal belang om realistische doelen te stellen en te beseffen dat veranderingen tijd nodig hebben.

Eet goed

Het is zeer waarschijnlijk dat je de hele feestperiode niet veel hebt nagedacht over wat je eet, maar nu is het tijd om je beter te concentreren als je wil dat je huid weer gaat stralen. Dingen die je deze maand moet inslaan zijn onder meer veel bladgroenten, die vitamine C (voor het versterken en verhelderen van je huid) en vitamine K (voor het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van donkere kringen) bevatten.

Ook voldoende proteïnen in je dieet is essentieel voor een gezonde, soepele en stralende huid. Naast hulp bij weefselherstel en -opbouw bevatten eiwitrijke kip, rundvlees en eieren belangrijke aminozuren die bijdragen aan een goede collageensynthese. Als vette vis zoals zalm en makreel je favoriete eiwitbron is, dan is dat des te beter, omdat ze boordevol omega-3 vetzuren zitten die de huid soepel houden en ontstekingen tegengaan.

Bewust hydrateren

In deze tijd van het jaar is het heel goed mogelijk dat overmatig alcoholgebruik bijdraagt aan de bleke en doffe teint die je in de spiegel ziet. Alcohol droogt niet alleen erg uit, maar verhoogt ook ontstekingen en roodheid. Dit alles betekent dat het belangrijker dan ooit is om ervoor te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Als je te veel gedronken hebt, kan het de moeite waard zijn om elektrolyten (een mix van water en essentiële mineralen zoals calcium en kalium) toe te voegen aan je ochtendroutine. Hoewel experts niet adviseren ze dagelijks te drinken, komen ze wel van pas als de huid erg uitgedroogd is, omdat ze de absorptie van water bevorderen waardoor de huid het beter kan vasthouden. Ze vervangen ook het zout en kalium dat je verliest door alcohol en helpen de vochtbalans op peil te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.