de-porien-in-je-gezicht-verkleinen-een-dermatoloog-geeft-tips-277623
©Marie Wynants, Vogue Nederland, december 2023

Hoe kun je de zichtbaarheid van poriën in je gezicht verminderen? Wie zich dat afvraagt, wordt vaak overspoeld door desinformatie en misvattingen. Wat goed is om te weten, is dat je je poriën niet volledig kunt ‘verwijderen’, omdat ze een cruciale rol spelen bij het optimaal functioneren van de huid. Er zijn echter wél effectieve methoden om de zichtbaarheid ervan te minimaliseren. Met deze tips van een dermatoloog kun je de poriën in je gezicht verkleinen.

Wat zijn poriën?

“Poriën zijn natuurlijke openingen in je huid die overal op je gezicht en lichaam te vinden zijn”, legt dr. Rashmi Shetty, oprichter van Ra Skin & Aesthetics, uit. Deze openingen hebben verschillende functies: ze reguleren talg, om de huid op natuurlijke wijze te smeren, en laten zweet los. Sommige factoren kunnen je poriën echter groter later lijken dan je wellicht wenst.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Genetica en etniciteit spelen een rol in de structuur van de huid en de niveaus van collageen en elastine. Vaak worden grotere poriën geassocieerd met een vette huid, omdat overtollige olie zich kan ophopen en de poriën kan uitrekken, waardoor ze groter lijken. Een andere factor is veroudering, omdat een afname van de productie van collageen en elastine kan leiden tot verslapping van de huid en grotere poriën. Tot slot kunnen hoge vochtigheidsniveaus de olie in je huid doen stollen en poriën verharden, waardoor deze zichtbaarder worden.

Hoe kun je poriën verkleinen?

Hoewel je de grootte van je poriën feitelijk niet kan verkleinen, kun je wel de zichtbaarheid ervan verminderen. De grootte van je poriën heb je volgens dr. Shetty bovendien zelf in de hand; bepaalde alledaagse gewoonten dragen bij aan het groter worden van je poriën. Wat kun je doen – én dus beter laten – om de poriën in je gezicht kleiner te doen laten lijken? De dermatoloog geeft tips.

Niet te veel exfoliëren

Exfoliëren is belangrijk, maar te veel kan natuurlijke oliën wegnemen, resulterend in een verhoogde olieproductie en mogelijk grotere poriën. Ga liever voor een regelmatige, maar zachte exfoliatieroutine.

Doe altijd zonnebrand op

Zonschade beïnvloedt de productie van collageen en de elasticiteit van de huid, waardoor poriën groter lijken. Breng altijd zonnebrandcrème aan om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Pas op met stomen

Hoewel stomen poriën kan verzachten om vuil of ophoping te verwijderen, kan de warmte ook bloedvaten verwijden en leiden tot grotere poriën. Overmatige warmte kan bovendien ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan het vergroten van de poriën.

Behandelingen om je poriën te verkleinen

Welke bewezen methoden laten je poriën kleiner lijken? Dr. Shetty beveelt de volgende behandelingen aan.

Behandelingen die de collageenproductie stimuleren

Klinische behandelingen zoals lasertherapie of chemische peelings kunnen de collageenproductie stimuleren, de huid strakker maken en de zichtbaarheid van poriën verminderen.

Microneedling

Microneedling houdt in dat er met kleine naalden microletsels in de huid worden gecreëerd. Dit stimuleert de productie van collageen voor een stevigere en gladdere huid, waardoor de zichtbaarheid van poriën wordt geminimaliseerd.

Het gebruik van peptiden en retinol

Peptiden stimuleren de collageenproductie en verbeteren de hydratatie van de huid, waardoor de zichtbaarheid van poriën wordt verminderd. Retinol exfolieert, reguleert talg en bevordert de productie van collageen, wat resulteert in kleiner lijkende poriën en een verbeterde huidtextuur. Het gebruik van deze ingrediënten in je skincareroutine kan merkbare verbeteringen opleveren. Overleg het gebruik ervan met een dermatoloog.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue India.