actrice-hannah-hoekstra-ook-al-ben-ik-een-slechte-slaper-ik-ben-dol-op-de-nacht-277075
©Nanda Hagenaars

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen ánders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe, en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje, de beautygeheimen én dromen van actrice Hannah Hoekstra.

In gesprek met actrice Hannah Hoekstra

Wat voor nachtkastje heb je? En wat ligt er allemaal op?

“Eigenlijk heb ik niet echt een nachtkastje, het is een plank bevestigd aan mijn bed. Mijn huis is een houten loft, een begaafde timmerman heeft het verbouwd en ik slaap op een hoog bed. Onder mijn bed zit een kast, ik klim via een houten trap mijn bed in. Aan de zijkant zijn twee planken bevestigd, daar liggen mijn spullen op.

Het is dus geen kastje, maar er liggen wel altijd dingen naast mijn bed. Sowieso een boek. Mijn lievelingsboek ben ik nu aan het herlezen: Het boek der rusteloosheid van Fernando Pessoa. Een absolute aanrader voor iedereen die het leven leeft en sommige dingen niet begrijpt. Er komen in de slaapkamer geen mobiele telefoon en geen televisie. Mijn slaapkamer is analoog, daarom is de waarde van een boek heel belangrijk. Er wordt gewoon gelezen of geslapen (en natuurlijk ook andere gezellige dingen, maar daar heb je niets voor nodig).

Verder staat er een kaars op voor de gezelligheid. Eigenlijk zijn die planken een soort altaar geworden, want er liggen ook witte steentjes die ik vond in Griekenland tijdens een vakantie met mijn moeder. Dat tikt dan vaak even een herinnering aan. Net als de kaart van Vermeer die ik van een vriendinnetje kreeg, heel dierbaar. Als laatste een oude Nokia, die als wekker dient.”

Wat zijn jouw rituelen voor het slapen gaan?

“Ik spray elke avond Deep Sleep Pillow Spray van This Works op mijn kussen. Die geur van lavendel is zó lekker. Ik vind het verder belangrijk schoon mijn bed in te gaan. Ik douche ’s ochtends, maar maak wel altijd mijn gezicht schoon voordat ik ga slapen. Mijn gedachten probeer ik in andere delen van het huis te laten, dan is de slaapkamer echt alleen een plek om te slapen. Mijn ultieme droom is ooit een huis te hebben met een slaapkamer waar écht alleen maar een bed staat en een boek ligt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ben je een goede slaper?

“Nee, sinds mijn tienertijd ben ik een problematische slaper. Vroeger heb ik daar allerlei therapieën voor gevolgd. Toen ik nog bij mijn ouders woonde en niet kon slapen werd ik verdrietig, boos en eenzaam. Ik dacht elke keer: shit, iedereen slaapt en ik niet. Hoe kan dat nou? Een moeilijke periode. Nog steeds slaap ik niet goed, er zijn nachten waarin ik maar twee uur slaap. Ik heb geleerd daar niet ingewikkeld over te doen, dat maakt het alleen maar erger. Dus ik doe gewoon rustig. Ik ben dol op de nacht, want het is een rare trip die je maakt. In de nacht laat ik alles los.”

Wat zijn jouw beautygeheimen?

“Ik was mijn gezicht zoals gezegd elke avond met warm water. Mijn make-up haal ik eraf met een simpele remover van het Kruidvat voor de extra gevoelige huid, daarna smeer ik biologische olijfolie van de supermarkt op mijn gezicht. That’s it. Die olijfolie voedt mijn vaak droge huid, lekker vettig. Gewoon simpele olijfolie die je ook over de salade doet. Verder is het belangrijk om goed en gezond te eten. Ik neem geregeld een avocado, zalm of wat noten in plaats van een dure crème. Oh ja, en ik douche altijd koud, ook in de winter. Verder slik ik D3 en K2 supplementen en vegan visolie. Dat heb ik van mijn moeder.”

Droom je veel?

“Ja, de recentste droom is dat ik in een diamanten grot sta. In mijn droom had ik daar beeldmateriaal van gemaakt en toen ik wakker werd baalde ik enorm dat het niet echt was. Ik zwem ook vaak onder water. Ik droom trippy dingen, vind ik geweldig. Ik gebruik het als inspiratie voor het schrijven.”

Slaap je in stijl?

“Een van mijn pyjama’s is een T-shirt van Vogue. Die kreeg ik in 2010 bij het magazine en is dus al heel oud. Verder heb ik alleen een onderbroek aan.”

Heb je een geheime nachtsnack?

“Zeker. Ik kan niet slapen met honger. Ik moet dan écht nog iets eten. Soms maak ik een tosti of een bak yoghurt met muesli. Verder heb ik een voorraadkast waar altijd sardientjes in olijfolie in liggen, dus daar maak ik weleens een boterham mee.”

Ik droom nog van…?

“Ik hoop dat iedereen de aarde op een respectvolle manier wil gaan gebruiken en bewonen. Nu zijn we zo hard op de menselijke apocalyps aan het afstevenen. Wat ik ook prima vind hoor, ik ben niet zo bang voor de dood. Daarnaast droom ik zeker dat mensen nog even op een respectvolle manier met elkaar leven. Qua werk ben ik gezegend met de allerleukste mensen. Dat blijf ik graag doen.”

Shop hieronder een aantal van Hannah’s favorieten.

Pillow spray met essentiële oliën

©Bol.com

This Works – Deep Sleep Pillow Spray, € 23,00

Dagboek van een hulpboekhouder in Lissabon

©Bol.com

 

Boek der rusteloosheid, Fernando Pessoa, € 32,50

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Nieuwsgierig naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van schrijfster Lisa Loeb, fotograaf  en actrice Chloé Leenheer en presentatrice Holly Brood.