fotograaf-chloe-leenheer-ik-droom-ervan-om-mijn-verhalen-te-delen-273456
©Anna Perger

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen ánders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe, en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje, de beautygeheimen en dromen van fotograaf en actrice Chloé Leenheer.

In gesprek met Chloé Leenheer

Wat voor nachtkastje heb je? En wat ligt er allemaal op?

“Een klein houten speelkrukje van mijn zoon gemaakt door GOUDvanHOUT. Het is een subtiele kruk met aan de zijkanten onderdelen die je uit kunt schuiven. Hierdoor ontstaat er een soort kasteel. Hij staat naast mijn bed en dient als nachtkastje, ik heb het dus ingepikt. Het heeft weinig ruimte, dus er ligt niet veel op: mijn telefoon, op dit moment het boek Een Blote Man Beminnen van Sarah Neutkens, in de winter vaak de SMPL Skincare Multi Balm, dit is een fijne alles-in-1 balm, en een glas water.”

Wat zijn jouw beautyrituelen?

“Ik haal mijn make-up eigenlijk altijd eerst af met alleen water, daarna gebruik ik de cleansing gel van Dr. Baumann en dep ik het droog met een zacht gezichtsdoekje van Rowse, daarna doe ik een voedende crème op. Ik wissel hierin altijd af. Op dit moment gebruik ik de Liposome Multi Active Ceramid van Dr. Baumann. Als het wat kouder is, vind ik de Tomato Base Cream van Food for Skin een fijne, dat is een crème waarin groenten als basis worden gebruikt. Soms eindig ik – als mijn lichaam wat droger is door het weer – met Skin Food van Weleda.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Ik probeer zo min mogelijk producten op te smeren. Dat is eigenlijk ontstaan tijdens de zwangerschap van mijn zoontje. In die periode ben ik me gaan verdiepen in de producten die ik gebruikte. Sindsdien maak ik een cleane keuze en zoek ik naar producten waar bijvoorbeeld geen microplastic of hormoonverstorende stoffen inzitten. Soms gebruik ik in plaats van een crème enkel een face mist voor wat extra hydratatie. Mijn favoriet: Esse Sensitive Mist. En nog een tip: de Gua Sha-steen, hiermee haal je door middel van massage de spanning uit bepaalde gezichtspieren, maar het drijft ook vocht af. ”

Ben je een goede slaper?

“Sinds ik een kindje heb en tot twee jaar nog vaak ’s nachts wakker werd, slaap ik slechter. Ik word nog heel vaak random in de nacht wakker. Meestal neem ik voor het slapengaan de dag nog even door en zet ik wat muziek op van Selah Sue of Fink, zo kom ik tot rust. Zeker nu ik het druk heb met mijn project.”

Wat voor project?

“Sinds februari ben ik bezig met een persoonlijk project voor balletdansers die gevlucht zijn door de oorlog in Oekraïne. Deze dansers zijn onder leiding van Igone de Jongh naar Nederland gehaald. Zij richtte het dansgezelschap The United Ukrainian Ballet Company op voor deze dansers, die sinds het uitbreken van de oorlog hun toevlucht zochten in Den Haag. Ze zijn opgevangen op de plek waar mijn eigen creatieve carrière is gestart.”

Waar is dat?

“Het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Ik droomde er vroeger van om ballerina te worden en ben toen ik negen jaar oud was ook daadwerkelijk aangenomen. Maar een aantal jaar later kreeg ik een ernstig ongeluk waarna het vier jaar duurde voordat ik weer kon lopen. Daarna heb ik niet meer op hoog niveau kunnen dansen. Ik droomde de laatste tijd over deze locatie waar ik als kind begonnen ben en dacht: ik moet daar weer naartoe.”

Wat zag je toen je weer terugging naar die plek?

“Ik werd geconfronteerd met het feit dat die plek een nieuwe functie heeft gekregen. De verhalen van deze dansers lieten een diepe indruk achter, en ook het feit dat het Conservatorium werd gesloopt wekte de gedachten op dat ik hier iets mee moest. Ik volgde nu de drie jongste (van 18, 19 en 25 jaar oud) dansers van het gezelschap en maak daar een documentaireserie over.

Ook ben ik bezig met een tentoonstelling en ik wil graag de verhalen van deze mensen bundelen in een fotoboek. Het zijn verhalen die niet vaak gehoord worden. Dus nu ben ik een crowdfundingsactie – Voor de Kunst – gestart om dit te financieren. Als donatie kun je kiezen voor een vrijwillige bijdrage vanaf tien euro of een tegenprestatie zoals een pre-order van het boek met korting of een zeer exclusieve museumprint. Iedere bijdrage maakt echt het verschil. De deadline hiervoor is 7 november.”

Ik droom nog van…?

“Soms besef ik dat het leven in een ogenblik kan veranderen. Mijn ongeluk heeft me doen inzien dat ik niet te ver vooruit moet kijken, maar elk moment moet omarmen. Mijn grootste wens is dat mijn zoon omringd zal zijn met geluk en liefde. In mijn huidige werk voel ik me gelukkig, maar ik verlang naar meer verdieping. Ik droom ervan om te fotograferen voor inspirerende bladen en mijn verhalen wereldwijd te delen. Ook wil ik weer vaker voor de camera staan als actrice, met de hoop op prachtige rollen.’

Shop hieronder een aantal van Chloé’s favorieten.

Crème op basis van tomaten

Food for skin Tomato Base Cream, € 37,50

Hydraterende en voedende crème

Weleda Skin Food, € 10,99

Roze Gua Sha

Coucou Rose Quartz Gua Sham, € 26,00

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Nieuwsgierig naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van schrijfster Lisa Loeb, model en actrice Melisa Asli Pamuk en schrijver en actrice en presentatrice Holly Brood.