haarexperts-vertellen-alles-wat-je-wil-weten-over-pruiken-haarextentions-en-weave-271709

Heb je dun haar en droom je van volumineuze lokken? Of overweeg je een haartransformatie? Wat je reden ook is om interesse te hebben in haarstukken, je bent hier aan het juiste adres. Twee experts vertellen je alles wat je wil weten over pruiken, haarextensions en weave.

Pruiken

“Een pruik is een kant-en-klaar haarstuk dat je op en af kunt zetten, als een soort ‘haardeksel’. Je kunt deze er eventueel ook volledig aan vastnaaien. Het is ideaal voor mensen die kaal zijn of bijna geen natuurlijke haargroei hebben”, legt Eldridge Mullenhof uit, een haarprofessional die graag met pruiken werkt en ze ook zelf maakt (@emotionwigs).

De tekst gaat door onder de foto.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eldridge (@eldridge_mullenhof)

“Bij fotoshoots is het handig om met pruiken te werken, omdat je hiermee in korte tijd compleet verschillende looks kunt creëren.” Mullenhof benadrukt dat hij pruiken op maat maakt, vaak met inbegrip van lace closures of lace frontals, die je volledig kunt afnemen. Een lace closure is een stukje haarwerk dat wordt gebruikt om een natuurlijke haarlijn te simuleren, terwijl een lace frontal een bredere versie is die van oor tot oor reikt voor een realistische uitstraling.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Is een pruik schadelijk voor je haar?

“Nee, integendeel”, vertelt Mullenhof. “Een pruik is eerder beschermend voor je haar. Zo kun je bijvoorbeeld blond haar hebben zonder je eigen haar te blonderen.”

Welke soorten pruiken zijn er?

“Pruiken worden gemaakt van human hair of van synthetisch haar. Human hair komt van echte donoren, terwijl synthetisch haar van plastic (kunststofvezels) is gemaakt. Human hair kan je kleuren, knippen en stylen; synthetisch haar kan je alleen niet met hitte stylen”, vertelt Mullenhof.

“Ook de prijs verschilt; voor een pruik van human hair betaal je tot ongeveer 2.500 euro, terwijl een pruik van synthetisch haar slechts een paar tientjes kost (maar ook maar een paar weken écht mooi blijft). Synthetisch haar kan langer meegaan als je het niet te veel kamt, wast of stylet, maar ziet er vaak minder natuurlijk uit en kan kwetsbaarder zijn dan echt haar.”

Mullenhof geeft de voorkeur aan human hair, vanwege de veelzijdigheid en duurzaamheid. Synthetisch haar is beperkter. “Human hair wordt meestal gedoneerd door mensen met lang haar uit verschillende landen, zoals Azië, Brazilië en Rusland”, voegt Mullenhof toe.

Hoe lang gaat een pruik mee?

“De levensduur van een pruik of haarstuk hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak je het draagt, of je ermee slaapt en/of doucht, hoe vaak je hete stylingtools gebruikt, enzovoort. Als je goed voor een pruik zorgt, kan deze gemakkelijk vijf jaar meegaan als het human hair is”, vertelt Whitley Boerleider, eigenaresse van kapsalon Beauty & Haar Geheimen in Amsterdam, met vaste beroemde klanten zoals model Kim Feenstra.

Haarextensions en weave

Whitley Boerleider legt uit dat voor haarextensions en weave verschillende technieken mogelijk zijn, afhankelijk van de wensen van de klant en hun haartype. “Haarextentions kunnen worden bevestigd met behulp van lijm, garen, microringen of vlechten. Het is belangrijk om te weten dat deze methoden niet geschikt zijn voor mensen met kaalheid.”

Haarextensions en weave moeten regelmatig verwijderd worden. Doe je dit niet op tijd (dat is afhankelijk van je haargroei, maar normaliter kun je de haarstukken maximaal vier weken inhouden), dan kun je haarbeschadiging oplopen. “Dagelijkse verzorging, zoals voorzichtig borstelen en slapen met je haar vastgebonden, is nodig om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat”, legt Boerleider uit. Ze vult aan: “Als het gaat om echt haar, moet je er net zo goed voor zorgen als voor je eigen haar om er lang van te kunnen genieten.”

De tekst gaat door onder de video.

Hoe verzorg je een haarstuk?

Je verzorgt een haarstuk of pruik op dezelfde manier als je je eigen haar zou verzorgen. Mullenhof geeft als tip: “Was het haar niet te vaak, bij voorkeur niet meer dan één keer per week.” De frequentie van wassen kan variëren afhankelijk van je haartype en levensstijl. Het is ook een optie om de verzorging over te laten aan een professional in een gespecialiseerde kapsalon voor pruiken en haarstukken, legt Boerleider uit.

Hoe zorg je voor een natuurlijke uitstraling met een haarstuk?

“Het is belangrijk dat de lace (de voorkant van het haarstuk) goed past bij je huidskleur”, zegt Mullenhof. “Als je synthetisch haar draagt, is het slim om de haarlijn aan te passen aan je eigen haarlijn.”

Wanneer je haarverlengingen gebruikt, is het essentieel om de kleur, textuur en lengte af te stemmen op je eigen haar. De lengte moet ook realistisch zijn, zeggen beide haarexperts. “Om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, is het aan te raden om je kapsel professioneel te laten knippen en stylen”, aldus Boerleider.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Emotionwigs (@emotionwigs)

Wil je een pruik aanschaffen? Of gewoon advies? Bekijk hier een lijst met kappers in Nederland die gespecialiseerd zijn in pruiken, haarextensions en weave.