gwyneth-paltrow-over-haar-wellnessroutine-natuurlijk-ouder-worden-en-een-gelukkig-leven-262352
©Courtesy Gwyneth Paltrow

Als de ongeëvenaarde queen of wellness pleitte Gwyneth Paltrow al voor een holistische benadering van gezondheid lang voordat iedereen dat op Instagram deed. Nu praat de Goop-oprichter met de Amerikaanse Vogue over natuurlijk ouder worden, en hoe ze tot rust komt aan het einde van een stressvolle dag. Dit is de wellnessroutine van Gwyneth Paltrow.

De wellnessroutine van Gwyneth Paltrow

“Het eerste wat ik ’s ochtend doe als ik opsta, is Ayurvedic oil pulling (een ochtendritueel dat bacteriën uit je mond verwijdert en een slechte adem voorkomt, red.) en tongschrapen. Daarna poets ik mijn tanden en mediteer ik samen met mijn man. Ook sport ik vaak, bijna elke ochtend. Al die jaren later ben ik nog steeds een Tracy Anderson-meisje, die methode werkt gewoon zo goed! Het heeft er echt voor gezorgd dat mijn lichaam er een stuk jonger uitziet. Ik hou ook van wandelen. Ik wandel en wandel en wandel! Iemand zei ooit tegen me: ‘Wandelen brengt de ziel en het lichaam samen’, en dat geloof ik echt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Natuurlijk ouder worden

“Ik denk dat het een probleem van onze cultuur is [dat vrouwen meer beoordeeld worden op ouder worden dan mannen]. Het is niet ons probleem! Als vrouwen willen we gezond zijn, we wíllen ouder worden. Het idee dat je dat niet zou mogen zien, is zo raar. Ik vind het geweldig als ik iemand als Andie MacDowell, met haar prachtige grijze krullen, hoor praten over het omarmen van ouder worden en het verschil tussen hoe we omgaan met een George Clooney [en met de meeste vrouwen].

Het is [als man] knap om grijs te worden, maar voor vrouwen komen er sneller vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat ben je van plan te doen aan je rimpels en je ouder wordende huid?’ Er is zeker een dubbele standaard. Maar nogmaals: wij vrouwen wíllen ouder worden. Elke vrouw moet het doen zoals zij het wil. Sommige vrouwen willen alles esthetisch aanpakken en anderen willen een fantastische oudere Franse vrouw zijn die nooit iets doet. Iedereen moet de ruimte krijgen om te doen wat ze wil.”

Het ‘stapelen’ van behandelingen

“Ik ben goed bevriend met een plastisch chirurg in Chicago, Dr. Julius Few. Hij houdt erg van ‘stapelen’. Dat betekent dat je veel minimaal invasieve behandelingen doet, waaronder draadliften en Xeomin (een alternatief voor botox, red.) om de huid er jonger uit te laten zien. Huidverzorging is daar een heel belangrijk onderdeel van.”

“Op een gegeven moment hadden we een gesprek over wat een écht effectief product zou zijn tegen de veroudering van de huid. Met andere woorden: hoe worden we natuurlijk en mooi ouder zonder er bang voor te zijn, en onszelf zo goed mogelijk te beschermen? Ik wil de tijd niet uitwissen en hoef niet rimpelvrij te zijn. Maar ik denk wel dat het geweldig is om te proberen de huidtextuur en glans te behouden. Ons nieuwe Goop Youth-Boost Peptide Serum helpt hier perfect bij.”

Favoriete wellnessbehandelingen

“Ik doe niets geks en eigenlijk nog steeds hetzelfde als vroeger. Lang heb ik de grenzen opgezocht. Mensen vonden acupunctuur en het gebruik van een sauna voor wellness heel raar – nu is dat heel normaal. Ik denk niet dat er iets te extreem is voor mij. Ik hou erg van mijn sauna en mijn koude dompelbad, lichaamsbeweging en hydratatie. Maar niets dat op dit moment als baanbrekend wordt beschouwd. Nu praat iedereen over al deze dingen.”

Favoriete skincarebehandelingen 

“Ik hou van gezichtsmassages, vooral lymfedrainage en spiermassages, in tegenstelling tot lasers. Ik ben een beetje bang om lasers op het gezicht te gebruiken; ik heb rare resultaten gezien bij bepaalde mensen. Het voelt riskant. Af en toe doe ik een gezichtsbehandeling met rood licht tegen ontstekingen of iets dergelijks.”

Ontspannen na een drukke dag

“Ik probeer na een drukke dag uit mijn hoofd te gaan en niet meer aan mijn werk te denken. Ik heb het gevoel dat dat iets makkelijker was toen ik aan het einde van de dag een glas wijn dronk, wat ik nu niet meer zo vaak doe. Ik probeer een mentale switch te maken en de dag los te laten, maar het blijft iets lastigs. Wat we me ook heel erg helpt, is het nemen van een heerlijk bad. Ik meng graag verschillende soorten badzout en maak er een echte ervaring van. Ik doe dit in heel heet water en blijf er ongeveer 20 tot 30 minuten inzitten.”

Make-up voor een natuurlijke look

“Ik draag niet veel make-up. Als ik ergens naartoe ga en iemand anders niet mijn make-up doet, dan gebruik ik het liefst producten die zorgen voor een transparante look. Ilia maakt een hele mooie sheer tinted moisturizer en ik hou van onze Goop-lippenbalsems met een kleurtje erin. Soms gebruik ik wat mascara, maar heel licht. Ik ben een beetje een tomboy, you know?”

Advies voor een gelukkig leven

“Ik denk dat je moet investeren in je relaties en echt aanwezig moet zijn bij de mensen van wie je houdt. Spendeer tijd met hen en luister naar ze, dan zullen zij ook volledig present zijn bij jou. Je meet het geluk van je leven af aan de kwaliteit van je relaties.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.