slecht-geslapen-deze-wetenschappelijk-onderbouwde-truc-helpt-je-de-dag-door-te-komen-278511
©ANP/Viktor & Rolf herfst/winter 2005

Slecht geslapen? Het overkomt ons allemaal regelmatig. We bevinden ons in een wereld die gebukt gaat onder slapeloosheid. Recent onderzoek wijst uit dat maar liefst 39 procent van de Amerikanen het afgelopen jaar heeft geleden aan een vorm van een slaapstoornis. In Italië is dit percentage zelfs 43 procent. Van futloosheid tot brain fog: als je ooit een slechte nachtrust hebt gehad, weet je dat het niet alleen ’s nachts een hel is, maar dat ook de volgende dag een enorme worsteling kan zijn. Het voelt als een hele opgave om te functioneren als je slecht geslapen hebt, maar deze truc helpt je de dag door te komen.

Een truc als je slecht geslapen hebt

Een nieuwe studie van de Universiteit van Portsmouth biedt uitkomst. Uit het onderzoek blijkt dat het doen van (niet al te) intensieve cardio-oefeningen, zoals fietsen, 20 minuten lang je cognitieve prestaties kan verbeteren op de dag na een slapeloze nacht. “We weten uit eerder onderzoek dat lichaamsbeweging onze cognitieve prestaties verbetert of op peil houdt”, stelt dr. Joe Costello, Sport, Health & Exercise-professor aan de Universiteit van Portsmouth, “maar dit is de eerste studie die suggereert dat het ook de cognitieve prestaties verbetert na zowel volledige als gedeeltelijke slaaptekort.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel het een kleine studie betreft, met slechts 24 deelnemers, bieden de bevindingen hoop voor degenen die worstelen met de vele kortetermijneffecten van slaapgesprek op zowel lichaam als geest. Het lijkt erop dat actief bezig zijn de productie van “hormonen die de hersenen reguleren” aanwakkert en je doorbloeding en alertheid verbetert. Hierdoor lijden onze cognitieve vaardigheden, zoals onze emotionele gesteldheid, aandachtsspanne en beoordelingsvermogen, veel minder onder het slaaptekort.

20 minuten maken het verschil

Hoe zo’n 20 minuten durende cardio-oefening eruitziet? Deelnemers aan de studie fietsten, maar andere geschikte activiteiten zijn wandelen, zwemmen, dansen, wateraerobics, skaten en het duwen van een grasmaaier – ja, zelfs intensievere vormen van tuinieren tellen mee.

Volgens het recente onderzoek is de ideale duur voor een succesvolle training ongeveer 20 minuten. Naast het verbeteren van cognitieve prestaties blijkt uit een andere studie van de British Journal of Sports Medicine dat dagelijks 22 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging voldoende is om de negatieve gezondheidseffecten van een zittende levensstijl tegen te gaan.

Kortom, slechts 20 minuten bewegen kan al het verschil maken – de ultieme truc als je slecht geslapen hebt. Wellicht wil je er een prioriteit van maken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.