Ruim één op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft problemen met slapen, zoals moeilijk in slaap komen en te vroeg wakker worden. Als je dat hebt meegemaakt, weet je hoe slopend het kan zijn. Slechte slaap heeft niet alleen invloed op je energieniveau in je wakkere uren, deskundigen zeggen ook dat het kan leiden tot slechte eet- en leefgewoonten, net als een verhoogde stressniveau. Op de lange termijn wordt het in verband gebracht met gezondheidsproblemen, van hartaandoeningen en een hoge bloeddruk tot depressie en diabetes. Logisch dat we veel vragen over slaap hebben.
Vragen over slaap beantwoord
Terwijl sommigen misschien zo verstandig zijn om antwoorden te zoeken bij een gezondheidsdeskundige, wenden de meesten van ons zich tot Google. Slaapexpert Ashley Hainsworth van Bed Kingdom deelt hier wat volgens hem de meest gegoogelde vragen over slaap van het afgelopen jaar zijn – en beantwoordt ze.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Hoe kan ik sneller in slaap vallen?
Met een gemiddelde van 215.000 wereldwijde zoekopdrachten per maand voor een antwoord op deze vraag, lijkt het erop dat we allemaal op zoek zijn naar de geheimen om snel in slaap te vallen. Volgens Hainsworth draait het allemaal om het samenwerken met – in plaats van tegen – je slaaphormoon melatonine.
“Melatonine wordt afgescheiden door de pijnappelklier en wordt beïnvloed door een inconsistent slaappatroon. Op verschillende tijden wakker worden en in slaap vallen, kan je circadiaans ritme – ook wel de interne of biologische klok van je lichaam genoemd – in de war brengen. Je circadiaans ritme regelt de afgifte van melatonine, dus als je geen consistente slaapcyclus hebt, weet het lichaam niet wanneer het dit hormoon moet afgeven.” De sleutel is om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, ongeacht of het weekend is of niet.
Andere factoren die de melatonine beïnvloeden, zijn beeldschermen, dus vermijd het gebruik ervan minstens een uur voordat je naar bed gaat. Een donkere kamer helpt om de melatonineproductie op gang te brengen, dus zorg voor verduisterende rolgordijnen als je moeite hebt om in slaap te vallen.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Het antwoord op deze vraag – waar mensen wereldwijd gemiddeld 105.000 keer per maand naar zoeken – heeft met een aantal factoren te maken, waaronder leeftijd en gezondheid. Zo zou een pasgeborene meer moeten slapen dan wakker moeten zijn, en hebben dertien- tot achttienjarigen acht tot tien uur per nacht nodig.
“Volwassenen hebben minimaal zeven uur slaap per nacht nodig”, zegt Hainsworth. “Hoe ouder je als volwassene wordt, hoe meer slaap je nodig hebt omdat je slaappatronen veranderen. Het komt vaak voor dat oudere volwassenen lichter slapen, moeite hebben om in slaap te vallen of ’s nachts meerdere keren wakker worden.” Als je ziek bent, heb je ook meer slaap nodig.
Wat is slaapverlamming?
“Slaapverlamming is een aandoening die optreedt wanneer de REM-slaap (wat staat voor Rapid Eye Movement, vanwege de willekeurige snelle beweging van de ogen, ook wel de slaapfase waarin de meeste dromen plaatsvinden, red.) wordt verstoord”, zegt Hainsworth over de vraag die maandelijks 90.000 keer wereldwijd wordt opgezocht. “Meestal wanneer iemand wakker wordt of in slaap valt. Het is ongevaarlijk en sommige mensen ervaren het maar één of twee keer in hun leven.”