dit-zijn-de-voordelen-van-water-met-zout-drinken-op-een-lege-maag-291110
©Sheila Pinas en Ricardo van Lachterop, Vogue Nederland, juli/augustus 2023

Gezondheid en alles wat helpt om gezond te blijven is een onderwerp dat ons misschien wel meer bezighoudt dan ooit tevoren – van het drinken van water en appelciderazijn, tot het slikken van een eetlepel olijfolie op een lege maag. Wat steeds populairder lijkt te worden: elke ochtend een glas water met zout – ook wel elektrolyten genoemd – drinken. We weten natuurlijk allemaal dat water drinken belangrijk is, maar experts stellen nu dat zout toevoegen aan je glas ochtendwater verschillende voordelen heeft voor onze gezondheid.

De voordelen van water met zout drinken 

Het is een eenvoudig drankje om te maken – de meesten van ons hebben alle ingrediënten al in huis. Een glas water met zout ‘remineraliseert’ ons lichaam op een effectieve manier. Hierdoor kunnen je energieniveau en concentratie toenemen. Supermodel Elle Macpherson is al een tijdje fan van het drinken van water met zout en zet ’s nachts een glas met een snufje roze Himalayazout naast haar bed zodat ze kan drinken zodra ze wakker wordt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Om het gezonde drankje zelf te maken, heb je mineraalrijk zout nodig. Himalayazout is een hele goede, maar je kunt ook een zakje elektrolyten toevoegen aan je water om hetzelfde effect te creëeren. Ik hoor je denken: wat in vredesnaam zijn elektrolyten?

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende water te drinken. Maar wat veel mensen niet weten is dat mineralen met een elektrische lading – elektrolyten – ook een cruciale rol spelen bij hydratatie in ons lichaam. Om het even te versimpelen: elektrolyten is een verzamelnaam voor allerlei soorten zout. Het lichaam van een volwassene bestaat voor ongeveer 60 procent uit water, waarvan een groot percentage zich bevindt in onze cellen en wordt gebruikt voor stofwisselingsprocessen.

Supplementen met elektrolyten 

Zonder voldoende water kunnen cellen simpelweg niet goed functioneren. Elektrolyten helpen het zenuwstelsel en de spieren aan te drijven, wat zorgt voor een gezonde pH-waarde en een normale bloeddruk. Nog een handig gezondheidstrucje waarbij je water met zout goed kunt gebruiken is het spoelen van je mond na het tandenpoetsen. Lees hier alles over hoe belangrijk mondverzorging is voor je gezondheid.

Jo Woodhurst, head of nutrition bij Ancient + Brave, legt uit dat elektrolytendrankjes de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden. Dit komt mede doordat mensen zich bewuster zijn van de risico’s van uitdroging, die een dip in je energieniveau, chronische hoofdpijn en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het drankje wordt vaak gebruikt door professionele atleten na een training. Zo duiken er dan ook steeds meer merken op die het product aanbieden.

True Hydration is een goed voorbeeld van een kwalitatief goed eletrolytsupplement. Het supplement is geïnspireerd op de natuurlijke elektrolyten in kokoswater en zit boordevol hydraterende ingrediënten zoals magnesium, kalium en chroom gemengd met Himalayazout.

Hoeveel elektrolyten hebben we nodig?

De hoeveelheid elektrolyten die we nodig hebben hangt af van verschillende factoren, waaronder ons activiteitenniveau, leeftijd, vochtinname en zelfs het klimaat waarin we leven. Als je in het vliegtuig zit, alcohol drinkt of je dieet verandert, kan dat ook leiden tot een verlies van elektrolyten. Hierbij kunnen supplementen helpen.

Het wordt aanbevolen om ’s ochtends elektrolyten-supplementen te nemen, wanneer de kans bestaat dat je lichtelijk bent uitgedroogd na een nacht zonder vocht. Natuurlijk zijn niet alle supplementen hetzelfde. Vermijd supplementen die kunstmatige zoetstoffen of smaakstoffen bevatten – zeggen experts – net als mineralen van lage kwaliteit, die moeilijker door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Als je uitgedroogd bent of je lichaam een te lage concentratie elektrolyten heeft, kun je van alles ervaren. Dit kunnen kwaaltjes zijn zoals spierzwakte tot oogtrillingen, constipatie, vermoeidheid, prikkelbaarheid en vergeetachtigheid. Hoewel elektrolyten duidelijk belangrijk zijn, is het niet nodig om ze toe te voegen aan élk glas water dat je drinkt. Één of twee per dag is al goed.

Wanneer water met zout nemen?

Zoals gezegd wordt aangeraden ’s ochtends vroeg een glas water met zout of elektrolyten te nemen.Voeg bijvoorbeeld een snufje zout toe aan een glas water en drink het op een lege maag. Fijn Himalayazout lost makkelijker op dan grovere soorten. Maar elk moment van de dag is goed – vooral net na het sporten of een andere activiteit waarbij je hebt gezweet. Hier nog een paar tips:

1. Overweeg een elektrolytendrankje te nemen als je gaat reizen, vooral als je vliegt. Door de grote hoogte en lage luchtvochtigheid in een vliegtuig kan uitdroging ontstaan.

2. Als je niet fit bent en veel vocht hebt verloren, kun je je lichaam het beste aanvullen met veel water met zout of elektrolyten.

3. Als je alcohol hebt gedronken, is het een goed idee een glas water met elektrolyten te drinken, zowel voordat je naar bed gaat als wanneer je wakker wordt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.