muziekfestival-le-guess-who-is-dit-weekend-en-deze-shows-en-events-wil-je-bezoeken-274049
©Sydney Lowell door Tirza Ahleekah

Le Guess Who? 2023 vindt dit weekend plaats in Utrecht, maar misschien heb je er wel nooit van gehoord. Dat komt omdat dit vooruitstrevende festival zich de afgelopen zestien jaar bescheiden heeft opgesteld. Tegelijkertijd trekt het wel altijd de best ingevoerde muziek- en cultuurliefhebbers. Stylist Lauren T Franks, die vaker voor Vogue Nederland werkte én fan is van het festival, tipt de shows en events die je niet wil missen tijdens Le Guess Who?.

Le Guess Who? 2023

Le Guess Who? is een bekroond internationaal evenement, geroemd om zijn ongeëvenaarde aanbod van genre-overstijgende muziek van ondervertegenwoordigde artiesten van over de hele wereld. Het festival trok vorig jaar muziekliefhebbende bezoekers uit meer dan 50 verschillende landen. Ze komen samen om te genieten van unieke en zeldzame optredens in tientallen verschillende locaties in de stad Utrecht, waaronder kerken, galerieën, pakhuizen, muziekzalen en zelfs een brandweerkazerne.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Naast het hoofdprogramma nodigt het festival elk jaar verschillende gastcuratoren uit die de kern van het programma samenstellen. In 2019 was de avant-gardistische Nederlandse modeontwerper Iris Van Herpen zo’n gastcurator, die het publiek een zeldzaam inzicht gaf in haar wereld van inspiratie. Zo nodigde ze Björk, met wie ze vaker samenwerkte, uit om een onvergetelijke geheime dj-set uit te voeren in een creatie van de ontwerper en een hoofddeksel van kunstenaar James Merry.

Maar dat is nog niet alles. Naast de concerten zijn er lezingen, fototentoonstellingen, filmvertoningen en zelfs etentjes. Hier zijn vijf dingen die je moet weten over het beste bewaarde muziekgeheim van Nederland. (Let op: de meeste dagkaarten zijn al uitverkocht, maar sowieso zijn onderstaande artiesten leuk om te kennen. Daarbij zijn er nog kaarten via Ticketswap én is er een vrij toegankelijk programma in Utrecht.)

AMPFEMININE treedt op tijdens Le Guess Who?
©Tengbeh Kamara
AMPFEMININE

Muziektips voor Le Guess Who?

Le Guess Who? is een vierdaags avontuur waarin je acts kunt ontdekken waarvan je wilde dat je ze eerder kende. Zelfs de meest doorgewinterde muziekliefhebber ontdekt hier iets nieuws. Mijn must-sees voor 2023 zijn onder meer Damsel Elysium, volgens de Amerikaanse Vogue “Londens meest stijlvolle experimentele geluidskunstenaar”.

Nog een tip is de in Palestina geboren, in Parijs gevestigde experimentele muzikant Kamilya Jubran. En wat te denken van de multidisciplinaire artiest Kelman Duran, die samen met Beyoncé werkte aan het openingsnummer van haar nieuwste album Renaissance. Ook geweldig is het Rotterdamse dj-collectief AMPFEMININE dat ‘ernaar streeft om de kleur en diversiteit toe te voegen die achter de draaitafels ontbreekt’. En de legendarische ESG komt zelfs langs om 50 jaar hiphop te vieren met hun laatste Europese show ooit.

Le Feast? maaltijden tijdens Le Guess Who?
©Lotte Gielen
Le Feast tijdens Le Guess Who?

Le Guess Who? en eten

Zoals Etta James zei: “De twee dingen die je niet kunt faken zijn lekker eten en goede muziek”. Dat is waar Le Feast om de hoek komt kijken. Thuiskoks uit heel Utrecht transformeren hun huiskamers in gezellige restaurants. Ze nodigen bezoekers van Le Guess Who? uit om mee te doen tijdens een avontuurlijke brunchervaring.

Films

Le Guess Who? werkt opnieuw samen met IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), een van ’s werelds toonaangevende documentaire-evenementen. Samen presenteren ze een programma met hoogwaardige, artistieke documentaires. Mijn keuze van de week? Kokoma City, ‘een knetterend portret van vier zwarte transvrouwen in New York en Atlanta – over hun rauwe realiteit van geld verdienen met sekswerk, hun plaats in de zwarte gemeenschap en de weg naar acceptatie.’ En Queendom, dat de 21 jaar oude non-binaire Gena volgt. Woonachtig in een stad in het uiterste oosten van Rusland, riskeert die hun leven voor hun radicale performancekunst/activisme.

Kokomo City tijdens Le Guess Who? en IDFA
©Kokomo City
Still uit Kokomo City met Koko Da Doll

U?

Kon je geen ticket bemachtigen? Geen probleem. U? is het gratis programma van Le Guess Who? dat de creativiteit van de stad in al haar diversiteit viert. Kom langs en ontdek een kinderboerderij die is omgetoverd tot een magisch operahuis. Of neem deel aan de art of becoming van dichter en spoken word-kunstenaar Sydney Lowell. (Zij is bovenaan dit artikel afgebeeld.) Ga zweten tijdens een bouldermiddag compleet met live dj-sets. Je kunt zelfs je eigen textiel zeefdrukken in een experimentele galerij.

Le Guess Who? 2023 vanuit je luie stoel

Als je dit weekend niet naar Utrecht kunt komen, kun je toch genieten van de sfeer van het festival door de back-catalogus met unieke opnames en video’s van optredens van voorgaande jaren te verkennen.

Dus nu ken je het best bewaarde muziekgeheim van Nederland. Welkom bij de club.

Junun tijdens Le Guess Who?
©Jelmer de Haas
Junun tijdens Le Guess Who?