alles-wat-je-moet-weten-over-het-met-gala-2022-208409
©James Devaney/Getty Images

Het thema van het Met Gala 2022 is In America: An Anthology of Fashion, waarbij de helden van het Amerikaanse design gevierd worden. Hoewel het nog maar acht maanden geleden is dat Kim Kardashian de trappen van het Metropolitan Museum of Art in New York beklom in haar zwarte gemaskerde Balenciaga-look, zal de ceremonie dit jaar plaatsvinden op 2 mei. Daarmee keert het evenement terug naar de traditionele eerste maandag in mei na twee jaar van Covid-chaos.

Hieronder alles wat je moet weten over het Met Gala 2022.

Wanneer is het Met Gala 2022?

Het Met Gala van 2022 vindt plaats op maandag 2 mei in New York. Het markeert het begin van het tweede deel in een tweedelige tentoonstelling van het Costume Institute. De eerste, In America: A Lexicon of Fashion, opende op 18 september en werd voorafgegaan door het Met Gala van 2021 op 13 september.

Wat is het thema van het Met Gala 2022?

Het thema voor deel twee is In America: An Anthology of Fashion. In de tentoonstelling richt Andrew Bolton, hoofdcurator van het Costume Institute van het Museum of Modern Art, zich op inclusiviteit in de mode. “Who gets to be American?” was een vraag die werd gesteld tijdens Prabal Gurung’s lente/zomer 2020-show. Deze vraag komt ook aan bod tijdens het Met Gala 2022.

De tentoonstelling “biedt in zekere zin een historische context voor In America: A Lexicon of Fashion“, vertelt Bolton aan Vogue. “De verhalen weerspiegelen echt de evolutie van de Amerikaanse stijl, maar verkennen ook het werk van individuele kleermakers en ontwerpers”, zegt hij. “Wat ik spannend vind, is dat sommige namen erg bekend zijn bij modestudenten, zoals Charles James, Halston en Oscar de la Renta. Veel andere namen zijn echter vergeten, over het hoofd gezien of naar de voetnoten van de modegeschiedenis verwezen. Een van de belangrijkste doelen van de tentoonstelling is dus om de talenten en bijdragen van deze mensen – velen van hen zijn vrouwen – in de schijnwerpers zetten.”

Wie zijn de hosts van het Met Gala 2022?

Op 17 maart kondigde Vogue aan dat Regina King, Blake Lively, Ryan Reynolds en Lin-Manuel Miranda in 2022 de officiële co-voorzitters van de avond zijn. Er zijn ook nog erevoorzitters: ontwerper Tom Ford, Adam Mosseri van Instagram en Anna Wintour van de Amerikaanse Vogue.

Regina King tijdens het Met Gala
©Theo Wargo/Getty Images
Regina King tijdens het Met Gala in 2021.

Wanneer vond het Met Gala 2021 plaats?

Nadat het Met Gala van 2020 werd afgelast vanwege de pandemie, kondigde het Costume Institute een tweedelige versie aan voor 2021 en 2022. De eerste tentoonstelling, met als thema In America: A Lexicon of Fashion, opende op 18 september. Het Met Gala zelf – met co-voorzitters Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman en Naomi Osaka – vond vijf dagen eerder plaats, op 13 september.

Wat was het thema van het Met Gala 2021?

Het thema vierde de Amerikaanse ontwerpers en de culturele, politieke en sociale gebeurtenissen die tijdens de pandemie plaatsvonden. “Het belangrijkste was het feit dat de Amerikaanse modegemeenschap ons al 75 jaar steunt, echt sinds het begin van het Costume Institute. Dus ik wilde die steun erkennen, en ook de Amerikaanse mode vieren en erover nadenken”, vertelde Bolton destijds aan Vogue. Hij vond ook dat het thema opnieuw moest worden bekeken (American Ingenuity in 1998 was de laatste grote tentoonstelling met dit thema).

Waar kan ik het Met Gala 2022 bekijken?

Vorig jaar verzorgde de Amerikaanse Vogue een livestream van het Met Gala op de website. Het verslag werd gepresenteerd door actrice en artiest Keke Palmer en actrice, schrijver en regisseur Ilana Glazer. Het duo interviewde de gasten terwijl ze op de rode loper van het Met Gala aankwamen. Modefans kunnen alle actie voor 2022 opnieuw volgen op de livestream van Vogue.

Wat is het Met Gala?

Het Met Gala, dat sinds 1995 wordt georganiseerd door Anna Wintour, is een zeer geliefd jaarlijks modefeest geworden. Het Gala wordt beschouwd als een fondsenwerving voor het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art. Het valt traditioneel samen met de opening van de jaarlijkse modetentoonstelling. Jaar na jaar brengt het evenement bedragen met acht cijfers op; de editie van 2019 bracht een recordbedrag van 15 miljoen dollar op.

Wat gebeurt er op het Met Gala?

Daar kunnen we kort over zijn: dat is geheim. Om deze reden moeten gasten zich houden aan het geen telefoon (en dus geen social media) beleid. De regels werden in 2017 echter op fameuze wijze overtreden door een cluster beroemdheden dat selfies nam in het toilet. Het evenement gaat meestal gepaard met een high-profile performer (zoals Rihanna), en gasten verkennen altijd de galerij voordat ze samen aan tafel gaan voor het diner.

Hoeveel mensen zijn aanwezig op het Met Gala?

Het evenement telt gewoonlijk zo’n 600 aanwezigen, hoewel een kleiner aantal het Met Gala van 2021 bijwoonde.

Wat kost een ticket?

Als je het geluk hebt op de gastenlijst te staan, betaal je niet om aanwezig te zijn. Als je niet op de lijst staat, maar er toch in slaagt een kans te maken om tickets te kopen, kosten ze ongeveer 30.000 dollar per stuk. De tafels kosten ongeveer 275.000 dollar.

Wie zijn de genodigden?

Tot de avond voor het evenement is de gastenlijst top secret. Enkele van de grootste namen in de business zijn regelmatig van de partij – van Beyoncé en Lady Gaga tot Madonna en Rihanna. Vaker wel dan niet zijn ontwerpers aanwezig met hun muzen. Denk aan Marc Jacobs en Kate Moss of Nicolas Ghesquière en Emma Stone.

Welke looks kunnen we dit jaar verwachten?

In lijn met het thema wordt Amerikaans talent vertegenwoordigd. Van gevestigde namen als Tom Ford, Marc Jacobs, Anna Sui en Prabal Gurung tot opkomende namen als Pyer Moss, Christopher John Rogers en Vaquera. De dresscode is ‘gilded glamour and white tie‘, dus verwacht klassieke, chique looks die je hoogstwaarschijnlijk omver blazen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.