13-beroemdheden-die-verrassend-genoeg-nog-nooit-een-oscar-hebben-gewonnen-208380
©Valerie Macon/ANP

Awardseizoen: het loopt niet altijd zoals je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de Moonlight/La La Land mixup in 2017 (kort nadat La La Land tot winnaar was uitgeroepen, bleek Moonlight feitelijk de winnaar). Toch zijn de meeste Oscar night verrassingen of verwarringen wat subtieler.

13 beroemdheden die nog nooit een Oscar hebben gewonnen

Acteurs bijvoorbeeld waarvan je zou zweren dat ze omkomen in Academy Awards, maar geen één overwinning op hun naam hebben staan. Of dat terecht is, daar kun je over discussiëren. Hieronder vind je 13 befaamde Hollywood-acteurs die verrassend genoeg helemaal Oscar-vrij zijn.

Will Smith

Smith’s nominatie beste acteur voor King Richard is zijn derde in 20 jaar; hij was eerder genomineerd voor Ali uit 2001 (en verloor van Denzel Washington, die dit jaar weer in zijn categorie valt) en The Pursuit of Happyness uit 2006 (Forest Whitaker nam de prijs mee naar huis).

Glenn Close

Glenn Close en Jennifer Beals

Close is in haar lange carrière maar liefst acht keer genomineerd voor rollen in films als The Big Chill (1983), Fatal Attraction (1987) en Dangerous Liaisons (1988), maar ze heeft nog nooit een Oscar mee naar huis genomen. (Youn Yuh-jung verpestte haar meest recente kans in 2021).

Michelle Williams

Williams is inmiddels al vier keer genomineerd – voor Brokeback Mountain uit 2005, Blue Valentine uit 2010, My Week with Marilyn uit 2011 en Manchester by the Sea uit 2016 – maar heeft nog geen Oscar mee naar huis mogen nemen. (Zou haar volgende project, Steven Spielbergs semi-autobiografische drama The Fabelmans, daar eindelijk verandering in brengen?).

Isabelle Huppert

Voor al haar indrukwekkende werk met mensen als Jean-Luc Godard, Maurice Pialat, Michael Haneke, Claire Denis en Hong Sang-soo in de afgelopen 50 jaar, is Huppert slechts één keer genomineerd voor een Academy Award: haar optreden in Paul Verhoevens erotische thriller Elle (2016).

Ethan Hawke

Richard Linklater, Julie Delpy en Ethan Hawke

Hawke’s films zijn legendarisch, variërend van indie en arthouse favorieten (Reality Bites; the Before trilogie) tot mainstream hits (Dead Poets Society, Gattaca). Toch kwam hij slechts twee keer in aanmerking voor een Oscar: Training Day in 2002 en Boyhood in 2015. Hij won geen van beide.

Annette Bening

Bening is vier keer genomineerd voor een Oscar, de laatste keer in de categorie beste actrice voor haar rol in The Kids Are All Right uit 2011. Dat was het jaar waarin ze het moest afleggen tegen Natalie Portman voor haar rol in Black Swan. (Toevallig heeft Benings echtgenoot, Warren Beatty, ook vier Oscar-nominatie. Hoewel hij de prijs voor beste regisseur won voor Reds in 1982).

Stanley Tucci

Ondanks onvergetelijke rollen in films als Julie & Julia en Big Night (die hij samen met Campbell Scott regisseerde), werd Tucci slechts één keer genomineerd, voor The Lovely Bones, en liep hij in 2010 met lege handen weg bij de Oscars. Dezelfde rol leverde Tucci ook een BAFTA en Golden Globes nominatie op.

Ian McKellen

Ian McKellen

De acteerlegende is twee keer genomineerd, voor zijn rollen in Gods and Monsters (1998) en The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, maar heeft er nog geen gewonnen. Maar, hij is wel de trotse winnaar van maar liefst zeven Olivier Awards, een Tony en een Golden Globe.

Samuel L. Jackson

Ondanks het feit dat hij een van de meest herkenbare stemmen in Hollywood heeft, won Jackson niet in de categorie beste ondersteunende acteur toen hij genomineerd werd voor zijn rol in Pulp Fiction in 1994. Jaren later, nadat hij geen nominatie kreeg voor The Hateful Eight uit 2015, zei Jacksons vrouw, LaTanya Richardson, dat zij en haar man de afwijzing achter zich hebben gelaten. “I’m disturbed by it all, but we gotta remember: the Oscars is one night.”

Liam Neeson

In 1994 ging Neeson op voor beste acteur voor zijn carrièrebepalende rol in het Holocaustdrama Schindler’s List. Toen hij niet won (dat was het jaar dat Tom Hanks de eerste van zijn twee opeenvolgende trofeeën voor beste acteur opeiste, voor Philadelphia en daarna Forrest Gump) beschouwden velen dat als een grote teleurstelling.

Ralph Fiennes

Ralph Fiennes en Francesca Annis

Net als zijn tegenspeler Liam Neeson in Schindler’s List werd Fiennes in 1994 genomineerd voor een Oscar, maar verloor hij uiteindelijk van Tommy Lee Jones. Toen hij een tweede keer genomineerd werd, voor zijn hoofdrol in The English Patient in 1996, werd hij opnieuw verslagen, dit keer door Geoffrey Rush.

Angela Bassett

Bassett is al 30 jaar een vaste waarde in Hollywood en kreeg haar eerste – en tot nu toe enige – Oscarnominatie voor haar hoofdrol in de Tina Turner biopic What’s Love Got to Do with It uit 1993. (Ze heeft echter wel een SAG Award, een Golden Globe, zeven NAACP Image Awards en Emmy Awards ontvangen).

Sigourney Weaver

Weaver heeft drie Oscarnominaties op haar naam staan voor haar rollen in Aliens, Working Girl, en Gorillas in the Mist. Met beide Oscarnominaties in 1989 werd ze de vijfde acteur ooit die in hetzelfde jaar twee acteernominaties kreeg – maar tot nu toe heeft ze nog niets gewonnen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.