12-beroemdheden-die-verrassend-genoeg-nog-nooit-een-oscar-hebben-gewonnen-245916
©Getty Images

Awardseizoen: het loopt niet altijd zoals je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de Moonlight/La La Land mix-up in 2017 (kort nadat La La Land tot winnaar was uitgeroepen, bleek Moonlight feitelijk de winnaar). Toch zijn de meeste Oscar-verrassingen of -verwarringen wat subtieler. Befaamde Hollywood-acteurs bijvoorbeeld, waarvan je zou zweren dat ze omkomen in Academy Awards, maar geen enkele overwinning op hun naam hebben staan. Of dat terecht is, kun je over discussiëren. Hieronder vind je twaalf beroemdheden die verrassend genoeg nog nooit een Oscar hebben gewonnen.

Beroemdheden die (nog) geen Oscar hebben gewonnen

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Michelle Williams

Williams is inmiddels al vijf keer genomineerd – voor Brokeback Mountain uit 2005, Blue Valentine uit 2010, My Week with Marilyn uit 2011, Manchester by the Sea uit 2016 en nu The Fabelmans uit 2022 – maar heeft nog geen Oscar mee naar huis mogen nemen. Dat ze dat dit jaar wél doet, lijkt onvermijdelijk.

Glenn Close

Close is in haar lange carrière maar liefst acht keer genomineerd voor rollen in films als The Big Chill (1983), Fatal Attraction (1987) en Dangerous Liaisons (1988), maar ze heeft nog nooit een Oscar mee naar huis genomen. (Youn Yuh-jung verpestte haar meest recente kans in 2021).

Glenn Close en Jennifer Beals
©Getty Images

Angela Bassett

Bassett is al 30 jaar een vaste waarde in Hollywood en kreeg haar eerste Oscarnominatie voor haar hoofdrol in de Tina Turner-biopic What’s Love Got to Do with It uit 1993. (Ze heeft echter wel een SAG Award, een Golden Globe, zeven NAACP Image Awards en Emmy Awards ontvangen). Haar tweede nominatie voor een Oscar heeft ze nu binnengesleept voor haar bijrol in Black Panther: Wakanda Forever. Ze is momenteel de favoriet om de prijs mee naar huis te nemen.

Isabelle Huppert

Voor al haar indrukwekkende werk met mensen als Jean-Luc Godard, Maurice Pialat, Michael Haneke, Claire Denis en Hong Sang-soo in de afgelopen 50 jaar, is Huppert slechts één keer genomineerd voor een Academy Award: haar optreden in Paul Verhoevens erotische thriller Elle (2016).

Ethan Hawke

Hawke’s films zijn legendarisch, variërend van indie en arthouse favorieten (Reality Bites; the Before trilogie) tot mainstream hits (Dead Poets Society, Gattaca). Toch kwam hij slechts twee keer in aanmerking voor een Oscar: Training Day in 2002 en Boyhood in 2015. Hij won geen van beide.

Richard Linklater, Julie Delpy en Ethan Hawke
©Getty Images

Annette Bening

Bening is vier keer genomineerd voor een Oscar, de laatste keer in de categorie beste actrice voor haar rol in The Kids Are All Right uit 2011. Dat was het jaar waarin ze het moest afleggen tegen Natalie Portman voor haar rol in Black Swan. (Toevallig heeft Benings echtgenoot, Warren Beatty, ook vier Oscar-nominatie. Hoewel hij de prijs voor beste regisseur won voor Reds in 1982).

Stanley Tucci

Ondanks onvergetelijke rollen in films als Julie & Julia en Big Night (die hij samen met Campbell Scott regisseerde), werd Tucci slechts één keer genomineerd, voor The Lovely Bones, en liep hij in 2010 met lege handen weg bij de Oscars. Dezelfde rol leverde Tucci ook een BAFTA en Golden Globes nominatie op.

Ian McKellen

De acteerlegende is twee keer genomineerd, voor zijn rollen in Gods and Monsters (1998) en The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, maar heeft er nog geen gewonnen. Maar, hij is wel de trotse winnaar van maar liefst zeven Olivier Awards, een Tony en een Golden Globe.

Ian McKellen
©Getty Images

Samuel L. Jackson

Ondanks het feit dat hij een van de meest herkenbare stemmen in Hollywood heeft, won Jackson niet in de categorie beste ondersteunende acteur toen hij genomineerd werd voor zijn rol in Pulp Fiction in 1994. Jaren later, nadat hij geen nominatie kreeg voor The Hateful Eight uit 2015, zei Jacksons vrouw, LaTanya Richardson, dat zij en haar man de afwijzing achter zich hebben gelaten. “I’m disturbed by it all, but we gotta remember: the Oscars is one night.

Liam Neeson

In 1994 ging Neeson op voor beste acteur voor zijn carrièrebepalende rol in het Holocaustdrama Schindler’s List. Toen hij niet won (dat was het jaar dat Tom Hanks de eerste van zijn twee opeenvolgende trofeeën voor beste acteur opeiste, voor Philadelphia en daarna Forrest Gump) beschouwden velen dat als een grote teleurstelling.

Ralph Fiennes

Net als zijn tegenspeler Liam Neeson in Schindler’s List werd Fiennes in 1994 genomineerd voor een Oscar, maar verloor hij uiteindelijk van Tommy Lee Jones. Toen hij een tweede keer genomineerd werd, voor zijn hoofdrol in The English Patient in 1996, werd hij opnieuw verslagen, dit keer door Geoffrey Rush.

Ralph Fiennes en Francesca Annis
©Getty Images

Sigourney Weaver

Weaver heeft drie Oscarnominaties op haar naam staan voor haar rollen in Aliens, Working Girl, en Gorillas in the Mist. Met beide Oscarnominaties in 1989 werd ze de vijfde acteur ooit die in hetzelfde jaar twee acteernominaties kreeg – maar tot nu toe heeft ze nog niets gewonnen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.